Díky skvělým výkonům Fitzpatricka, Rahma a Hovlanda vede Evropa po prvním dnu o pět bodů

Ryder Cup
Díky skvělým výkonům Fitzpatricka, Rahma a Hovlanda vede Evropa po prvním dnu o pět bodů

Náskok po foursomech zůstal a nakonec ještě o bod vzrostl. Evropané díky fantastickým výkonům Matta Fitzpatricka, Jona Rahma a Viktora Hovlanda uhráli dva a půl bodu a po prvním odehraném dni vedou nad výběrem Spojených států amerických 6,5:1,5.


Tak tohle čekal opravdu málokdo! Evropané opanovali úvodní den Ryder Cupu 2023, neprohráli jediný duel a do druhého dne si berou nadějný náskok pěti bodů. Odpolední fourbally přitom dlouho působily opačným dojmem než ranní foursomy.

Tedy až na duel Matta Fitzpatricka a Roryho McIlroye proti Collinu Morikawovi a Xanderu Schauffelemu. Neuvěřitelnou jízdu v úvodu rozehrál prvně jmenovaný, jenž za šest jamek potřeboval šest puttů, zahrál šest ran pod par a prakticky rozhodl o vítězství.

A když náhodou na sedmičce nezaskóroval, parádním puttem jej pro změnu doplnil McIlroy. Po sedmi jamkách vedli Evropané o šest, a i když následně trochu vypadli z rytmu, duel došel jen na patnáctku.

Fitzpatrick si připsal vůbec svůj první bod při své třetí účasti na Ryder Cupu, McIlroy jako jediný z hráčů získal během dnešního dne plný počet dvou bodů. Skvěle hráli Viktor Hovland a Tyrrell Hatton na jedné straně a také Justin Thomas a Jordan Spieth na té druhé.

Hned po jedničce vedla Evropa, ale od čtyřky už se do vedení ani jednou nedostala. Jenže od čtrnáctky odešel Jordan Spieth a Justin Thomas na vše sám nestačil. Na patnáctce sice proměnil důležitý bod, v dalších momentech ale úspěšný nebyl. A když Hovland zvládl těžký putt na osmnáctce, bod si obě dvojice podělily.

Jona Rahma v úvodu střetnutí držel nováček Nicolai Hojgaard a po osmi jamkách vedla Evropa o dvě nad světovou jedničkou Scottiem Schefflerem a zástupcem LIV Golf Brooksem Koepkou.

Američané střetnutí otočili, v závěru se ale k velkému výkonu rozehrál Jon Rahm. Na šestnáctce trefil eagle, a i když na sedmnáctce neproměněným puttem do birdie opět přenechal vedení Američanům, osmnáctka znovu patřila jemu. Po skvostném puttu zahrál Rahm druhý eagle v krátké chvíli a i on ve společnosti Hojgaarda uhrál remízu.

Největší krádež ale jednoznačně předvedli Robert MacIntyre a Justin Rose. Proti duu Homa - Clark brzy svěřenci Luka Donalda vedli, po devíti jamkách už ale o dvě prohrávali. A když se na druhé devítce vytratil nováček Ryder Cupu, musel na řadu přijít nejstarší účastník letošního klání.

Po jeho záchraně snížili Evropané na sedmnáctce a putt do birdie na závěrečné jamce přinesl Evropě další půlbod. Skvěle měl osmnáctku rozehranou Wyndham Clark, tlak ale vůbec nezvládl. Po prvním dnu tak Evropa vede senzačně o pět bodů, konkrétně 6,5:1,5.