Spilkovou čeká odpočinek, s první polovinou sezóny je nadmíru spokojená

Klára Spilková
Spilkovou čeká odpočinek, s první polovinou sezóny je nadmíru spokojená

Česká profesionální golfistka Klára Davidson Spilková má za sebou první polovinu sezony. A alespoň podle jejích slov probíhala přesně podle předem daného plánu a velmi úspěšně. Jejím vyvrcholením byl domácí turnaj Tipsport Czech Ladies Open, který se pořádal o tomto víkendu na hřišti golfového klubu Royal Beroun. Přes všechna očekávání a loňské dělené druhé místo o jedinou ránu za vítěznou Janou Melichovou se letos umístila až těsně za třetí desítkou konečného pořadí. Což ale sama i s ohledem na okolnosti považuje za solidní výsledek.


„V poli bylo vše super, ale na greenech jsem tentokrát celé tři dny hodně bojovala. Mrzí mě to, ale tak to někdy bývá. Chyběla troška štěstí. Poslední dva týdny jsem navíc měla pocit, že hlava chtěla podávat dobré výkony, ale tělo už bylo po čtyřech turnajích v řadě a náročném cestování hodně unavené. Přesto bylo moc fajn si zase po roce zahrát doma a něco ze své hry divákům ukázat. Je to pro mě vždy mimořádný týden, na který se moc těším. I proto, že se pokaždé přijde podívat a fandit spousta lidí, které osobně znám,“ zhodnotila své vystoupení na berounském turnaji Davidson Spilková.

Turnaje Ladies European Tour se u nás s malými přestávkami a pod různými jmény pořádají od roku 2011. Již do prvního turnaje na pražském Albatrossu, tehdy ještě na výjimku jako šestnáctiletá a historicky nejmladší hráčka této série, vstoupila Davidson Spilková úspěšně. I přes problematické první kolo, ve kterém si odbyla profesionální premiéru na LET vedle legendární Laury Davies, obsadila skvělé dělené deváté místo.

„Pořádat u nás podobné turnaje je velmi důležité. Dobře si pamatuji, jak jsem svůj vůbec první turnaj LET, ještě jako patnáctiletá amatérka, hrála na slovenském hřišti Gray Bear. U nás se tehdy ještě ani nepořádaly a byla to pro mě velká zkušenost a motivace. Jen mě to utvrdilo v tom, kde a jak chci v budoucnu hrát. Velký dík tak patří nejen promotérovi současného turnaje, jehož práce je rok od roku lepší, ale také všem partnerům, kteří nám tuto šanci poskytují. Kdo by si ještě před 14 roky pomyslel, že jednou budeme mít českou vítězku domácího turnaje, navíc amatérku, které právě domácí turnaj otevře dveře do Evropy, nebo že cutem do finálových kol projde šest českých hráček, z toho dvě amatérky, a budou hrát o titul. Jen to dokazuje, jak se u nás golf každým rokem posouvá dopředu a jak důležité domácí turnaje pro české hráčky jsou,“ kvitovala pořádání domácích turnajů profesionálka.

Davidson Spilková má letos za sebou deset turnajů, ve kterých desetkrát prošla až do finálových kol. Na prestižní minisérii Aramco Team Series se umístila na Floridě druhá a v Singapuru čtvrtá. Čtvrtá skončila i na turnajích v jihoafrickém Johannesburgu a švédském Helsingborgu. V celkovém žebříčku Ladies European Tour Race to Costa del Sol jí patří třetí místo a vůbec poprvé proklouzla mezi stovku nejlepších hráček světa v žebříčku Rolex Rankings. Díky výsledkům posledního roku ji už definitivně neminou olympijské hry v Paříži v roce 2024 a bez šance není ani účast v evropském týmu pro Solheim Cup.

„První polovina sezony byla super! Mám z toho velkou radost a mám pocit, že momentálně jsem přesně tam, kde mám být, a že v budoucnu mohu být ještě výš. Jsem se svou konzistentní hrou a výsledky spokojená. I díky nim jsem se dostala na letní turnaje kategorie major, což mi udělalo asi tu největší radost. O tom vlastně celá naše hra je: kvalitní rány, proměněné putty, dobré výsledky a dostat se na ty největší turnaje mezi světovou elitu. Navíc teď už na nich, stejně jako na turnajích LET, nebudu jediná Češka. Cílem je stále hrát dobrý a konzistentní golf, který se o vše ostatní postará sám,“ podělila se o radost z první poloviny sezony hráčka.

Česká profesionálka Davidson Spilková si teď bude vybírat dvoutýdenní volno, které věnuje tréninku a tradičnímu charitativnímu turnaji Dobrogolf v Olomouci. Poté ji čeká druhá polovina sezony, ve které se nejen vydá na další turnaje Ladies European Tour, ale zahraje si i na letních turnajích kategorie major s těmi nejlepšími hráčkami světa.