Snedeker svůj návrat neuspěchal, úspěšný ale zatím příliš není

PGA TOUR
Snedeker svůj návrat neuspěchal, úspěšný ale zatím příliš není

Brandt Snedeker ovládl devět turnajů na PGA Tour a je také vítězem FedEx Cupu. V posledních měsících ale sám nevěděl, zda si ještě někdy zahraje. Podstoupil náročnou operaci a po osmi měsících je zpět!


Brandt Snedeker v posledních měsících neprožíval jednoduché období. Majitel devíti titulů z PGA Tour a vítěz FedEx Cupu z roku 2012 musel podstoupit velmi náročnou operaci, která téměř nemá obdoby.

Ohledně operace, která zpevnila jeho hrudní kost, neexistují žádné výzkumy a provedena byla pouze jednou. Na začátku 21. století se jí ujal doktor Burton Elrod.

Jeho pacientem byl Steve McNair, bývalý quarterback Tennessee Titans. Elrod McNairovi posílil pohmožděný hrudník tím, že použil kost z pravé kyčle, kterou vložil do oblasti chrupavky v hrudní kosti. Takovou operaci už nikdy nechtěl opakovat, proto si k ní nenapsal žádný postup.

Snedeker ale neměl jinou možnost. "Udělal jsem to jednou a podruhé už nechci," slyšel Snedeker od doktora. "Musíš to udělat, jinak mám po kariéře," kontroval Snedeker.

Americký golfista se na operaci připravoval tři měsíce, dva měsíce trvalo povolení od nemocnice. Operaci podstoupil 1. prosince, poté už probíhala pouze rekonvalescence. Přesto neměl Snedeker žádnou jistotu a svou budoucnost v golfu viděl občas i černě.

"Pořád jsem měl nějaké bolesti. Pět týdnů jsem nemohl nic dělat, má hruď byla dokořán a hrudní kost zlomena a vrácena zpět. Byl jsem velmi daleko od návratu a to mě tížilo," přiznal Snedeker.

Povolení trénovat dostal na začátku dubna, ovšem ničím jiným než pitching-wedgí. "Samozřejmě jsem vytáhl devítku železo. Necítil jsem žádnou bolest a v tu chvíli jsem věděl, že to bude v pořádku. Burton je génius," doplňoval Snedeker.

Do golfového kolotoče se bývalá světová čtyřka vrátila na začátku června. A na Memorialu se ihned dostal přes cut a s výsledkem +4 dělil jednačtyřicáté místo. Na dalších dvou podnicích PGA Tour už ovšem cutem neprošel. Neúspěšný byl v Kanadě i v minulém týdnu na Rocket Mortgage Classic.

Aktuálně 700. hráč světa si zahraje i John Deere Classic od 6. července a bude chtít napravit poslední dvě zaváhání.