Vůbec ne špatný: golf kolem bulharské Sofie

Vůbec ne špatný: golf kolem bulharské Sofie

Bulharko nabízí panenskou přírodu, skvělou kuchyni i atraktivní golfová hřiště. A není tady ani draho.


Pouhých dvacet minut z centra hlavního města dorazíte do golfového klubu St. Sofia. Hřiště s parem 71 vzniklo roku 2004, pod jeho finálním vzhledem je podepsán známý irský golfista Paul McGinley. Ten ho pár let po otevření redesignoval a prodloužil na šest kilometrů. Hřiště St. Sofia se nachází v oblasti Ravno Pole, čekat tedy můžete jen mírně zvlněný terén. Ten doplňuje velký počet jezer, relativně široké fairwaye a nepříliš tvarované greeny. Pro toto hřiště je charakteristickou jamkou tříparová patnáctka s ostrovním greenem. Hřiště má velmi kvalitní layout a dobré tréninkové zázemí, jen jeho hrací plochy nejsou aktuálně v dobré kondici.

Stačilo popojet kousek dál na severovýchod k jezeru Pravec, kde jsme objevili naprostý skvost. A to hřiště Pravets Golf Club, které pochází od slavného architekta Petera Harradina. Peter má na svém kontě stovky hřišť, a tak není divu, že i tady odvedl skvělou práci, když jamky zasadil k jezeru na pozadí pohoří Stara Planina. Na tomto hřišti najdete velký počet vodních ploch i bunkerů. Každá jamka je dokonale promyšlená a zábavná, takže lze těžko zmínit jen jednu.

Za signature hole bývá označována tříparová osmička s ostrovním greenem. Pro spoustu hráčů je to ale devítka a osmnáctka, a to díky monumentálnímu double greenu ležícímu před klubovnou. Jamky nejsou nijak zákeřné, ani dlouhé. Skvěle si zde proto zahraje úplně každý. Nechybí klubovna s restaurací a proshopem.

Pravets Golf Club je hodně oblíbený mezi místními, a to díky špičkovému tréninkovému zázemí. To využívají i hráči PGA, kteří se sem pravidelně vracejí. Pokud se vám nebudete chtít do Sofie vracet, můžete se ubytovat v hotelu, který se tyčí hned u jamky číslo 15.

Máte-li rádi horská hřiště, nesmíte minout Pirin Golf & Country Club. Tato osmnáctka od Iana Woosnama se nachází v nadmořské výšce devět set metrů, jen pár minut od známého lyžařského střediska Bansko. Na rozloze 150 hektarů nabízí rozmanitou horskou flórou i faunu přímo pod pohořím Pirin. A také čtyři jezera, osmdesát bunkerů a husté lesy. Dokonce zde můžete vidět vzácné borovice dvoujehličné.

Signaturní jamkou je trojka s parem 3, kdy hrajete ránu z kopce na ostrovní green. Pro nás byla nezapomenutelná desítka s dvěma podélnými vodami a stromem uprostřed fairwaye. Resort nabízí také hřiště Pine, což je pět jamek určených pro trénink. Nechybí Proshop a akademie s oboustranným driving rangem. Hřiště se nachází v malé vesničce, kde kromě chatek a apartmánů najdete i desítku restaurací. Několik jsme vyzkoušeli a došli k závěru, že ta klubová je nejlepší. Ale všeobecně je jídlo všude skvělé a levné. Stejně jako green fee.

Pokud vám zbude v Sofii trochu čas na kulturu, navštivte katedrálu svatého Alexandra Něvského. Se svými nástěnnými malbami, mozaikami a pozlacenými kopulemi je jednou z nejkrásnějších bazilik na celém Balkáně. Druhou zastávkou by měl být chrám svaté Sofie. Už jen proto, že podle této patronky bylo hlavní město pojmenováno. A také nezapomeňte ochutnat čevabčiči opékané na rožni. Servírované, jak jinak než s šopským salátem.