Do sezony LET vstupuje i Davidson Spilková, cílů je poměrně dost

Klára Spilková
Do sezony LET vstupuje i Davidson Spilková, cílů je poměrně dost

Nejzkušenější česká profesionální golfistka Klára Davidson Spilková první turnaje sezony tradičně vynechává. Svůj čas věnuje přípravě a práci na fyzické kondici. Letošní rok pro ni bude nejen náročný, ale také svým způsobem výjimečný. Nejen kvůli předpokládané třetí účasti na 33. olympijských hrách, ale i proto, že plánuje odehrát rekordních 25 turnajů.


„Nehrála jsem celý prosinec. Musela jsem si od golfu trochu odpočinout a věnovat se Seanovi, rodině, týmu, partnerům a kamarádům. Trénovat jsem začala až v lednu v Jižní Karolíně, na Floridě a začátkem února ve Španělsku. I když to byly skoro celé dva měsíce bez soutěžního golfu, strašně rychle to uteklo. O to víc se teď na sezonu těším. V Rijádu nehraji ani klasický pro-am, a tak mám tři dny času si zdejší osmnáctku pozorně projít a v klidu natrénovat,“ vzkázala po příletu do Rijádu již ze Saúdské Arábie Davidson Spilková.

Alespoň podle plánu má letos odehrát více turnajů než v kterékoli předešlé sezoně. Ve svém kalendáři má od února do prosince vyznačeno 21 termínů s opcí na další čtyři podniky. Hlavním cílem sezony je pro ni však účast na srpnovém olympijském turnaji na hřišti Le Golf National v Paříži, což znamená být již potřetí za sebou mezi 60 nejlepšími nominovanými hráčkami světa.

„Vrcholem sezony pro mě bude samozřejmě olympijský turnaj v Paříži. Naštěstí už dva týdny před ním máme turnajové volno, a to je fajn, jelikož celé léto vypadá hodně nabitě. Nejen před Paříží, ale ani po ní to nebude jednoduché. Letos se aspoň olympiáda koná v Evropě, a ne na druhém konci světa v Brazílii nebo v Japonsku. Tak nám to všem hodně pomůže. Nebudu muset řešit aklimatizaci nebo časový posun. Není to ale jen olympiáda, protože tajných přání a cílů mám víc, třeba Solheim Cup, návrat do top 100 světového žebříčku nebo třetí vítězství na Ladies European Tour. Pokusím se pro to udělat maximum a třeba se mi nějaké z nich vyplní. Je to dlouhodobý proces, nikoli jen jeden výsledek, který kolikrát ani nemůžete ovlivnit,“ popsala své plány hráčka.

Davidson Spilkovou čeká stejně jako v loňském roce pěkně ostrý start. Do sezony vstoupí v Saúdské Arábii na turnaji Aramco Ladies International, který se odehraje od čtvrtka 15. do neděle 18. února 2024. Zajímavé bude nejen startovní pole 120 hráček, ale i finanční odměna pro ty nejúspěšnější. Turnaj sponzorovaný domácím ropným gigantem Aramco má totiž dotaci rovných pět milionů amerických dolarů. Na prvním turnaji se nemění ani loňský vítězný tým, a po boku Spilkové se tak opět objeví její manžel Sean Davidson.

„V týmu zůstává vše při starém, vítězný tým se nemění, a jsem za to moc ráda. Snad jen jediná komplikace je, že Sean se mnou nemůže být v roli caddieho po celý rok. Má své povinnosti na univerzitě a nebude mít tolik času se mnou cestovat. V Maroku ho tak nahradí Evička Koželuhová, na Floridě pak někdo z místních profíků a sama poletím i do Austrálie. Sean se u mého bagu objeví zase až v červnu a bude se mnou po celé nabité léto, včetně olympiády. Přesto věřím, že se mnou odehraje minimálně polovinu plánovaných turnajů,“ potvrdila složení úspěšného loňského týmu profesionálka.

V jejím letošním plánu se nově objevuje Austrálie a s největší pravděpodobností vynechá dva turnaje v Jihoafrické republice. Od neděle, kdy odletěla do Rijádu, ji tak až do začátku dubna čeká cestování po čtyřech kontinentech.

„Austrálii jsem měla vždy ráda a po loňských zkušenostech z Jižní Afriky dám raději přednost protinožcům. I když třeba se ještě do Afriky vydám. Nic není uzavřené a uvidíme podle vývoje a výsledků turnajů. Otázka mé účasti na dubnových turnajích v Johannesburgu a Kapském Městě je stále otevřená. Každopádně na turnaje na jižní polokouli už se moc těším. Pokud nepoletím zpět do Afriky, tak se doma objevím až v dubnu, na charitativním turnaji pro spolek Alsa na mém domovském hřišti PGA National v Nebřenicích, a pak samozřejmě v červnu v Berouně. To už bude má oblíbená část sezony, kdy mě čeká cestování mým milovaným Volvem po Evropě. Poznávat daleké kraje je fajn, ale před domácími fanoušky je mi vždy nejlépe,“ potvrdila turnajový kalendář Davidson Spilková.

V úvodní části sezony má Spilková v plánu odehrát pět turnajů a cesta ji zavede na Střední východ, do Afriky, Severní Ameriky a Austrálie. Do Česka by se měla vrátit až 7. dubna, kdy ji ihned v pondělí po příletu čeká první z plánovaných olympijských tréninkových desetidenních kempů a už zmíněná první charitativní akce Alsa na jejím domovském hřišti PGA National Czech Republic. Druhou část sezony by pak měla zahájit v Evropě na turnaji Amundi German Masters, který se hraje v Německu od 16. května 2024.