Leaderboard U.S. Open 2024: Evropané útočí, Pavon zachránil McIlroye a Woods tentokrát cutem neprošel

PGA TOUR
Leaderboard U.S. Open 2024: Evropané útočí, Pavon zachránil McIlroye a Woods tentokrát cutem neprošel

Po dvou kolech U.S. Open hraje pod parem hřiště Pinehurst No. 2 jen patnáct hráčů. Konkrétně poté šest Evropanů, šest Američanů a tři mezinárodní hráči. Dohráno mají hvězdy v čele s Tigerem Woodsem a Viktorem Hovlandem, v samostatném čele je poté Ludvig Aberg.


-5 Ludvig Aberg

Ludvig Aberg rozhodně nevypadá na to, že hraje své první U.S. Open v kariéře. "Hrál jsem s ním poprvé, ale je to naprostý stroj," řekl o něm po dohrání kola Tony Finau. Švéd udělal v kole znovu jen dvě chyby, třikrát zaskóroval a do Moving day půjde z první pozice. 

-4 Patrick Cantlay, Bryson DeChambeau a Thomas Detry

Nejlepším hráčem LIV Golf je znovu Bryson DeChambeau, který na majorech letos prožívá zřejmě svou nejlepší sezonu v kariéře. Včera sice chyboval až příliš, ke čtyřem bogey ale přidal pět birdie a společně s Tonym Finauem a Ludvigem Abergem je hráčem, který v obou kolech zahrál pod 70.

To Patrick Cantlay přišel o vedení po double-bogey z těžké osmičky. Můžeme ale říci, že šlo o ještě docela povedené double-bogey. Druhou devítku Pinehurst No. 2 už obešel v paru a dnes jej čeká předposlední flight společně s Belgičanem Thomasem Detrym.

-3 Tony Finau, Rory McIlroy a Mathieu Pavon

Rory McIlroy je zcela jistě nadšený, že Mathieu Pavon na posledních dvou jamkách přišel o dvě rány. Pokud by se tak totiž nestalo, hrál by dnes po boku pomalého Patricka Cantlaye. A to by pro něj rozhodně dobrá zpráva nebyla. Takto jej čeká Tony Finau, s čímž se McIlroy rozhodně spokojí. Ačkoliv se mu včera nedařilo, je stále plnohodnotně ve hře o titul.

-2 Hideki Matsuyama

Bezchybné kolo zahrál Hideki Matsuyama. Nasázel čtyři birdie, zlepšil se oproti první rundě o šest ran a je na samostatné osmé pozici. Japonec, který v únoru vyhrál Genesis Invitational, tak potvrzuje svou skvělou letošní formu. Cutem v letošním roce prošel na všech turnajích.

-1 Akshay Bhatia, Tyrrell Hatton, Xander Schauffele, Tom Kim, Corey Conners, Zac Blair a Tim Widing

even PAR Sam Burns, Sergio García, Russell Henley, Billy Horschel a Stephan Jaeger

Sergio García nevyužil několika dobrých šancí, zahrál navíc double-bogey, přesto hrál znovu skvěle. Přišel o jednu ránu a tak je po dvou kolech U.S. Open dělený šestnáctý se ztrátou jen pěti ran na lídra. Navíc byl svědkem neuvěřitelného esa svého kamaráda Francesca Molinariho. 

+1 Sam Bennett, Nicolai Hojgaard a 4 další

+2 Brian Harman, Min Woo Lee, Sepp Straka, Adam Scott a 6 dalších

Cutem i přes pět bogey prošel rekordman v počtu odehraných majorů v řadě za sebou Adam Scott, kterému na sedmadvacátém místě dělají společnost Brian Harman či Sepp Straka, který zahrál eso na devítce a napravil tak triple-bogey ze čtyřparové jamky číslo tři.

+3 Daniel Berger, Christiaan Bezuidenhout, Martin Kaymer, Matt Kuchar, Aaron Rai, Cameron Smith, Jordan Spieth a 7 dalších

+4 Keegan Bradley, Wyndham Clark, Collin Morikawa a 3 další

+5 Dean Burmester, Matt Fitzpatrick, Tommy Fleetwood, Francesco Molinari, Brooks Koepka, Shane Lowry, Scottie Scheffler, Cameron Young, Sahith Theegala a 9 dalších

Už tomu budou skoro dva roky, co Scottie Scheffler nehrál o víkendu. Druhé kolo třetího majoru sezony se mu ale vůbec nevydařilo a dlouho to vypadalo, že cutem tentokrát neprojde. Nakonec ale právě skóre +5, tedy deset ran od lídra, stačí. 

Nešlo ale jen o Schefflera. Na skóre +5 je skutečná plejáda hvězd - Brooks Koepka, Matt Fitzpatrick či Tommy Fleetwood. Parádně se do hry vrátil také Sahith Theegala, který hrál po dvanácti jamkách na rekord hřiště. Na posledních pěti jamkách ale o tři rány přišel a cutem taktéž prošel na ránu.

A opět musíme zmínit Francesca Molinariho. Jeho hole-in-one z devítky, poslední jamky kola, se jednoznačně zapíše do historie U.S. Open. Ital díky němu prošel do víkendu a tento moment jej může odrazit zpět k lepším zítřkům. 

CUT Max Homa, Viktor Hovland, Robert MacIntyre, Justin Rose, Adam Hadwin, Seamus Power, Trevor Moore, Webb Simpson, Will Zalatoris, Dustin Johnson, Edoardo Molinari, Victor Perez, Beau Hossler, Tiger Woods, Jason Day, Sungjae Im, Harry Higgs, Justin Thomas, Adrian Meronk, Lucas Glover, Mackenzie Hughes, Phil Mickelson a 60 dalších

Spousta hvězd se ale s náročným hřištěm poprat nedokázala. Rána scházela Viktoru Hovlandovi, končí také utrápený Dustin Johnson a také Tiger Woods. Ten přitom nehrál zle, na čtyřce zaskóroval a byl na skóre +3. Jenže od té chvíle už své šance nevyužil, čtyřikrát chyboval a předčasně končí na druhém majoru v řadě.

Mimo hru jsou také Justin Thomas, Adrian Meronk nebo Sungjae Im, který ale nezahálel a ještě večer trénoval na drivingu. Kariérní grandslam znovu nezavrší Phil Mickelson, během dvou kol ztratil patnáct ran a v turnaji si nepřipsal jediné birdie.