Leaderboard PGA Championship 2024: Evropské vzepětí, Lowry putt od zápisu do historie. V čele ale stále dva Američané

PGA TOUR
Leaderboard PGA Championship 2024: Evropské vzepětí, Lowry putt od zápisu do historie. V čele ale stále dva Američané

I po třetím kole je v čele PGA Championship Xander Schauffele, tentokrát jej ale doplňuje Collin Morikawa. Na nejvyšší pozice zaútočili také Evropané, putt od rekordu majorů byl Shane Lowry, skvěle hráli také Justin Rose, Viktor Hovland a v jednu chvíli také Rory McIlroy. To Scottie Scheffler tentokrát nezvítězí. 


-15 Collin Morikawa a Xander Schauffele

Xander Schauffele nadále směřuje za svým prvním major titulem. Včera opět udělal jedinou chybu, na patnáctce ale po špatné přihrávce přišel hned o dvě rány. Kromě toho trefil pět birdie a udržel se v čele. Poprvé ale na vrcholu leaderboardu není sám. Collin Morikawa po bogey na dvojce zabral, a ačkoliv mu několik dobrých šancí nepadlo, v děleném vedení je. 

-14 Sahith Theegala

Na první major si myslí také Sahith Theegala. Přitom po bogey z pětky a šestky to dobře rozhodně nevypadalo. Z děleného dvacátého místa se ale od birdie na devítce šesti zásahy propracoval až do předposledního flightu, kde na něj bude čekat rekordman Shane Lowry.

-13 Bryson DeChambeau, Viktor Hovland a Shane Lowry

Vzestup Evropanů. Tak by se dalo nazvat Moving day na Valhalle. Shane Lowry hřiště totálně zdemoloval devíti birdie a jako první hráč v historii mohl na majoru zaznamenat 61 ran. Dobrou příležitost na poslední jamce ale nakonec nezužitkoval. Bezchybné kolo odehrál také Viktor Hovland a i on si dělá zálusk na první major. Díky senzačnímu chip-inu do eaglu na osmnáctce je plnohodnotně ve hře také Bryson DeChambeau, nejlepší zástupce LIV Golf. 

-12 Robert MacIntyre a Justin Rose

Shane Lowry hrál s Justinem Rosem a oba dva zahráli dohromady neuvěřitelných šestnáct ran pod par. K nim přidejme ještě Jasona Daye, který upsal dvě rány a máme tu historický flight.

Rose byl vidět hlavně na začátku svého kola. Od dvojky do pětky nastřádal čtyři birdie v řadě, další přidal na sedmičce. Po bogey z devítky byl opět vynikající a tři birdie na druhé devítce mu dávají šanci do finále. Ve flightu si zahraje se svým kamarádem Robertem MacIntyrem. I Skotovi Moving day vyšlo bezvadně, upsal pět ran při jediném bogey. 

-11 Dean Burmester

-10 Thomas Detry, Tony Finau, Justin Thomas a 3 další

Rána dne jednoznačně patří Justinu Thomasovi. Na tříparové čtrnáctce se dostal do velkých problémů, druhou ránu ale poslal naprosto mimořádně do jamky a i on zůstává ve hře o titul. Mírně zklamaný je naopak Thomas Detry, který své skóre i přes hole-out na čtyřparové čtyřce do eaglu posunul jen o jednu ránu. 

-9 Lucas Herbert, Trevor Moore a Keegan Bradley

-8 Tom Kim, Rory McIlroy, Hideki Matsuyama, Jordan Spieth a Russell Henley

Na první jamce třetího kola Rory McIlroy udělal poprvé v turnaji chybu, poté se ale rozehrál skvěle a pěti birdie ze sedmi jamek se dostal dokonce na čtvrté místo. Jenže jediný neproměněný putt jej zcela vyhodil z tempa. McIlroy měl neuvěřitelné množství šancí, v poli hrál skvěle, ale na greenu selhal. V dalším průběhu přišel ještě o ránu a z děleného devatenáctého místa se mu na triumf bude útočit jen velice těžce. 

-7 Aaron Rai, Scottie Scheffler, Matt Wallace a 2 další

42 kol pod parem hřiště. Scottie Scheffler ale v této úchvatné sérii už pokračovat nebude. Zařízly ho stejné jamky jako v průběhu druhého kola Tigera Woodse. Dvojka double-bogey, trojka bogey a čtyřka také. Nepomohlo ani pět zásahů. Scheffler poprvé od konce srpna zahrál kolo nad par hřiště a druhý major titul v řadě nepřidá. 

-6 Max Homa, Billy Horschel, Alex Noren, Jason Day a 5 dalších

-5 Tyrrell Hatton, Martin Kaymer, Cameron Smith, Will Zalatoris a 5 dalších

-4 Nicolai Hojgaard, Brooks Koepka, Thorbjorn Olesen, Lucas Glover a 3 další

Birdie na sedmnáctce a osmnáctce? To se dá považovat za solidní počin. V předchozím průběhu sobotní rundy ale Koepka poztrácel pět ran a na major titul už tak pomýšlet nemůže. Zažil naopak jeden z největších propadů, aktuálně je s dánskou dvojici N. Hojgaard - Olesen či zkušeným Lucasem Gloverem až na sedmačtyřicáté pozici. 

-3 Tommy Fleetwood, Rickie Fowler, Joaquin Niemann, Patrick Reed, Cameron Young a Byeong-Hun An

-2 Patrick Cantlay, Luke Donald, Talor Gooch, Erik van Rooyen a 5 dalších

-1 Ryan Fox, Dustin Johnson a 2 další

even PAR Jordan Smith a Rasmus Hojgaard

+1 Brendon Todd a Sebastian Söderberg

+2 Jeremy Wells

+3 Alejandro Tosti