Jak se chovat k hráči, který podvádí svou ženu?

Jak se chovat k hráči, který podvádí svou ženu?

PROFESIONÁLNÍ SPORTOVCI pořád dostávají nabídky „na romantické dostaveníčko“ a platí to i pro golfisty na tour. Většinou jsou mladí a štíhlí a určitě nezaškodí ani to, že jsou slavní a ve vatě. Když je takový hráč single, je to pro něj bezva. Jednou jsem nosil bag hráči, který byl v tomhle ohledu takový pecivál, že jsem ho musel ponoukat, aby šel taky za holkama, protože potřeboval být na hřišti uvolněnější. Jenže spousta profesionálů není single a tam to začíná být ožehavé...


Řeknu to na rovinu: někteří z nich jsou nevěrní. Už od sexuálního skandálu Tigera Woodse v roce 2009 se mě fanoušci často ptají, jak často na tour k těmhle věcem dochází. Jenže vztah caddieho s hráčem bývá striktně profesionální. Samozřejmě je tam týmová souhra a někdy se spolu ti dva spřátelí, ale to není zase tak běžné. Spíš přijdou na hřiště, odvedou společně svou práci a pak si jdou každý po svém.

Proč o tom mluvím? Jde o to, že i když my caddies zaslechneme o nějaké aférce nebo o ní přímo víme, není to naše věc. Jednou jsem o takové věci řekl svému kamarádovi, který je křesťan jako já, a ten opáčil, že bych s tím měl něco dělat, na což jsem mu odpověděl: „Kdybys zjistil, že tvůj šéf má bokovku, řekl bys mu, aby toho nechal?“ A bylo po debatě.

Někdy máte to štěstí, že váš hráč je zároveň kamarád. Ani pak ale neexistuje univerzální postup pro to, jak se zachovat. Já můžu celkem čtyři hráče z těch, pro něž jsem pracoval, označit za dobré přátele, a jeden z nich se do něčeho takového zapletl. Nebyl sice ženatý, ale s přítelkyní spolu byli už asi šest let. Uprostřed sezony začalo být očividné, že spí s jinými ženami. Říkám „očividné“, protože jsem byl na večeři s jeho kamarády z vysoké a ti ho tam kvůli tomu propírali. Nevěděl jsem, co dělat. Vážil jsem si ho a věřil jsem, že je to v jádru dobrý člověk, ale to, co dělal, prostě nebylo správné. Navíc s jeho přítelkyní jsem se znal osobně a bylo mi jí hrozně líto.

Mám-li být upřímný, bál jsem se, že přijdu o práci.
Poslední dva roky se nám ohromně dařilo, takže jsem vydělával skvělé peníze. Kdybych mu otevřeně řekl, co si myslím, a on by to nevzal, klidně mě mohl propustit. Takže i když na to nejsem hrdý, nakonec jsem držel jazyk za zuby. Ani ne o rok později mě stejně vyrazil, jelikož nehrál dobře a chtěl něco změnit (respektive „naše cesty se přátelsky rozešly“, jak se to předneslo médiím). Rád bych vám řekl, že to pro mě byla úleva, ale vlastně mi bylo ještě hůř. Měl jsem předtím možnost postavit se za to, co je podle mě správné, a nést následky, však bych s tím dokázal žít. Místo toho jsem zůstal zticha, ale dopadl jsem stejně.

Když se mezi caddies zkazky o něčích záletech rozebírají, málokdy se zapojím do debaty. Mohl bych totiž ohrozit nejen práci svoji, ale i práci ostatních u stolu. Jen čtyři, nanejvýš pět kedíků je v pozici, že když dostanou padáka, mají jistotu, že další bag už na ně čeká. Ale co ostatní? Většina musí živit rodinu. Navíc nevěra je tak běžná, že u nového zaměstnavatele se s ní dost možná setkáte taky. Je to hloupé, ale být bez práce je ještě hloupější.

Existuje nepsané pravidlo, že hráč si nikdy nesmí začít s partnerkou jiného člena tour. Pokud se to stane, většinou to prosákne na veřejnost. Zrovna nedávno se řešilo, jak se na jedné svatbě jistý golfista z tour choval k přítelkyni jiného, a taky aféra s nevhodnými textovkami mezi jedním hráčem a manželkou jiného hráče (zprávy se ovšem neshodují v tom, kdo si s tím začal). V takových případech se někdy stane, že se do toho nějak zaplete i caddie. Tam už nezáleží na tom, jestli mají se svým hráčem čistě pracovní, nebo i kamarádský vztah. Ve světě profi golfu nás mnozí vnímají jako určité prodloužení našich zaměstnavatelů. Takže když hráč řeší nějaké osobní potíže, někdy si připadáme, jako by byly i naše. Divné je, že se od takové záležitosti dost dobře nemůžete veřejně distancovat, protože by to působilo tak, že jste vůči hráči neloajální. A tak je nejlepší sklopit hlavu, mít pusu na zámek a čekat, až se to přežene.

Je nasnadě, že i sami caddies někdy uklouznou. Vím dokonce o jednom, který se spustil se ženou jistého hráče. Když něco takového nastane, umíte si asi představit, jaké drby se hned rozjedou. Ale je zajímavé, že loni se podobný případ objevil u poměrně slavných jmen, a přitom o tom věděli v podstatě jen caddies, dál se to nedostalo. Nosič, který v aféře sehrál hlavní roli, už pracuje pro někoho jiného, a i když nevím s jistotou, že právě ta aféra zapříčinila jeho vyhazov, jen stěží na to neměla vliv.

Já se snažím zůstat nad věcí. Jak říká Bible: „Bůh bude soudit každý skutek, včetně všeho, co je skryté, a rozhodne, jestli je to dobré, nebo špatné.“

 

Caddie v utajení má pro vás jedinou radu: Nikdy neranděte s někým, kdo ví, co jste zač.