Na ženy čeká poslední major sezóny. Jak se před ním cítí Davidson Spilková?

Klára Spilková
Na ženy čeká poslední major sezóny. Jak se před ním cítí Davidson Spilková?

Letos je tomu právě deset let, co si česká profesionálka Klára Davidson Spilková zahrála své první Women’s Open. V roce 2013 vstoupila na svůj první britský šampionát na té nejposvátnější golfové půdě Starého hřiště v St. Andrews. I když se od té doby zúčastnila několika dalších ročníků, vždy tomu bylo opět ve Skotsku. Letos ji ale čeká změna. „Hrajeme v Anglii, nedaleko Londýna, a turnaj má úplně jinou atmosféru, než na jakou jsem zvyklá ze Skotska, ale možná je to i lepším počasím,“ komentovala své první dojmy z anglického Surrey Davidson Spilková.


„Každý návrat na Women’s Open je velká událost, ale pro mě má tentokrát i jedno poprvé. Ještě nikdy jsem britské otevřené mistrovství nehrála v Anglii. Vždy to bylo jen ve Skotsku, kde byla pokaždé zima, foukal ledový vítr a pršelo. Teď hrajeme nedaleko Londýna a předpověď vypadá na letní počasí bez deště. Navíc být ve startovním poli takto významného turnaje je svým způsobem velká čest a mám radost, že jsem se na major kvalifikovala. Na první kolo už se moc těším,“ vzkázala ze Spojeného království hráčka.

Letošní turnaj se hraje na hřišti golfového klubu Walton Heath, který 5. srpna oslavil 120 let od svého založení. Zdejší starou osmnáctku, která své jubileum oslaví příští rok, navrhl a postavil legendární Angličan William Herbert Fowler, který se mimo jiné proslavil i redesignem osmnácté jamky hřiště Pebble Beach nebo tolik typickým tvarem bunkerů s plochým dnem.

„Vypadá to, že by mi hřiště mohlo sedět, a moc se mi líbí. Jamky jsou přehledné, a i když jsou některé písečné překážky trochu schované, nejedná se o hluboké skotské pot bunkery, ale ty, jaké znám ze svého domovského hřiště PGA National. Zdejší osmnáctka má i jednu zajímavost, a to že místo vysoké trávy zde rostou kytky. Jsou krásné, ale hrát se z nich moc nedá. Bude potřeba se držet co nejvíce na fairwayi. Jsou tu i poměrně velké greeny, které nejsou nijak zvlášť zvlněné, ale vždy na nich najdete alespoň jedno vyvýšené platíčko,“ popsala hřiště profesionálka.

Pro Davidson Spilkovou jde o návrat na Women’s Open po dlouhých třech letech – naposledy si britské mistrovství zahrála v roce 2020 v Ayrshiru na hřišti Royal Troon a skončila dvě rány pod hranicí cutu.

„Zrovna dnes jsem přemýšlela, kde jsme vlastně hrála své vůbec první British Open, a bylo to v St. Andrews, kde by se mělo hrát i příští rok. Tak by bylo fajn se tam zase kvalifikovat a na Old Course se vrátit. Je to šílené, jak ten čas letí,“ zavzpomínala hráčka.

Davidson Spilková zahájí turnaj ve čtvrtek v 10.15 místního času. Los jí do skupiny přidělil loňskou vítězku Madrid Ladies Open a druhou hráčku žebříčku LET Race to Costa del Sol Španělku Anu Peláez Triviño a šampionku US Girls Junior z roku 2006 a hráčku LPGA Tour Jihokorejku Jenny Shin. Tak jako muži na The Open startují všechny hráčky tradičně pouze z jamky č. 1.

„Měla jsem štěstí i na los a startuji až později dopoledne, tak se konečně před soutěžním kolem trochu vyspím a nemusím být vzhůru již ve čtyři ráno. Pořád mám v sobě spánkový deficit ze Skotska. Na hřiště jdu s Anou [Peláez Triviño], se kterou jsem již letos několikrát hrála a je to moc příjemná spoluhráčka. Jenny [Shin] tolik neznám, ale myslím si, že i s ní to bude fajn. Tak už se čtvrtka nemohu dočkat,“ komentovala nasazení do turnaje Spilková.