Leaderboard The Open 2023: Brian Harman si došel pro Klaretový džbán, ve finále mu nikdo problémy nedělal

PGA TOUR
Leaderboard The Open 2023: Brian Harman si došel pro Klaretový džbán, ve finále mu nikdo problémy nedělal

Brian Harman podle očekávání ovládl The Open Championship 2023 a získává svůj první major titul. Ve finále mu nikdo příliš velké potíže nedělal, Tommy Fleetwood opět neproměnil téměř žádný putt a druhou pozici nakonec získalo kvarteto Tom Kim - Sepp Straka - Jason Day - Jon Rahm.


-13 Brian Harman

Na malou chvíli dal Brian Harman příležitost ostatním. I když po druhém bogey, konkrétně na pětiparové pětce, se ani příliš o příležitosti mluvit nedá. První devítku vyrovnal po dvou birdie v řadě, a ačkoliv na třináctce chyboval, o svém pohodlném vítězství definitivně rozhodl na čtrnáctce a patnáctce, kde znovu skóroval.

Nebylo tak co řešit. Brian Harman naprosto opanoval The Open Championship v Royal Liverpool, turnaj ovládl o šest ran a získal svůj první major titul v kariéře a první triumf po dlouhých šesti letech a dvou měsících. 

-7 Jason Day, Sepp Straka, Jon Rahm a Tom Kim

O druhou pozici bojovali mnozí, nejblíže k ní měl Sepp Straka, ovšem na poslední jamce o samostatnou druhou příčku přišel. Velmi dobře hrál také Jason Day, ani on ale na Harmana neměl. Po dvou bogey ihned z úvodu šokoval perfektním kolem zraněný Tom Kim. Od trojky hrál bezchybně, po pěti birdie a jednom eaglu také dorovnal druhou pozici. A na druhé místo se po závěrečném birdie protlačil i Jon Rahm, který se ale po výkonu turnaje ve finále trápil. 

-6 Emiliano Grillo a Rory McIlroy

Rory McIlroy začal úchvatně, zaskóroval třikrát v řadě a některým se mohlo zdát, že bude pronásledovat i Harmana. Zlom přišel na devítce, kterou nedokázal zužitkovat. Následně chyboval a bylo po nadějích. Na druhé devítce se znovu trápil, netrefil jediný putt a musí se spokojit s šestou pozicí. Z posledních osmi majorů vytěžil sedm umístění v TOP 10, ale titul stále nikde. 

-5 Shubhankar Sharma a Cameron Young

Pořádnou dávku frustrace ve finále zažil Cameron Young. Místo boje o první titul na okruhu zahrál nejhorší kolo v turnaji, ztratil dvě rány a propadl se na dělené osmé místo. A zatímco Young může být s tímto výsledkem nespokojen, Shubhankar Sharma je zcela nadšený. Ve finále nechyboval, zahrál sedmnáct parů a jedno birdie, které mu pomohlo právě na osmou příčku. 

-4 Tommy Fleetwood, Max Homa a Matthew Jordan

Neuvěřitelný víkend zažil Tommy Fleetwood. Netrefil ani jeden putt měřící přes 1 a půl metru, obrovskou dávku smůly si vybral na tříparové sedmnáctce, kde přišel hned o tři rány. Vše Fleetwood dovršil parádním puttem na birdie na osmnáctce, kde i s nádechem ironického úsměvu ukončil své puttovací trápení. Nakonec dělí desátou pozici. Na ni se dostal Max Homa a také Matthew Jordan, který na tomto hřišti strávil prakticky celé dětství. Jordan hrál do sedmnáctky v paru a TOP 10 si zajistil birdie na poslední jamce. Díky tomu si v příštím roce opět zahraje The Open. 

-3 Thomas Detry, Hideki Matsuyama, Viktor Hovland a Henrik Stenson

Nečekané selhání potkalo ve finálové rundě Viktora Hovlanda. Na úvodní devítce poztrácel pět ran a bylo po jakýchkoliv nadějích. Na druhé devítce už hrál Nor skvěle, trefil tři birdie a posunul se alespoň na dělené třinácté místo. Na něm je také nejlepší hráč LIV Golf Henrik Stenson, který ve finále upsal dva údery a jen v úvodním kole hrál nad par Royal Liverpool. 

-2 Laurie Canter, Xander Schauffele a Alex Fitzpatrick

-1 Tyrrell Hatton, Sungjae Im a Antoine Rozner

even PAR Rickie Fowler, Louis Oosthuizen, Scottie Scheffler, Jordan Spieth a 6 dalších

+1 Richard Bland, Patrick Cantlay, Wyndham Clark, Adam Scott, Cameron Smith a 3 další

+2 Matt Fitzpatrick, Minwoo Lee, Marcel Siem a 5 dalších

+3 Abraham Ancer, Brendon Todd a Christiaan Bezuidenhout

+4 Corey Conners, Ryan Fox a Michael Stewart

+5 Zach Johnson, Adrian Otaegui, Andrew Putnam a Gary Woodland

+6 Brandon Robinson-Thompson

+7 Bryson DeChambeau a 3 další

+8 Pádraig Harrington, Brooks Koepka, Richie Ramsay a Guido Migliozzi

+9 Danny Willett a 2 další

+10 Joost Luiten, Robert MacIntyre a Thomas Pieters

+11 Thriston Lawrence a Christo Lamprecht

+13 Zack Fisher