Na Czech Open v Berouně trápily golfisty rychlé a tvrdé greeny. Pral se s nimi i 13letý Klein

Na Czech Open v Berouně trápily golfisty rychlé a tvrdé greeny. Pral se s nimi i 13letý Klein

Ostře sledovaný stále ještě 13letý Louis Klein zahrál v úvodním kole golfového turnaje Czech Open 2023 v Berouně kolo v paru. Stačilo to na dělenou 16. pozici. V čele turnaje s dotací 600 000 korun je překvapivě maďarský amatér Bence Bertényi, který zahrál skvělých 64 ran a vede o dvě rány před dalším amatérem, tentokrát českým, Timotejem Formánkem. O třetí příčku se dělí zkušený Lukáš Tintěra se Slovákem Lukášem Zušťákem, oba zahráli pět ran pod par.


Pro Kleina je berounský turnaj především přípravou na podnik evropské tour D+D REAL Czech Masters, který se hraje příští týden na Albatrossu. Tropické horko, odpolední vítr a hřiště Royal Beroun Golf Clubu s hodně rychlými a tvrdými greeny byly skutečně náročným testem. „Bylo to hodně těžké, zvlášť rychlé a tvrdé greeny,“ přiznal Klein.

Měl ale výhrady i ke své hře. „Udělal jsem občas nějakou chybu a špatně jsem dnes puttoval. To je asi to zásadní,“ konstatoval Klein, který za týden oslaví 14. narozeniny. Na první devítce zahrál po dvou birdie a bogey, na druhé devítce se propadl na skóre +2, ale dvěma birdie na posledních čtyřech jamkách se vrátil do paru.

Obtížnost hřiště i podmínek poznal i zkušený profesionál Aleš Kořínek, který byl po úvodní devítce na skóre dvě pod par, ale ne druhé devítce se mu přestalo dařit. Nakonec dohrál se skóre 75 ran, tedy tři nad par. „Měl jsem těžkou noc, něco špatného jsem snědl. Zpočátku to ještě šlo, ale na konci mi došly síly,“ přiznal Kořínek, který je rekordmanem hřiště se skóre 61 ran.

David Tomi byl před rokem na Czech Masters nejlepším z trojice českých hráčů, kteří prošli cutem. I pro něj je to turnaj v Berouně testem před letošním ročníkem podniku DP World Tour. První kolo obešel v paru, ale jeho runda rozhodně nebyla ani trochu nudná.

„Po šesti jamkách jsem byl dvě pod, ale pak přišla krize a na pěti jamkách jsem nasbíral sedm ran nad par,“ popsal Tomi průběh kola, v němž startoval z desítky a které připomínalo horskou dráhu. Na šestnáctce totiž zahrál triple bogey, na osmnáctce „dabláče“ a poté na jedničce a dvojce po bogey.

Na posledních sedmi jamkách ale zabral a do karty zapsal ještě pět birdie. „Řekl jsem si, že to ještě zkusím, že musím zabojovat. Je dobré vědět, že i když pár jamek nevyjde, pořád je šance to otočit. Par je v tomhle případě dobrý výsledek,“ konstatoval Tomi.

Lukáš Tintěra je už víc funkcionář české PGA, ale golf pořád umí. Předvedl to v prvním kole, v němž zahrál 67 ran a to ho posunulo na 3. místo, o které se dělí se slovenským amatérem Lukášem Zušťákem. „Berounské hřiště mi sedí, šlo mi to už v tréninku a dneska taky. Trefil jsem všech osmnáct greenů, šlo mi to z týčka. A to mě ještě hodně mrzí tři bogey po třech trojputtech. Mohlo to být ještě lepší,“ okomentoval Tintěra první kolo.

Překvapivým lídrem je po úvodním kole maďarský amatér Bertényi, který zapsal jeden eagle, osm birdie a také dvě bogey. Hráč s handicapem +5,5 hraje extraligu za GC Brno na Kaskádě a před několika týdny obsadil 9. místo na mezinárodním amatérském mistrovství ČR.

Zajímavým jménem na turnaji je i Španěl Carl Suneson. Pětapadesátiletý profesionál vyhrál v minulosti i jeden turnaj DP World Tour a dalších šest na Challenge Tour. V Berouně zahrál v prvním kole 71 ran, jednu pod par a dělí 13. místo.

Průběžné pořadí turnaje naleznete zde: https://www.cgf.cz/cz/turnaje/turnaje-vyhledavani/turnaj/vysledkova-listina-kategorie?id=733171494&categoryId=733171509