„Mladé pušky“ na Czech Open v Berouně drtí profesionály. Tomi útočil na rekord hřiště

„Mladé pušky“ na Czech Open v Berouně drtí profesionály. Tomi útočil na rekord hřiště

Souboj generací na 9. ročníku golfového turnaje Czech Open 2023 po dvou kolech jednoznačně vyznívá pro „mladé pušky“. Totéž platí i pro měření sil čeští amatéři versus profesionálové. V top 10 po druhé rundě je pět amatérů a pouze tři profesionálové. Vedení dělí po excelentním kole za -10 a se stejným celkovým skóre David Tomi s Maďarem Bencem Bertényim, třetí Timotej Formánek je o ránu zpět. Naopak turnaj už nečekaně skončil pro rekordmana berounského hřiště Aleše Kořínka, který neprošel cutem.


Ještě před startem letošního Czech Open na hřišti Royal Beroun Golf Clubu s dotací 600 000 korun slibovala startovní listina souboj generací. A to se po dvou kolech zatím naplňuje. Navrch mají zatím jednoznačně mladší golfové ročníky.

Po druhé rudně se dělí o vedení se skóre -10 dvojice mladíků, Maďar Bertényi a 18letý Čech David Tomi, který na sebe upozornil už před rokem na Czech Masters na Albatrossu, kde z trojice Čechů, kteří prošli cutem, skončil nejlépe.

V prvním kole v Berouně prožil tak trochu jízdu na horské dráze a nakonec skvělým finišem zachraňoval kolo v paru, ve druhém už ale nechyboval. Výsledkem byla nejen čistá karta, ale v ní osm birdie a eagle na závěrečné osmnáctce.

„Skoro nevím, co na to říct. Neudělal jsem žádnou chybu, jen jsem skóroval. Všechno to vypadalo hrozně jednoduše. Přitom rozdíl v mé hře proti prvnímu kolu nebyli nijak velký. Jen jsem nedělal chyby,“ pochvaloval si Tomi.

V pátek musel řešit v podstatě jedinou kritickou chvíli, když zachraňoval pat na patnácté jamce. „Po jedné špatné ráně jsem musel proměnit putt do paru asi ze čtyř metrů a to se mi povedlo. Byla to jediná kritická situace,“ konstatoval nadmíru spokojený 18letý amatér, který si turnaj DP World Tour na Albatrossu zahraje i příští týden.

Proti prvnímu kolu v paru si ve druhém výrazně polepšil i Louis Klein. Zahrál v něm šest ran pod par a posunul se stejným celkovým skóre na dělené 8. místo. „Proti prvnímu kolu to bylo hodně jiné. Včera jsem ztratil hodně puttů, proto jsem vyměnil nový putter za starý a bylo to lepší. I tak jsem nějaké kratší putty nedal, ale proměnil i pár dlouhých,“ přiznal 13letý golfista.

Ten nejdelší na tříparové sedmnáctce, kde zavěsil míček do jamky po puttu z patnácti metrů. „Ten se opravdu povedl,“ usmíval se Klein, které také čeká příští týden start na Czech Masters.

Na třetí příčku se po kolech 66 a 69 posunul další český amatér Timotej Formánek se skóre -9. Jedinou ránu za dvojicí lídrů.

Čest profesionálů zachraňoval zkušený Lukáš Tintěra, který i ve druhém kole stlačil své skóre o dvě rány pod par a s celkovým výsledkem -7 dělí 5. místo společně s amatérem Matějem Bačou.

A také s dalším nadmíru zkušeným profesionálem, Španělem Carlem Sunesonem, který ve své kariéře vyhrál i jeden turnaj evropské tour a šest na Challenge Tour. V úvodní rundě sice zahrál 71 ran, ale ve druhé se zlepšil na 66 ran a usadil se v top 5.

Ve prospěch mladšího a amatéra zatím vyznívá i „rodinný“ souboj Matouše a Šimona Zacha. Zatímco zkušený profesionál Zach je v paru dělený 19., teprve 16letý Matouš je po dvou kolech za 69 ran a se skóre -6 na děleném 8. místě. Stejně jako Klein a dvojice profesionálů Štěpán Daněk a Marek Siakala.

Turnaj nečekaně skončil už po dvou kolech pro Aleše Kořínka, který před rokem zahrál rekord hřiště 60 ran a prohrál bitvu o vítězství až v play-off s Julienem Brunem. Letos zahrál v obou kolech 75 ran a se skóre +6 neprošel cutem. „Začal jsem dobře, po čtyřech jamkách dvě pod par, hrál jsem skvělé rány, ale pak se otočilo. Kazil jsem i jednoduché údery,“ smutně konstatoval Kořínek.

Cutem, který byl +4, prošlo do finálových kol v sobotu a v neděli 42 hráčů.