Na obhajobu se cítím připravená, říká před Irish Open Davidson Spilková

Klára Spilková
Na obhajobu se cítím připravená, říká před Irish Open Davidson Spilková

Po kratší odmlce a přestávce na regeneraci se do hry vrací česká profesionálka Klára Davidson Spilková. Ještě před vyvrcholením letošní sezony odehraje dva turnaje okruhu Ladies European Tour. Hned v tom úvodním, na otevřeném mistrovství Irska v Newmarket-on-Fergus na západním pobřeží ostrova, bude obhajovat loňské vítězství. Ihned poté odlétá do Nizozemska, kde ji čeká podnik Big Green Egg Open u městečka Hilversum.


„Nakonec jsem byla ráda, že jsem poslední plánovaný turnaj vynechala a letěla domů. Celý týden jsem nevzala hole do ruky a hlava a tělo si krásně odpočinuly. Těch pět týdnů předtím bylo opravdu náročných a dva týdny na regeneraci a posbírání sil jsou minimum. I díky tomu se teď na obhajobu cítím připravená,“ napsala po příletu do Irska hráčka.

O titulu se v roce 2022 rozhodovalo až v tříčlenném play-off, o které si Davidson Spilková řekla odvážnou příhrou z vodní překážky na předposlední jamce a zahraným birdie na jamce poslední. Vedle české hráčky se na rozstřelovou jamku vydaly i dvě její soupeřky – Finka Ursula Wikström a Dánka Nicole Broch Estrup. Všechny po závěrečném kole skončily na shodném výsledku 14 ran pod par hřiště. Nebylo to však jen vítězství, co si na dodatečné jamce Spilková vybojovala. Jako loňská šampionka má tu čest být ubytována přímo na zámku Dromoland. Ale také má navíc spoustu povinností…

„Nejsem jediná, kdo na zámku bydlí. Spolu se mnou je tu i největší domácí hvězda Leona Maguire. Není to ale zadarmo a bezdůvodně. Jako obhájkyni mě v úterý čekala klinika pro juniory, tisková konference a ve středu den pro média. Jde o spoustu povinností, které jsou s obhajobou spojeny. Vše nám ale vynahrazují typickou irskou pohostinností, a s Leonou [Maguire] si dokonce zahrajeme i první dvě kola. Tak očekávám, že pro nás její fanoušci připraví skvělou atmosféru,“ prozradila z dějiště turnaje a zámku Dromoland Davidson Spilková.

I když se turnaj odehraje na stejném hřišti jako v minulém roce, je na něm pár změn a do jeho nastavení možná promluví i počasí a nedávné vydatné deště.

„Je tu pár novinek jako nový bunker na 11. jamce nebo nové odpaliště na šestnácté a hřiště se celkově prodloužilo. Je také znát, že tu celé léto propršelo – hřiště je hodně měkké. Je možné, že nám některé jamky o něco zkrátí. Minulý rok bylo hřiště naopak vyschlé a tvrdé. Loni bylo vody málo, letos je jí zase moc. I když je to stále stejné hřiště, díky podmínkám je vlastně úplně jiné, tak se necháme překvapit, co komu přinese,“ popsala podmínky na hřišti profesionálka.

Na hřiště se Davidson Spilková v prvním kole vydá z jamky č. 10 v 9.06 místního času a o diváky nebude mít nouzi. Jako loňské šampionce jí totiž společnost budou dělat dvě domácí hráčky: čtyřnásobná vítězka z LPGA a Ladies European Tour a současná světová čtrnáctka Leona Maguire a kromě ní ještě velká naděje irského golfu a letošní úspěšná kvalifikantka US Women’s Open z Pebble Beach, amatérka Áine Donegan.

Ve startovní listině turnaje KPMG Women’s Irish Open, který startuje ve čtvrtek 31. 8., jsou i další tři česká jména: letošní vítězka turnaje Amundi German Masters Kristýna Napoleaová (startuje z jamky č. 1 ve 13.47), Sára Kousková (č. 10 ve 13.36) a Tereza Melecká (č. 10 v 8.11).