Spilkovou čeká generálka na další major, v úvodních kolech si zahraje s Napoleaovou

Klára Spilková
Spilkovou čeká generálka na další major, v úvodních kolech si zahraje s Napoleaovou

Pro Kláru Davidson Spilkovou je cesta do Skotska malým návratem na místo činu. Před osmi lety na hřišti Dundonald Links poblíž městečka Troon vybojovala čtvrté místo, které dělila s pozdější světovou jedničkou z Nového Zélandu Lydií Ko. S tou se sice na letošním FREED GROUP Women´s Scottish Open presented by Trust Golf nepotká, ale ve startovním poli nebude jako zástupkyně českého golfu sama. Na zdejší vyhlášenou osmnáctku se vrací i další Češka Jana Melichová, která si zde také zahrála už minulý rok.


„Skotsko nás sice po pondělním příletu přivítalo krásným počasím, ale dnes už prší, fouká a je patnáct stupňů, takže typická místní Vysočina. Prý je tady takhle už měsíc. Je to svým způsobem dobře, protože hřiště je díky tomu nádherně zelené a měkké,“ vzkázala po prvním odehraném cvičném kole Davidson Spilková.

V roce 2015 byla Davidson Spilková jednou z pouhých pěti hráček, které dokázaly své skóre stlačit pod normu hřiště. I to svědčí o jeho náročnosti.

„Na svůj první turnaj na Dundonald Links si dobře pamatuji a koukám, že je tu spousta změn, třeba nová přístavba klubovny s ubytováním. Hřiště ale naštěstí zůstalo stejné a bude patrně i stejně těžké. Ono je to ale vždy podobné – musíte se co nejlépe přizpůsobit daným podmínkám. Skotsko dobře znám, hodně jsem tu hrála, a tak si myslím, že by to mohlo být fajn,“ je přesvědčena profesionálka. 

Davidson Spilkovou teď čeká několik turnajů na britských ostrovech a v Irsku, povětšinou právě na linksových hřištích, která jsou svým pobřežním charakterem, dunami a vřesem specifická a vyžadují lehkou úpravu strategie hry. 

„Hrajeme na linksech a musíme kvůli tomu poupravit každý aspekt hry. Mám za sebou čerstvě fitting holí a testování nových wedgí. Míčky mi teď létají o něco níž, což se bude na zdejších hřištích a do větru hodit. Věřím, že před sebou máme super týden, a budu se opakovat: Přejme si, aby nám vyšlo počasí, tolik nefoukalo a nepršelo, ale ve Skotsku nikdy nevíte, tak uvidíme,“ zůstává optimistická hráčka.

Davidson Spilková zahájí turnaj ve čtvrtek v 7.43 místního času z první jamky. Los jí do skupiny přidělil třetí Češku ve startovním poli Kristýnu Napoleaovou, která si Dundonald Links zahraje poprvé, a Švédku Danielu Holmqvist. V pátek se trojice na hřiště vydá z jamky č. 10 ve 12.53.