HŘIŠTĚ POD LUPOU: Golf Resort Hodkovičky

HŘIŠTĚ POD LUPOU: Golf Resort Hodkovičky

HODKOVIČKY ZNÁ SNAD KAŽDÝ PRAŽSKÝ GOLFISTA. Praktický areál se spoustou tréninkových ploch, vše po ruce, blízko, dostupné. Původní návrh hřiště pochází od Jiřího Veldena, někdejších šest kratších jamek se postupně změnilo na plnohodnotnou devítku s parem 36 (resp. 72)


HODKOVIČKY ZNÁ SNAD KAŽDÝ PRAŽSKÝ GOLFISTA. Praktický areál se spoustou tréninkových ploch, vše po ruce, blízko, dostupné. Původní návrh hřiště pochází od Jiřího Veldena, někdejších šest kratších jamek se postupně změnilo na plnohodnotnou devítku s parem 36 (resp. 72) a délkou 5 264 metrů ze žlutých. Hřiště není těžké, ale má některé obtížnější pasáže. Kratší délku jamek vyvažují chytře položené bunkery, menší greeny či nutnost vyhnout se vodě. Hodkovičky jsou sympatické i proto, že se nevydělují z celé plejády sportů, které se tu pěstují: cyklistika, in-line bruslení, tenis, vodáctví atd. – PŘIPRAVIL ANDREJ HALADA
INFORMACE O HŘIŠTI Rok otevření: 2005 Architekt: Ing. Jiří Velden Nadmořská výška: 200 m n. m. Webové stránky: www.hodkovicky.cz Telefon: 737 284 377 GPS lokace: 50°1'33.819"N 14°24'5.269"E Adresa: Vltavanů 546, Praha – Hodkovičky DATA HŘIŠTĚ Počet jamek: 9 Par: 72 Omezení hry: HCP 54 Muži bílá PAR 72 | 5 624 m | CR 70,5 | SR 135,0 Muži žlutá PAR 72 | 5 264 m | CR 68,5 | SR 131,0 Ženy modrá PAR 72 | 4 876 m | CR 71,2 | SR 137,0 Ženy červená PAR 72 | 4 666 m | CR 70,4 | SR 127,0
Pavel Bambousek Aktuální HCP: 36 Golf hraje od roku: 2014 Počet kol ročně: 30 Hodkovičkám podle mého názoru určitě prospívá to, že jsou propojeny s cyklostezkou a sousedními sportovišti. Golfový areál sem skvěle zapadá, nevyděluje se z celku a nevytváří žádné bariéry mezi golfisty a negolfisty. Líbí se mi i zdejší moderní klubovna. Bezbariérový záchod je pro mne samozřejmě maximálním komfortem. Snad jen šatny a sprchy jsou pro vozíčkáře v patře těžko dostupné. Pro mne jakožto paragolfistu je hřiště skvělé hratelné. S vozíkem se všude dobře dostanu, i do bunkerů. Vítám pochopitelně i celkově kratší délku hřiště, greeny jsou pro mne dosažitelné. Ale tohle myslím oceňují i běžní hráči. Přechody jsou kratší, snad s výjimkou toho mezi jamkami č. 8 a 9. Jamka je trochu bokem, ale to jí dodává jistého kouzla. „Hraje“ tu nejen bezprostřední blízkost Vltavy, ale i krásná alej vpravo a samozřejmě green pod mostem, respektive oblouky celého mostu. Líbí se mi hodně jamka číslo 6, ta je taky blízko vody a má specifickou atmosféru i díky hned vedle jedoucím cyklistům a bruslařům. S něčím podobným jsem se u nás zatím nesetkal. Právě tohle dodává jamce na unikátnosti. Snad je to i tím volným pohledem přes řeku na chuchelské stráně zarostlé stromy. Mám to tady rád bez ohledu na výsledek, který na jamce zahraju. Vždycky si ji užiju. Nejtěžší je pro mě tříparová dvojka, ta nepřipouští nic jiného než dobrou první ránu. Jinak vás čeká voda, aut, případně to odnese strom hned vedle odpaliště. Naopak nejlehčí je poslední čtyřparová devítka, která má relativně širokou fairway, je přehledná, green je dobře přístupný a není tu celkem žádná zákeřnost.
VÝSLEDKY HODNOCENÍ (maximum bodů pro každou kategorii je 5)
Miroslav Lidinský Jakub Kovařík Pavel Bambousek Průměr
Viditelnost areálu, značení příjezdu 3 3 4 3,33
Obslužné vzdálenosti v rámci areálu 5 4 5 4,67
Velikost a kvalita cvičných ploch 4 4 5 4,33
Celkový design hřiště, jamek 4 3 5 4,00
Značení, přechody mezi jamkami 5 3 5 4,33
Estetika areálu, zasazení do krajiny 4 4 5 4,33
Mobiliář na hřišti – lavičky, koše atd. 5 3 4 4,00
Aktuální kvalita hracích ploch 4 3 4 3,67
Odbavení, služby v areálu 5 4 5 4,67
Nabídka občerstvení, restaurace 4 3 5 4,00
Celková atmosféra 5 4 5 4,67
Celkové hodnocení 4,36 3,45 4,73 4,18

REAKCE MANAŽERA Recenze od hendikepovaných golfistů nás potěšila. Jejich popis hřiště se neliší od běžných hráčů a to byl náš cíl na začátku spolupráce s Českou golfovou asociací hendikepovaných. Golf hendikepovaných ukazuje široké veřejnosti, že tento sport může hrát úplně každý, na věku ani na hendikepu nezáleží. Golf také absolutně smazává rozdíly ve výkonnosti hráčů, a tak si spolu mohou kdykoliv jít zahrát hendikepovaní golfisté, malé děti, jejich rodiče i prarodiče. Naší hlavní výhodou, kromě polohy, je celoroční provoz podporovaný zimní hrou na letních greenech. Odpaliště na drivingu jsou vyhřívaná a v zimním období nabízíme hráčům i golfový simulátor. K oblíbenosti přispívá v posledních letech i restaurace Amuse s vyhlášenými šéfkuchaři. Specializují se na moderní kuchyni s kvalitními surovinami. V Hodkovičkách se také usadil obchod s golfovým oblečením a vybavením, který provozuje dynamicky se rozvíjející firma GolfProfi. V příštím roce se chceme zaměřit hlavně na aktivity golfistů. V poslední době stagnuje samotný trénink a společenská stránka golfu. Hráčům se stabilizovaly handicapy, a tak nemají potřebu trénovat a ani se účastnit turnajů. My se to pokusíme změnit už v samotném členství. Nechceme, aby členství znamenalo jen registraci u ČGF nebo bylo za cenu green fee, které k němu navíc dostanete. Naši členové získají oproti letošnímu roku ještě větší slevy na driving, hřiště a naše turnaje a zachováme i slevy v restauraci, pro-shopu a na partnerských hřištích. Filip Jettmar, resort manager.
Kompletní hráčskou recenzi hřiště Hodkovičky naleznete na stránkách listopadového vydání magazínu Golf Digest C&S. ZAPOJTE SE S NÁMI DO HODNOCENÍ GOLFOVÝCH HŘIŠŤ Každý měsíc vám přineseme aktuální hráčskou recenzi, kterou připravíme společně s vámi, našimi čtenáři. K pozvání se stačí zaregistrovat na webu golfdigest.cz, být naším předplatitelem a nebýt klubovým hráčem na vybraném hřišti. Staňte se našimi předplatiteli a získejte další výhody. Jednou z nich je společné hodnocení hřišť a možnost prožít s námi příjemný den na golfu. Máte-li zájem o spolupráci, napište nám na adresu sefredaktor@golfdigest.cz. Uveďte své jméno, aktuální handicap, kraj, ve kterém máte o recenzi zájem, a svůj domovský klub. Rádi vás na hráčskou recenzi pozveme.