TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: dva zasloužené tituly, ale také dvě smutné absence

TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: dva zasloužené tituly, ale také dvě smutné absence

MOHLO VÁM V MINULÉM TÝDNU UNIKNOUT DAYŮV PRVNÍ LETOŠNÍ TRIUMF Od začátku až do konce neboli start-cíl. Přesně takové byly čtyři dny na turnaji Arnold Palmer Invitational v podání třetího hráče světa Jasona Daye. Australan zkrátka neponechal nic náhodě a ani na


MOHLO VÁM V MINULÉM TÝDNU UNIKNOUT
  • DAYŮV PRVNÍ LETOŠNÍ TRIUMF
Jason Day - Arnold Palmer Invitational 2016Od začátku až do konce neboli start-cíl. Přesně takové byly čtyři dny na turnaji Arnold Palmer Invitational v podání třetího hráče světa Jasona Daye. Australan zkrátka neponechal nic náhodě a ani na jeden den před sebe nepustil nikoho ze svých soupeřů. S celkovým skóre -17 se tak raduje z premiérového triumfu v roce 2016. Poslední den to ale bylo obrovské drama, Day vše zachraňoval na posledních dvou jamkách, které zvládl o dvě rány lépe než Američan Kevinem Chappell a nakonec ho porazil o pouhý jeden úder. "Tohle vítězství pro mě znamená vše. Dotáhl jsem to, i když se mi nedařilo," zářil osmadvacetiletý Australan. Podívejte se jeho hru na poslední jamce, kde rozhodl o titulu. https://www.youtube.com/watch?v=P8puW_18ufw
  • CHAWRASIA PROLOMIL PROKLETÍ
S.S.P. Chawrasia - Hero Indian Open 2016Konečně se dočkal. Po čtyřech druhých místech na turnaji Hero Indian Open prolomil S.S.P. Chawrasia smůlu a raduje se tak z prvního titulu na tomto podniku, který mu byl dlouho odkloněn. "Byl jsem tu čtyřikrát druhý a dlouho jsem si říkal, že musím tento turnaj vyhrát. Byl to můj sen a konečně se mi splnil," řekl dojatý Ind. "Vítězství je pro mě navíc důležité, jelikož mě pravděpodobně dostane na olympijské hry," dodal. Se skóre -15 navíc zajistil, že triumf zůstane podruhé v řadě domácímu golfistovi. Minulý rok zde totiž zvítězil Anirban Lahiri, který tentokrát dělil druhé místo se třinácti ranami pod par. Nenechte si ujít parádní odpal z roughu na poslední jamce, díky kterému si Chawrasia pojistil cenný primát. https://twitter.com/EuropeanTour/status/711598323426336768
  • JEDNIČKY VE SVÉM OBORU SI SPOLU ZAHRAJÍ
Nejlepší golfista současnosti Jordan Spieth si týden odpočinul od golfu, díky čemuž vynechal i podnik PGA Tour Arnold Palmer Invitational. Ve volném čase si ale zašel na zápas NBA mezi Golden State Warriors a Dallas Mavericks, kde se mimojiné potkal s nejužitečnějším hráčem uplynulé sezony Stephenem Currym. Není žádným tajemstvím, že právě Curry je vášnivým golfistou, a tak si oba na léto dohodli společnou hru. Sám Curry nedlouho po zápase proti Mavs, zveřejnil na svůj twitterový profil fotografii se Spiethem po boku, ke které napsal: "Důležitá výhra večer v Dallasu. Konečně jsem si pokecal se členem rodiny Under Armour Jordanem Spiethem. Inspirativní člověk. Dohodli jsme se na pěti ranách v můj prospěch, až budeme v létě hrát. Určitě si se mnou pohraje, ale to je v pohodě."
  • OLAZÁBAL VYNECHÁ MASTERS
José María OlazábalTeprve potřetí ve své dlouholeté kariéře se španělská legenda José María Olazábal nepostaví na greeny prvního majoru sezony. Dvojnásobný vítěz Masters hrál soutěžně naposledy právě před rokem v Augustě. Týden na to však odstoupil z turnaje Spanish open kvůli zdravotním problémům. Dlouhodobě už zápolí s revmatoidní artritidou, neboli zánětlivým onemocněním, které postihuje především klouby. Poslední evropský vítěz Masters se ještě zcela nevyléčil, a není tak připraven nastoupit na hřiště Augusta National. "S lítostí oznamuji, že nejsem schopen zúčastnit se letošního ročníku, jelikož se necítím dobře," řekl se smutkem bývalý evropský rydercupový kapitán. "Masters je pro mě opravdu výjimečné a jít Magnóliovou alejí mě uklidňuje tak, jako nikde jinde," popisoval.
  • GOLF LETOS ZAČNE V DETROITU POZDĚJI
Kvůli své poloze není Detroit golfovou baštou po celý rok tak, jak je tomu třeba na Floridě či na Blízkém východě. Letos už je ovšem v Motownu, jak se Detroitu přezdívá, déle jak měsíc počasí pro golf, ale ono stále nic. Město totiž neobnovilo kontrakt s vedením společnosti, která vedla čtyři městská hřiště v poslední dekádě. Momentálně tak bojuje o získání nové dlouhodobé smlouvy s jiným společníkem. Jelikož se ale o hřiště přes zimu nikdo nestaral, dříve jak v červnu ani nebudou moci otevřít své brány nadšeným golfistům, alespoň podle deníku Detroit Free Press. Desítky turnajů se tak budou muset z města, které má jednu z největších golfových tradic v USA, přestěhovat. A to je určitě velká škoda.
  • MCILROYŮV ĎÁBELSKÝ PLÁN
Úspěchy Adama Scotta v uplynulém měsíci upoutaly celou golfovou veřejnost. Bylo tedy jasné, že Scottův vzestup začne před Masters dříve nebo později strašit i jeho největší konkurenty.  Mezi ně patří mimojiné jedna z největších hvězd současného golfu Rory McIlroy. Severní Ir proto ještě před začátkem turnaje Arnold Palmer Invitational uvedl, že by se Australan měl vrátit ke svému dlouhému putteru. "Myslím, že bychom měli tu jeho "kotvu" vrátit zpět do hry. Dříve jsem byl proti ní, ale dlouhý putter měl zůstat," pobavil Severní Ir novináře na tiskové konferenci. Bezesporu se jednalo o žertík, nicméně nikdo by se teď nemohl divit, kdyby McIlroy Scottovi puttery vyměnil. V Bay Hill totiž Scott nenavázal na svá dvě předchozí vítězství, když skončil na dělené 12. příčce s -9.
  • PALMER VYNECHÁ ČESTNÝ ODPAL
palmerJedna z největších legend světového golfu Arnold Palmer letos neodpálí míček z týčka při slavnostním zahájení dubnového Masters. Uvedl to přední golfový žurnalista Tim Rosaforte. Palmer se i tak na turnaji objeví a nebude chybět ani na večeři šampionů, nicméně odpal z týčka vynechá. "Mluvil jsem s Arnoldem a jednoznačně rozumím jeho rozhodnutí. Je jedno jestli bude odpalovat nebo ne, on je pravou golfovou legendou a bude jako obvykle vítán mezi čestnými hosty. Bude to skvělý den," uvedl Rosaforte. Hlavním důvodem Palmerovy absence je vleklé poranění ramene, se kterým sedminásobný vítěz majoru laboruje už od prosince 2014. Palmer je součástí této velké ceremonie už od roku 2007, letos poprvé neodpálí.