Golf a autismus jdou dohromady

Golf a autismus jdou dohromady

Se zajímavou akcí přišel letošního roku český Rotary Club. Pořádá pro rodiče a děti s autismem golfové lekce, respektive seznámení s hrou. Akce se konají v pražském areálu Hodkovičky, a to každou druhou neděli v měsíci. Nejbližší setkání se odehraje v neděli 9. června 2024 a začíná ve 14 hodin.


Projekt "Autismu vstříc" nově nabízí příležitost pro děti na autistickém spektru, aby si vyzkoušeli golf. S tímto nápadem přišla Marie Jehličková z Rotary klubu Prague Golf/NGW. Díky spolupráci s neziskovou organizací Autismus jako dar, nadací Hanuše Goldscheidera a Golfovým klubem Hodkovičky v Praze odstartovala letos v březnu a dubnu první dvě odpoledne a od května si mohou děti s autismem v doprovodu své rodiny každý měsíc golf vyzkoušet nebo přijít opakovaně. 

Účastníkům se věnuje trenérka Renata Brýdlová, která má zkušenosti s podobným typem akcí z Německa, kde jako profesionální trenérka delší dobu působila. Kapacita dětí je 6 osob, setkání začínají vždy ve 14 hodin, trénink se pak odehrává mezi 15-17 hodinou.

Účastníci se nejprve seznamují s tím, jak celé prostředí vypadá, mohou si vyzkoušet držení golfové hole, věnují se patování jako nejjednoduššímu prvku golfové hry. Následují první odpaly golfových míčků na drivingu, respektive golfové rohožce.

Výsledkem je radost a nadšení! Jeden z účastníků se pro golf tak nadchl, že mu byla poskytnuta i výbava, dostal zdarma sedmičku železo a putter. Rodiče si moc pochvalují trenérku Renatu Brýdlovou, Rotariánku z Rotary clubu Bohemia, jejíž citlivost a empatie je obdivuhodná a ke spolupráci dokáže přivést i děti, kterým se zrovna nechce.

Několik zpětných vazeb od rodičů: 

„Úspěšná premiéra v golfu! Fakt skvělé! Jsem ráda, že jsme do toho šli. Od té doby, co jsme odešli z hřiště, syn pořád dokola mluví o golfu. Zítra mu musím koupit aspoň golfový míček, ať si ho dá na stůl. A asi budeme chodit pravidelně, když ho to tak chytlo."

„Jsem moc ráda, že si mohl syn vyzkoušet golf, a ještě v tak příjemném prostředí. Cítíme se tu vítáni a pochopeni a nikdo na nás nekouká divně, když se naše děti nechovají zrovna golfově vzorně a ukázněně.“

Proč je golf pro děti s autismem vhodný? Děti vyzkouší něco nového v novém prostředí s novými lidmi (už tohle je pro ně často náročné), jsou na vzduchu a trochu se hýbou (některé by byly nejradši pořád doma), rozvíjejí sociální dovednosti. Pokouší se následovat pokyny trenérky, cvičí slušné chování ve skupině (třeba že musí v klidu a bez nadávání chvíli počkat), procvičují jemnou motoriku (správný úchop je pro některé skoro nadlidský výkon!). Mají možnost zažít něco nového s kamarády nebo se seznámit s dalšími dětmi. A někteří možná objeví nový koníček, kterému se začnou věnovat a bude pro ně skvělým životním impulsem. Je to prostě aktivita s ohromným rozvojovým potenciálem.

Pokud znáte nějaké dítě s autismem, které by si chtělo golf vyzkoušet, můžete kontaktovat koordinátorku Pavlínu Růžičkovou na e-mailu japajaruzicka@seznam.cz. Pokud by měl kdokoli zájem projekt podpořit, můžete se ozvat Marii Jehličkové (tel: 777 668 833, email: mbirdiej@gmail.com).

Ambicí projektu je rozšíření do vícero míst v Česku. Momentálně se plánuje inspirativní a instruktážní video, které by mělo pomoct k rozšíření tohoto projektu, aby měly rodiny s dětmi na autistickém spektru v případě zájmu golf co nejblíž. 

Akce potrvají v Hodkovičkách každou druhou neděli až do letošního října. Konkrétním cílem je šíření povědomí o golfu mezi rotariány a negolfovou veřejnost, obecným cílem je pomoc bližním.

Rotary International je mezinárodní sdružení organizací známých jako Rotary Club. První Rotary Club byl založen v roce 1905 v Chicagu. Cílem organizace je sdružovat podnikatele a vůdčí osobnosti k poskytování humanitárních služeb, podporovat vysoké etické standardy ve všech povoláních a pomáhat budovat dobrou vůli. Nejznámějšími hesly Rotary International, které vyjadřují jejich poslání, jsou „Služba nad vlastní zájmy“ a „Nejvíce získává ten, kdo slouží nejlépe.“