Leaderboard U.S. Open 2024: Bunker shot kariéry v podání DeChambeaua a další pohroma pro McIlroye

PGA TOUR
Leaderboard U.S. Open 2024: Bunker shot kariéry v podání DeChambeaua a další pohroma pro McIlroye

Bryson DeChambeau po čtyřech letech ovládl U.S. Open a získal svůj druhý major titul. V průběhu kola ale neuvěřitelný golf předváděl Rory McIlroy, který v jednu chvíli vedl o dvě rány. Na posledních čtyřech jamkách ale naprosto zkolaboval a přenechal triumf Američanovi.


-6 Bryson DeChambeau

-5 Rory McIlroy

Tohle byla naprosto epická bitva, která měla vše. Rory McIlroy a Bryson DeChambeau bojovali o titul z U.S. Open skutečně skvěle, v závěru to ale chvíli vypadalo, že major snad ani jeden vyhrát nechce.

McIlroye držel neuvěřitelným způsobem putter, vynikající byl ale i v poli. Od devítky do třináctky zaznamenal čtyři birdie a dostal se senzačně do čela. V jednu chvíli vedl i o dvě rány a byl rozhodně největším favoritem.

DeChambeau naopak tak silný jako v sobotu nebyl. Na odpalištích byl nepřesný, ale s údivem se dokázal vždy nějak zachránit.

Jenže na tříparové čtrnáctce neproměnil jasný putt do paru a McIlroy byl znovu v čele. Přišlo ale další selhání Severního Ira.

Po bogey z patnáctky totiž selhal i na následující jamce, kde neproměnil putt z necelého metru. V sezoně jich měl před sebou takových 496 a do kritické chvíle proměnil všechny.

Na osmnáctce se také nedostal do jednoduché pozice, ale dokázal si fantasticky přihrát. Přišel ale další kolaps a potvrzení naprostého zmaru Roryho McIlroye na majorech. Pohled na něj byl všeříkající.

Přesto to ještě mohlo skončit play-off. DeChambeau svůj drive také zatáhl doleva a neměl vůbec jednoduchou pozici. Skončil navíc v bunkeru vzdáleném 55 yardů. Šance na trefení greenu do metru byla 1,7 procenta.

DeChambeau ale vytáhl bunker shot kariéry a rozhodně nejlepší bunker shot letošní sezony. Úžasně si přihrál, putt proměnil a získal svůj druhý titul z U.S. Open. Poprvé před pořádným davem, neboť v roce 2020 řádila pandemie.

Záběry na Roryho McIlroye, který čekal v klubovně, trhaly srdce. Severní Ir se zase nedočkal a z Pinehurstu odjížděl naprosto zničený. Tohle v něm bude ještě dlouho.

-4 Patrick Cantlay a Tony Finau

Po dvou bogey ze čtyř jamek se nezdálo, že by Tony Finau mohl bojovat o TOP 5. Jenže eagle na pětiparové pětce, kde skóroval každý den, vše změnil. Finau hrál fantasticky, v dalším průběhu zapsal další tři zásahy a díky birdie z osmnáctky se s Patrickem Cantlayem podělil o třetí místo.

Cantlay po boku McIlroye taktéž nehrál zle, nevyužil ale několik šancí a bogey ze šestnáctky jej definitivně vyřadilo ze hry o titul.

-3 Mathieu Pavon

Nová evropská hvězda? Mathieu Pavon má sice už jednatřicet let, ovšem až letos ukazuje to nejlepší ze svého golfového umění. Ačkoliv ve finále zahrál ránu nad, samostatná pátá příčka je pro Francouze naprosto fantastickým výsledkem.

-2 Hideki Matsuyama

Vyrovnaný víkend prožil Hideki Matsuyama. Japonec zahrál v obou kolech par a udržel své skóre na -2, což znamená samostatnou šestou pozici.

-1 Russell Henley a Xander Schauffele

Pod parem nakonec hrálo jen osm hráčů. Mezi elitu se nakonec vklínil i Russell Henley, jenž si to nejlepší schoval na závěr. Po pěti birdie dokonce útočil na dělené páté místo, na závěrečné jamce ale zbytečně chyboval a propadl se na konečnou sedmou pozici společně s Xanderem Schauffelem.

Vítěz PGA Championship má za sebou další solidní a především konzistentní vystoupení. Přesto se po třetím major v sezoně propadl v OWGR na třetí pozici.

even PAR Sam Burns, Corey Conners a Davis Thompson

+1 Ludvig Aberg a Sergio García

Konzistentní byl překvapivě i Sergio García. Ačkoliv finále začal parem a třemi bogem, v dalším průběhu už nechyboval a kolo došel v paru. Dělené dvanácté místo nakonec patří i Ludvigu Abergovi, jenž hned na dvojce ztratil tři rány.

Během víkendu zahrál Švéd dvě triple-bogey a tím se odstřelil ze hry o titul. Nová světová čtyřka následně trefila čtyři birdie, ztrátu už ale nesmazala.

+2 Thomas Detry a Collin Morikawa

+3 Akshay Bhatia, Tommy Fleetwood a Taylor Pendrith

+4 Shane Lowry a Aaron Rai

+5 Daniel Berger, Brian Harman, Min Woo Lee a 2 další

+6 Tyrrell Hatton, Tom Kim, Brooks Koepka, Neal Shipley a 2 další

+7 Keegan Bradley, Adam Scott, Sahith Theegala, Cameron Smith a 5 dalších

+8 Scottie Scheffler, Jordan Spieth, Billy Horschel a 6 dalších

Dost možná nejhorší turnaj v kariéře má za sebou světová jednička. Scottie Scheffler zahrál poprvé v kariéře každé kolo v turnaji nad par hřiště, celkem už jich má pět v řadě a na U.S. Open bude chtít co nejdříve zapomenout.

Dodejme také, že Scheffler v průměru zahraje pět birdie na jednu rundu. Na Pinehurst No. 2 ale zahrál čtyři birdie v průběhu celého turnaje!

V pátek a v neděli vůbec neskóroval, čímž si vytvořil další nelichotivý rekord. Dělené jednačtyřicáté místo tak za úspěch rozhodně považovat nebude.

+9 Nicolai Hojgaard, Matt Kuchar a 2 další

+10 Nicolas Echavarria

+11 David Puig

+12 Wyndham Clark, Ryan Fox, Sepp Straka a 5 dalších

+13 Matt Fitzpatrick, Martin Kaymer a Francesco Molinari

+14 Brendon Todd a Cameron Young

+15 Dean Burmester

+16 Brandon Wu a Gunnar Broin

+17 Sam Bennett

+18 Jackson Suber

+20 Austin Eckroat