Parádní jízda 13letého Kleina. Na Czech Open v Berouně už dělí 1. místo s Tomim

Parádní jízda 13letého Kleina. Na Czech Open v Berouně už dělí 1. místo s Tomim

I třetí kolo golfového turnaje Czech Open 2023 v Berouně potvrdilo nadvládu „mladých pušek“. O první příčku se před nedělním finálovým kolem turnaje s dotací 600 000 korun dělí 18letý David Tomi a stále ještě 13letý Louis Klein, oba se skóre -14. Čest českých profesionálů hájí už spíš funkcionář české PGA Lukáš Tintěra, který je se skóre -10 na 6. pozici.


Třetí kolo v golfu se nezřídka označuje jako moving day. A přesně to platilo bezezbytku pro Louise Kleina. Třináctiletý talent rozehrál parádní kolo – už na první devítce zahrál tři birdie a k tomu na sedmičce eagle. Příliš nepolevil ani na druhé devítce, kde přidal další tři birdie.

Dobře rozehranou měl i skórovací, ale zároveň ošidnou pětiparovou osmnáctku, jenže druhou ranou přestřelil green a skončil ve vodě. Nicméně i tak ještě zahrál jamku v paru a kolo osm ran pod par. Celkově se výsledkem -14 se posunul už na dělenou první příčku.

„Zase to bylo o trochu lepší. Vylepšil jsem především hru do greenu a puttoval jsem zase o kousek líp než včera. Moc greenů jsem dneska neminul,“ pochvaloval si Klein.

„A osmnáctka? Nikdy nehraju na jistotu, rád pořád útočím. Zahrál jsem ale asi až moc čistou ránu, která byla o patnáct dvacet metrů delší, než normálně, a přeletěla až do vody. Ale i tak jsem spokojený,“ dodal 13letý talent, který příští týden startuje na D+D REAL Czech Masters na Albatrossu. Jeho hra je pro golfové fanoušky tou nejlepší pozvánkou.

Totéž platí i pro Davida Tomiho. I on si zahraje podnik DP World Tour na Albatrossu a v neděli bude hrát ve finálovém flightu společně s Kleinem. „Za to jsem strašně rád. Jsme velcí kamarádi a tréninkoví partneři. Teď si to rozdáme o vítězství na Czech Open. Moc se na to těším,“ přiznal Tomi.

Ke svému výkonu ve třetím kole měl sice trochu výhrady, ale výsledek bral. „Hrál jsem sice o poznání hůř, než včera, ale klidnou hlavou jsem všechno zvládl. Zahrát čtyři pod není ani trochu špatné. Zvlášť v tom vedru. V sobotu to bylo ode mě za jedna, dneska lepší trojka,“ pochvaloval si Tomi.

O dvě rány za nimi skončil maďarský amatér Bence Bertényi, o 4. příčku se dělí daší dva čeští amatéři Matěj Bača a Timotej Formánek se skóre -11. Až na šestém místě je nejlepší český profesionál Lukáš Tintěra se skóre -10.

„To mě těší, stejně jako to, že se pořád držím ve hře. Hřiště mi sedí, i když horko bylo fakt velké. Beru to od prvního kola tak trochu jako maraton, tak ještě zbývá jeho poslední část. Dneska jsem udělal jen dvě chyby – bogey na neoblíbené čtyřce a trojputt na šestce. Zbytek kola jsem útočil, měl jsem dost šancí, ale moc jsem nedával putty ze dvou tří metrů, které mi tam normálně padají,“ popsal Tintěra své kolo, v němž zahrál tři rány pod par.

Třetí odehrál ve flightu společně s 13letým Kleinem a pro jeho výkon měl jen slova chvály. „Dosud jsem o něm jen slyšel, jaký je to neskutečná talent. Teď jsem ho viděl na vlastní oči a bylo to moc hezké vidět,“ přiznal Tintěra.