Leaderboard The Open 2023: V čele Fleetwood s Grillem a amatérem, největší favorit začal v paru

PGA TOUR
Leaderboard The Open 2023: V čele Fleetwood s Grillem a amatérem, největší favorit začal v paru

Trio hráčů se usadilo v čele The Open po prvním kole. Nejlepší pozici si do páteční rundy připravili Tommy Fleetwood, Emiliano Grillo a senzačně také amatér Christo Lamprecht. Největší favorit odehrál první kolo pouze v paru. 


-5 Tommy Fleetwood, Emiliano Grillo a Christo Lamprecht

Tommy Fleetwood poprvé zaskóroval až na pětce, o ránu navíc ihned přišel. Poté se ale rozehrál k perfektní rundě s pěti birdie, z toho čtyři zaznamenal na druhé devítce. Po dvou bogey na úvodních třech jamkách se zvedl Emiliano Grillo a vše korunoval úchvatným birdie na osmnáctce. I on tak půjde do druhého kola z čelní příčky. Třetím do party je amatér Christo Lamprecht. Ten teprve na konci června ovládl The Amateur Championship a díky tomu hraje v Royal Liverpool. Stejně jako Grillo dvakrát chyboval, připsal ale sedm birdie. 

-4 Brian Harman, Adrien Otaegui a Antoine Rozner

-3 Stewart Cink, Max Homa, Alex Noren, Wyndham Clark a 2 další

Další senzací je představení padesátiletého Stewarta Cinka, který začal za -3 bez jediného zaváhání. Podobně hrál také vítěz U.S. Open Wyndham Clark či švédská stálice Alex Noren.

-2 Jordan Spieth, S.W. Kim a 4 další

-1 Richard Bland, Viktor Hovland, Patrick Cantlay, Hideki Matsuyama, Thomas Pieters, Patrick Reed, Xander Schauffele, Scottie Scheffler, Brooks Koepka a 4 další

Světová jednička dokázala zaskórovat hned na dvojce a čtyřce, jenže na poslední čtyři jamky už šel Scottie Scheffler se skóre +1. Nakonec ale v červených číslech je, podobně jako krajané z LIV Golf Koepka a Reed či Viktor Hovland, jeden z předních favoritů turnaje. 

even PAR Tyrrell Hatton, Rory McIlroy, Seamus Power, Marcel Siem, Sepp Straka a 11 dalších

První birdie Rory McIlroy zapsal na dvojce, ale do třinácté jamky hrál už jen pary a bogey, chyby nastřádal konkrétně tři. Na čtrnáctce a patnáctce si McIlroy spravil chuť a největší dojem udělala světová dvojka na poslední jamce, na které neuvěřitelným způsobem zachránil par. To je i jeho počáteční skóre do páteční rundy. 

+1 Abraham Ancer, Jason Day, Rickie Fowler, Matt Fitzpatrick, Shane Lowry, Adam Scott, Cameron Smith, Cameron Young a 10 dalších

Obhájce titulu začal kolem nad par Royal Liverpool a bude muset jednoznačně zabrat. Cameron Smith zapsal na úvod pět bogey a jen čtyři birdie. Po chybě z jedničky hrál parádně Rickie Fowler, nasázel tři birdie a se skóre -2 šel na poslední jamku. Tam se ale dvakrát "vyhodil" a výsledkem bylo triple-bogey. 

+2 Sam Burns, Tony Finau, Darren Clarke, Billy Horschel, Francesco Molinari, Collin Morikawa, Danny Willett, Henrik Stenson a 15 dalších

+3 Bryson DeChambeau, Thomas Detry, Pádraig Harrington, Dustin Johnson, Tom Kim, Louis Oosthuizen, Jon Rahm, Justin Rose a 12 dalších

+4 Ernie Els, Zach Johnson, Matt Wallace a 9 dalších

+5 Trevor Moore a 8 dalších

+6 John Daly, Phil Mickelson a 7 dalších

+7 Ryan Fox, Rasmus Hojgaard, Joaquin Niemann a 6 dalších

+8 Sahith Theegala a 3 další

+10 Jazz Janewattananond

+11 Adri Arnaus, Jorge Campillo a Justin Thomas

Na The Open bude chtít co nejdříve zapomenout Justin Thomas. Dvacátý hráč světa neprožívá ideální období, na titul čeká od loňského PGA Championship a v pátek bude potřebovat geniální kolo na to, aby prošel cutem. Zahrál totiž jedenáct nad par, potrápily ho čtyřiparové jamky sedm a čtrnáct a stejně jako Fowlera především pětiparová osmnáctka, kde byl jednu ránu od desítky!

+12 Taichi Kho