Ups and Downs Czech Masters 2023: Kdo zabojoval o Ryder Cup? A u koho naopak Donald zapochyboval?

Ryder Cup
Ups and Downs Czech Masters 2023: Kdo zabojoval o Ryder Cup? A u koho naopak Donald zapochyboval?

O účastnících Ryder Cupu je rozhodnuto na americké straně, na té evropské se nominace uzavře až po Omega European Masters. Už turnaj Czech Masters v minulém týdnu ale ukázal, kdo by si nominaci zasloužil a na koho můžeme zapomenout.


Na úplný začátek si pouze řekněme, že jistou nominaci mají Rory McIlroy, Jon Rahm, Viktor Hovland a Tyrrell Hatton. Kapitán Luke Donald rozhodně nominuje také Matta Fitzpatricka, Tommyho Fleetwooda (jeden z nich se dostane do Ryder Cupu automaticky) a pravděpodobně také Seppa Straku a Justina Rosea. Ve hře jsou tak poslední čtyři zbývající místenky do Říma. 

Ups

Matt Wallace

Zkušený Angličan se Ryder Cupu zatím nikdy nezúčastnil a body na přímou účast rozhodně nemá. V evropském bodovém žebříčku mu patří až dvaašedesátá pozice, ve světovém dvaadvacátá. Na Czech Masters si ale dal šanci. Ve druhém kole vyrovnal rekord Albatrossu, po celý průběh turnaje skvěle puttoval a nakonec vybojoval druhé místo. Negativum přinesla jeho hra z týčka, fairwaye příliš nezasahoval. Podle očekávání se Wallace zúčastní Omega European Masters a rozhodně bude patřit mezi spolufavority.

Robert MacIntyre

Svým výkonem si prakticky zajistil účast na Ryder Cupu. V prvních dvou kolech jej měl kapitán Luke Donald přímo u sebe, a ačkoliv hrál Skot velmi dobře, především v prvním kole měl potíže s krátkou hrou. Ve druhém si na šestnáctce odstřelil vítězství, když na šestnáctce trefil vodu a zaznamenal quadruple-bogey. O víkendu už se znovu rozehrál, dvakrát zahrál šest pod par, ani jednou nechyboval a skončil dělený čtvrtý. V evropském žebříčku zůstal na třetí pozici, a i kdyby náhodou ve Švýcarsku neuhrál potřebné body, Luke Donald jej s největší pravděpodobností nevynechá.

Thorbjörn Olesen

Dánský průšvihář se po Czech Masters dostal na 25. místo světového žebříčku a na 14. v tom evropském. Přímý postup si rozhodně neuhraje, ale divokou kartu by dostat mohl. Po fantastickém Moving day skončil nakonec dělený jedenáctý a ve Švýcarsku se pokusí Donalda přesvědčit, že na Ryder Cup má. Před pěti lety jej ostatně vyhrál, v nedělních singlech přitom naprosto deklasoval Jordana Spietha. 

Victor Perez

67. hráč světa hrál na Albatrossu téměř bezchybně, vždyť za celý turnaj udělal jen dvě chyby. Skvěle hrál Perez především v poli, to na greenu měl mírné potíže. Kdyby své šance zužitkoval, zřejmě by vyhrál. Perezovi patří šestá pozice v Evropě a patnáctá na světě, na Omega European Masters se tak může pokusit o automatickou kvalifikaci. 

Ludvig Aberg

Vytáhlý Švéd taktéž příliš chyb neudělal, za celý turnaj na své konto zapsal pět bogey. Ludvig Aberg výborně puttoval, jen jednou se dostal přes 30 puttů na kolo. Výrazné potíže mu ale dělal drive. Aberg se pravidelně dostával přes 300 yardů, nepřesností ovšem bylo mnoho. 

Downs

Adrian Otaegui

První kolo se španělskému golfistovi ještě vydařilo, od té chvíle to ale na Albatrossu byla bída. Adrian Otaegui je sice v evropském žebříčku devátý, ale na Ryder Cup zřejmě ještě nemá. Na, pro české golfisty neoblíbené, šestnáctce zahrál dva dny po sobě double-bogey, nepřesný byl na drivu a v pátek a sobotu měl potíže i s trefováním greenů.

Adrian Meronk

Adrian Meronk prožívá vynikající sezónu, po vítězství na Italian Open právě v Římě zahrál skvěle na PGA Championship i The Open, na DP World Tour skončil dvakrát v TOP 5 a o nominaci si rozhodně řekl. Czech Masters se mu nicméně nepovedlo, zapomenout bude chtít především na Moving day, v sobotu zahrál 77 ran včetně úvodní osmičky z pětiparové jedničky a skončil až dělený dvaašedesátý. V evropském bodování je pátý a nominaci si může zajistit přímo. A i přes neúspěch v Česku by si měl na Ryder Cupu zahrát. 

Francesco Molinari

Luke Donald vyřadil Francesca Molinariho prakticky již před Czech Masters, když jej oznámil jako svého asistenta. Na tiskové konferenci přesto jeho start nevyloučil, ovšem za předpokladu, že Molinari na Albatrossu vyhraje. Po famózní úvodní devítce ve třetím kole dokonce na chvíli vedl, stejně jako Jiří Zuska. Ovšem na druhé devítce už nezaskóroval a bylo po nadějích. S výsledkem -11 dělil jednatřicáté místo a je jasné, že tentokrát hrát proti Spojeným státům americkým nebude.

Pádraig Harrington

A mimo hru je také Pádraig Harrington. Letos měl vynikající výsledky, ale díru do světa ve Vysokém Újezdě neudělal. Ve druhé rundě jej trápily až příliš krátké putty, sobotní kolo si pokazil absurdní ranou na šestnáctce. Z triple-bogey už se příliš nevzpamatoval a s dělenou 62. pozicí nemohl být spokojen. Ve Švýcarsku startuje, ale nejspíše ani vítězství mu start v Římě nezajistí.

Shane Lowry

Asi málokdo pochybuje o tom, že by Luke Donald irskou hvězdu opomenul. Lowry v letošní sezóně získal na PGA Tour sedm umístění v TOP 10, na Masters byl šestnáctý, na PGA Championship dokonce dvanáctý. Jenže v posledních týdnech to drhlo. Na The Open neprošel cutem, až jednapadesátý byl na Wyndham Championship a do play-off FedEx Cupu se nedostal. Body do evropského žebříčku, kde je desátý (ve světovém osmý), v Česku nezískal. Neprošel totiž cutem, když v obou úvodních kolech upsal vždy jen po jedné ráně. 

Rasmus Hojgaard

Nepřesvědčil ani Rasmus Hojgaard. Po vítězství v domácím prostředí neprošel Dán cutem na Scottish Open a The Open a příliš výrazný nebyl ani v České republice. Osmý hráč evropského pořadí si neporadil především s odpališti Albatrossu, velmi dobrý byl naopak na greenech. V neděli poté nebyl daleko od rekordu hřiště, když po třinácti jamkách hrál za -7. Jenže v závěru tři rány ztratil a propadl se až na 39. pozici. Ve Švýcarsku tak bude potřebovat vítězství, ani to mu ale jistotu nedá. 

Tip na sestavu Evropy pro Ryder Cup

Automatická kvalifikace: Rory McIlroy, Jon Rahm, Viktor Hovland, Tyrrell Hatton, Robert MacIntyre, Tommy Fleetwood

Kapitánský výběr: Justin Rose, Matt Fitzpatrick, Sepp Straka, Shane Lowry, Adrian Meronk, Victor Perez