Lowry, Thomas a další. Komu začíná play-off FedEx Cupu už dnes?

PGA TOUR
Lowry, Thomas a další. Komu začíná play-off FedEx Cupu už dnes?

Wyndham Championship uzavře základní část FedEx Cupu a pošle do play-off tentokrát jen sedmdesátku nejlepších. Někteří hvězdní hráči jsou ovšem dosud mimo postupové příčky a play-off jim tak prakticky začíná už dnes. O koho jde a jaké výsledky musí uhrát?


Poprvé do play-off FedEx Cupu nepostoupí 125 nejlepších, nýbrž jen 70. Mnoho hráčů je tak týden před startem posledních tří turnajů v tomto ročníku mimo hru. Už třikrát se v podobných potížích objevil Shane Lowry.

Loni mu poslední turnaj sezóny, tedy Tour Championship, utekl o dvě pozice. V roce 2019 skončil třiatřicátý a do závěrečného podniku nepronikl o tři příčky. O dva roky předtím se nepodíval ani do play-off.

Tehdy mu statistici potvrzovali, že na play-off FedEx Cupu potřebuje skončit na Wyndham Championship do desáté pozice. Skončil dělený sedmý, přesto po všech propočtech do play-off neprošel. 

"Mám tak pocit, že mi play-off v této fázi něco dluží," řekl Lowry před posledním turnajem základní části. Momentálně je irský golfista šest míst za nejlepší sedmdesátkou, proto tento týden potřebuje solidní umístění.

Aby měl vůbec nějakou šanci, musí přinejhorším obsadit dělené 23. místo. A to může dělit jen s jedním hráčem. Aby se nemusel ohlížet na další hráče, potřebuje samostatné třetí nebo lepší místo. A to při silné konkurenci jednoduché rozhodně nebude. 

V těžké pozici je také Adam Scott. Od vzniku play-off v roce 2007 v nadstavbové části nikdy nechyběl. Nyní je 81. a minimálně potřebuje dělené deváté místo, opět pouze s jedním dalším hráčem. K jistotě play-off musí skončit dělený druhý. "Přemýšlím jen o vítězství, ne o tom, že chci hrát play-off," podotkl Scott, který zde před dvěma lety dělil právě druhé místo.

Mimo je dosud také Justin Thomas. Američan rozhodně nepočítal, že před posledním turnajem základní fáze bude až na 79. pozici. Na Wyndham Championship potřebuje minimálně osmnácté místo, k jistotě potřebuje být samostatně třetí.

V elitní sedmdesátce zatím nejsou ani Matt Wallace, Gary Woodland, Alex Noren či Billy Horschel. Kromě Angličana ale ostatní hráči už příliš velkou šanci na postup nemají.