Kousková získala plnou kartu na LET, dalším cílem je olympiáda v Paříži

Sára Kousková
Kousková získala plnou kartu na LET, dalším cílem je olympiáda v Paříži

Česká golfistka Sára Kousková zakončila úspěšné svou premiérovou sezónu na Ladies European Tour. Ve finálovém turnaji Andalusia Costa del Sol Open de Espana obsadila po solidním výkonu 40.místo. Celkově v celoročním žebříčku Order of Merit obsadila 55.místo, což pro ni znamená splnění předsezónního plánu - zisk plné hrací karty pro sezónu 2024.


Kousková odehrála čtyři turnajová kola ve Španělsku s výsledkem 2 ran nad par. „Na finále LET jsem se moc těšila a jsem ráda, že se mi povedlo turnaj odehrát relativně stabilně. K lepšímu výsledku chybělo snad jen více proměněných puttů, míčky mi celé čtyři dny doslova olizovaly hrany jamek, ale tak to prostě někdy bývá,“ směje se česká golfistka. „Po celé sezóně se už dost těžko hledaly síly, ale takhle jsem se cítily ve Španělsku asi všechny. Jsem spokojená s tím, jak konzistentní jsem v průběhu roku byla. Menší výpadek formy jsem měla v průběhu léta, kdy se mi nepodařilo několikrát projít cutem, ale po drobných změnách jsme se připravili na konec ročníku skvěle, což se projevilo i výsledkově,“ dodává Kousková, která startovala v letošním roce na 23 turnajích LET, kde jen čtyřikrát neprošla cutem.

Do nového ročníku tak bude vstupovat v lepší pozici než letos, kdy startovala jako vítězka druhé nejvyšší ženské soutěže LET Access Series. To pro ni bude znamenat primárně start i na turnajích, na které se neměla díky svému nováčkovskému postavení možnost podívat v právě skončené sezóně. „Ohromně se těším na to, že se budu moci podívat na turnaje, které jsem letos nemohla hrát. Samozřejmě budeme s týmem vážit, jaké turnaje si vybereme, ale vše budeme směřovat k tomu, abych se dostala na OH do Paříže,“ usmívá se čtyřiadvacetiletá rodačka z Karlových Varů.

Česká golfistka má za sebou v letošním roce několik zajímavých výsledků, včetně umístění v TOP 10 na prestižním turnaji na Floridě a indickém Dillí. Vrcholem byl turnajový titul z finálového klání Aramco Series v Rijádu, kde po boku Španělky Carloty Cigandy a Italky Alexandry Fanali slavila týmové vítězství. Kousková si kromě důležitých bodů do celoročního žebříčku vydělala na prizemoney přes 120 tisíc euro (téměř 3 mil. korun). „Celá sezóna měla své světlé, i méně pozitivní chvíle. Zároveň jsem se toho spoustu se svým týmem naučila. Ne nadarmo se říká, že premiérová sezóna bývá nejtěžší. My jsme naštěstí byli na většinu úskalí připraveni, a i proto se nyní radujeme z celkového výsledku. Já za sebe jsem primárně ráda, že jsem si dokázala, že jsem prakticky každý turnaj schopna bojovat o nejvyšší příčky. A toho bych chtěla také v příštím roce využít,“ popisuje Kousková v krátkosti svou první celou profesionální sezónu po ukončení studií na prestižní univerzitě v Texasu.

Kousková se díky svým výsledkům v letošní sezóně drží v redukovaném olympijském žebříčku na 51.místě, které jí aktuálně zaručuje, společně s Klárou Spilkovou, možnost startu na OH v Paříži. „Start v Paříži a úspěch na OH je mým hlavním cílem pro nadcházející sezónu. K jeho splnění vede cesta přes úspěšné výsledky v první části roku. S tímto ohledem budeme s celým týmem směřovat přípravu,“ představuje plány česká golfistka. „Teď mě primárně čeká odpočinek a regenerace po náročné sezóně. Tréninkový blok se pak bude skládat jak z fyzické přípravy v Česku, tak té golfové v teple. Do nového ročníku LET, jenž startuje v první polovině února, bych ráda vstoupila stoprocentně připravená od prvního turnaje.“