Ryder Cup ovládla Evropa! Rozhodující půlbod získal Fleetwood

Ryder Cup
Ryder Cup ovládla Evropa! Rozhodující půlbod získal Fleetwood

Evropa doma zůstala opět neporažena a bere si Ryder Cup zpět! Evropané měli do finálového dne skvělý vstup, Američané následně začali tlačit, ale závěrečné duely patřily svěřencům Luka Donalda. O vítězný putt se postaral Tommy Fleetwood.


Evropané to zvládli a na domácí půdě si opět Ryder Cup vzali zpět! Po úvodních jamkách to přesto bylo poměrně nečekané drama. Luke Donald do úvodních singlů nasadil své hlavní hrozby, tedy Jon Rahma, Roryho McIlroye a Viktora Hovlanda.

Ti začali skvěle, Evropa ovládla na úvod i několik dalších bojů, jenže postupem času se situace začala nebezpečně obracet. A rozhodně nastal moment, kdy si Evropané nemuseli být jistí téměř ničím.

Viktor Hovland a Rory McIlroy hráli úžasně a pro bod si došli pohodlně, v té chvíli potřeboval lídr po dvou dnech ještě další dva body. Půlbod doručil Jon Rahm, i když ten po pěti jamkách a poté i po třinácti rozhodně myslel na vítězství.

Světová jednička Scottie Scheffler se na úvod znovu neuvěřitelně trápila na greenech, poté ale Scheffler zabral a duel otočil. Na osmnáctce ale Rahm zahrál birdie a uhrál alespoň remízu.

Parádně zabojoval Justin Rose, rozjetý Patrick Cantlay mu ale nakonec příležitost nedal. Velice dobře hrál také Matt Fitzpatrick, proti byl ale zřejmě nejlepší hráč amerického týmu Max Homa, který také získal bod. 

Naplno bodovali také Brooks Koepka, Justin Thomas a Xander Schauffele a Američané se začali blížit. Jenže to už Evropanům scházel jen půlbod, jelikož Tyrrell Hatton po vynikajícím představení předčil Briana Harmana.

Závěrečné tři singly mohly skončit prakticky jakkoliv. Evropané to ale zvládli, vítězný "putt" zajistil Tommy Fleetwood. V uvozovkách proto, že mu putt na zisk Ryder Cupu přiznal jeho soupeř Rickie Fowler. Následně remízu uhrál také Shane Lowry, který klidně mohl brát vítězství, ale na osmnáctku už dorazil s naprostou euforií. 

Vítězstvím poté konečný stav 16,5:11,5 dokonal Robert MacIntyre, který v úvodu smetl nevýrazného Wyndhama Clarka, a ačkoliv o vedení přišel, v závěru dvěma jamkami rozhodl o svém bodu. Ryder Cup je tak zpátky v Evropě a Luke Donald může se svým týmem naprosto zaslouženě slavit!