TOP 10? Jsem moc spokojená, hlásí Spilková. Po nejdelší sezoně v kariéře chystá jen krátkou pauzu

Klára Spilková
TOP 10? Jsem moc spokojená, hlásí Spilková. Po nejdelší sezoně v kariéře chystá jen krátkou pauzu

Byla to nejdelší sezona a nejvíc odehraných turnajů, které má ve svém třináctém roce mezi profesionálkami za sebou česká profesionálka Klára Davidson Spilková. I přes ne příliš povedené závěrečné kolo finálového turnaje Andalucía Costa del Sol Open de España se jí podařilo udržet postavení mezi deseti nejlepšími hráčkami celoročního žebříčku a na své konto si připsat dosud nejvyšší odměny ve výši 204 696 eur.


Sama musí letošní rok považovat za úspěšný a zdá se, že jí návrat do Evropy prospěl. Jen o ránu jí na Floridě uniklo již třetí profesionální vítězství, má jistotu účasti na olympijských hrách v Paříži 2024, jako historicky první český golfista se probojovala mezi nejlepší světovou stovku a nechyběla ani na turnajích kategorie major. Její konzistentní hra znamenala, že na 20 z odehraných 21 turnajů dokázala projít až do finálových kol, kde nejednou bojovala o umístění mezi nejlepšími.

„S letošní sezonou jsem moc spokojená. Byla dlouhá a až teprve teď bude čas se nad ní pořádně zamyslet, rozebrat ji a zhodnotit, ale spokojená jsem. Každé umístění mezi deseti nejlepšími v ročním žebříčku je super. Jen mě mrzí ten konec roku, ale hrálo se méně turnajů a nebyla jsem tak koncentrovaná a konzistentní, jak bych si sama přála. Hodně se mi povedl začátek roku a na většině turnajů jsem hrála konzistentní golf bez větších výkyvů. Za to jsem vděčná a cítím, že vše je na dobré cestě. V tom vidím klíč k ještě lepším výsledkům v příštím roce. Tak aspoň díky horšímu konci vím, na čem mám přes zimu zapracovat a v čem se ještě pokusit zlepšit. O to větší mám teď motivaci na sobě dál pracovat. Všechno zlé je nakonec k něčemu dobré… a úspěch není jen můj. Ráda bych moc poděkovala rodině, partnerům, týmu a všem fanouškům, kteří mě po celý rok podporovali a drželi mi palce. I když se golf navenek tváří jako individuální sport, za každým sportovcem stojí spousta lidí, kteří nejsou vidět a bez nichž by to nešlo,“ zhodnotila letošní sezonu ještě ze Španělska hráčka.

Davidson Spilková vynechala i závěrečnou párty v Marbelle, kterou vždy na závěr roku pořádá Ladies European Tour, a ihned po turnaji odletěla i s manželem Seanem do Prahy.

„Teď se ihned po turnaji vracím domů, kde mám ještě pár příjemných mediálních a partnerských povinností a začátkem prosince malou týmovou párty, tak se do Prahy moc těším. Pak přijde zmiňované zhodnocení sezony, a hlavně začnu zase pořádně cvičit. Čeká mě i meditační víkend, týdenní trénink ve Španělsku a hned po Vánocích letíme na pár týdnů za Seanovými rodiči do Spojených států. Jako každoročně se tam na Floridě setkám i se svým americkým trenérem. Vždy mám před Vánoci pocit, že v období mimo sezonu musím stihnout vše, na co jsem neměla celý rok čas, tak se asi ani na den nezastavím,“ prozradila své nejbližší plány profesionálka.

Spilkovou čeká rozhodnutí, zda bude i příští rok pokračovat na Ladies European Tour, nebo bude zkoušet štěstí v kvalifikaci na americkou LPGA Tour.

„Díky umístění v top 10 jsem získala možnost nastoupit přímo do finálového turnaje Q-series LPGA Tour, ale nakonec jsem se rozhodla do USA neletět a také příští rok zůstat v Evropě. Je to moje vnitřní rozhodnutí – chci být déle než jen jeden rok na jednom místě. Evropa mi svědčí nejen herně, ale i z pohledu zdraví a mentální rovnováhy. Snad poprvé se mi podařilo odehrát celou sezonu bez jediného zranění. Sám golf je kolikrát psychicky nahoru a dolů a méně cestování mi prospívá. Svou roli v tom hraje i můj start na olympijských hrách a příprava na ně. Pak se uvidí, kde budu hrát v roce 2025. Teď se chci co nejlépe připravit na příští rok a bojovat o nejvyšší příčky mezi nejlepšími Evropankami, na majorech a na svém třetím olympijském turnaji, v Paříži. To je teď můj nejbližší cíl,“ má jasno o příštím roce hráčka.

Turnajový kalendář Ladies European Tour na rok 2024 není ještě znám, ale s největší pravděpodobností do něj Davidson Spilková nastoupí opět až v únoru po delší přípravě na Floridě.