Golfové Czech Open 2023 ovládli amatéři. Klein ani Tomi neuspěli, vyhrál Maďar Bertényi

Golfové Czech Open 2023 ovládli amatéři. Klein ani Tomi neuspěli, vyhrál Maďar Bertényi

Podruhé za sebou má golfové Czech Open v Berouně zahraničního vítěze. Zatímco před rokem triumfoval Francouz Julien Brun hrající pravidelně evropskou DP World Tour, v letošním devátém ročníku slavil vítězství Maďar Bence Bertényi. Navíc se 19letý mladík stal prvním amatérským vítězem v historii turnaje. Amatéři vůbec letošní turnaj ovládli. Nejlepším profesionálem byl až na 6. místě Lukáš Tintěra.


Do finálové rundy vstupovali v roli lídrů dva čeští amatéři – 13letý Louis Klein a 18letý David Tomi. S nimi ve flightu další amatér, Maďar Bence Bertényi. A od úvodu kola bylo zřejmé, že rozhodně nehodlá hrát druhé housle. Naopak.

Na první devítce nasázel šest birdie a bleskově se přesunul do vedení. I proto, že především Klein bojoval sám se sebou a s nepřesností, kvůli nimž zapsal na dvojce a trojce double  bogey a bogey. Přesto ještě do konce první devítky stáhl skóre na par. Tomi úvodních devět jamek zvládl dvě pod par.

Na druhé devítce sice už Bertényi tolik neskóroval, zapsal i dvě bogey, ale ta dokázal vymazat dvěma birdie. Ani Klein ani Tomi se na něj nedokázali dotáhnout. A tak útočil ze zadních pozic další český amatér Matěj Bača, které zahrál své nejlepší kolo na turnaji pět ran pod par a posunul se na druhé místo s celkovým skóre -16. I jemu ale scházela na vítěze dvě rány.

„Dneska jsem spokojený s hrou i výsledkem. Udělal jsem jedinou chybu na pětce a bylo z toho jediné bogey v kole. Pár šancí jsem ještě neproměnil, ale povedl se mi finiš dvěma birdie na sedmnáctce a osmnáctce. Nekoukal jsem na to, jestli můžu jít do vedení, soustředil jsem se na vlastní hru,“ okomentoval finálové kolo Bača, nejlepší český hráč na turnaji.

To maďarský amatér ani trochu neskrýval své nadšení. „Radost je obrovská. Jsem nadšený. Hlavně s tím, jak jsem zvládl finálové kolo. Nebylo to ani trochu snadné, pořád jsem se snažil koncentrovat, ale pár chyb jsem udělal. Měl jsem pak i kus štěstí, protože když jsem ránu pokazil, míček skonči ol v pozici, ze které jsem vše zachránil,“ přiznal 19letý amatér hrající extraligu v Brně na Kaskádě.

Nejen zachránil, ale dokonce i dokázal ještě skórovat. Na devítce skončil málem ve vodě, ale přihrál si na green a zahrál birdie. Na desítce vyhodil drive skoro sto metrů doprava, ale míček skončil na fairwayi a opět zahrál ještě birdie. „Jo, byla to klika. Když jsem pokazil, tak na místech, kde se to dalo zachránit,“ dodal Bertényi, pro něhož je vítězství na Czech Open dosud největším životním úspěchem. Odnesl si za něj prémii ve výši 20 000 korun. Víc jeho amatérské statut nepovoluje.

Pro oba české mladíky bylo finálové kolo trochu zklamáním. „Bylo to takové chaotické a nervózní kolo. Přitom jsem se na to těšil. I na to, že si zahrajeme společně s Louisem, ale možná nám to oběma trochu uškodilo,“ přiznal Tomi, který skončil třetí se skóre -15.

Na dělené 4. pozici skončili Klein a Timotej Formánek se skóre -14. „Tohle kolo se nepovedlo. Na dvojce a trojce jsem špatně zvolil hůl. Měl jsem možná hrát víc na jistotu, ale místo toho riskoval. Tentokrát se mi moje hra na riziko nevyplácela,“ přiznal 13letý Klein, který si příští týden zahraje, stejně jako Tomi, na Czech Masters. „Byla to skvělá příprava, perfektní greeny. Dokázal jsem si, že dokážu hrát nízká čísla, ale dneska taky, že umím i lepší golf,“ dodal Klein.

Nejlepším profesionálem se nakonec stal už víc funkcionář české PGA Lukáš Tintěra. Se skóre -13 obsadil šesté místo. „Ze začátku jsem se trápil, chtěl jsem se posunout ve skóre, ale místo toho se kupily pary. Míčky mi objížděly jamky, ale pořád jsem věřil, že to přijde. A přišlo na druhé devítce, Zahrál jsem tři birdie za sebou, jenže pak přišlo bogey na šestnáctce. I tak to bylo hezké kolo,“ shrnul Tintěra.