Pět je lepší než sedm. Američané ve fourballech zdramatizovali Ryder Cup

Ryder Cup
Pět je lepší než sedm. Američané ve fourballech zdramatizovali Ryder Cup

Američané konečně předvedli svou sílu, z fourballů vytěžili tři body a před finálovými singly ztrácí pět bodů. Hrdinou se stal především Patrick Cantlay, poprvé nebodoval Rory McIlroy a svou vlastní medicínu ochutnali Viktor Hovland a Ludvig Aberg. 


Před fourbally prohrávaly Spojené státy americké o sedm bodů a proto musely zabrat. To se také povedlo, přesto se i přes viditelnou převahu ještě dvě jamky před koncem posledního souboje zdálo, že náskok zůstane sedmibodový.

Rory McIlroy a Matt Fitzpatrick ale svůj zápas senzačně nezvládli. Po nevyužité šanci na šestnáctce prohráli následující dvě jamky a museli se tak sklonit před Patrickem Cantlayem a Wyndhamem Clarkem.

První dva fourbally byly rozhodnuty velice brzy. Perfektně opět hráli Max Homa a Brian Harman a po devíti jamkách vedli nad Tommym Fleetwoodem a Nicolaiem Hojgaardem o čtyři. V závěru Evropané střetnutí zdramatizovali, především díky exkluzivním ranám Angličana, o vítězství už se ale Američané připravit nenechali.

Podobně dopadli i Viktor Hovland s Ludvigem Abergem, kteří po přepsání historie tak trochu okusili vlastní medicínu. Sam Burns a Collin Morikawa hráli velmi soustředěně, a ačkoliv nepředváděli žádné úžasné rány, po dvanácti jamkách se zaslouženě dostali do vedení o šest. Dvě další jamky sice ovládla Evropa, ale bod vzápětí putoval k Američanům.

Jediný bod pro Evropu tak trochu překvapivě získal nejstarší hráč letošního Ryder Cupu Justin Rose ve spolupráci s nováčkem Robertem MacIntyrem. Evropská dvojice zahrála celkem sedm birdie a od devítky naprosto zdemolovala ve fourballech dosud neporažené duo Spieth - Thomas.

Američané každopádně boj o Ryder Cup mírně zdramatizovali a do finále půjdeme se skóre 10,5:5,5.