TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: dva premiérové tituly, jeden rekord či debut u profíků

TÝDEN VE SVĚTĚ GOLFU: dva premiérové tituly, jeden rekord či debut u profíků

MOHLO VÁM V MINULÉM TÝDNU UNIKNOUT GRACE SE PRVNĚ RADUJE NA PGA TOUR Úvod roku měl naprosto famózní, ale od únorového triumfu na turnaji Commercial Bank Qatar Masters se trápil. Teď má ovšem Branden Grace obrovský důvod k radosti. Na podniku RBC Heritage zahrál v záv?


MOHLO VÁM V MINULÉM TÝDNU UNIKNOUT
  • GRACE SE PRVNĚ RADUJE NA PGA TOUR
Úvod roku měl naprosto famózní, ale od únorového triumfu na turnaji Commercial Bank Qatar Masters se trápil. Teď má ovšem Branden Grace obrovský důvod k radosti. Na podniku RBC Heritage zahrál v závěrečném kole stejně jako v tom úvodním, kdy nasázel pět ran pod par a s celkovým skóre -9 dokráčel k zaslouženému vítězství. Tento triumf je navíc speciální tím, že je vůbec jeho prvním na okruhu PGA Tour. Poslední den zahrál sedmadvacetiletý Jihoafričan sedm birdie a dvě bogey, díky čemuž vyhrál o dvě rány před duem Russell Knox a Luke Donald. Právě s Donaldem dělil Grace první místo už po úvodním kole a nakonec ho přeskočil v tom posledním. https://www.youtube.com/watch?v=4CCbGoXxXyE
  • PREMIÉROVÝ TRIUMF NA EUROPEAN TOUR
Andrew Johnston - Open de España 2016První letošní podnik European Tour konaný v Evropě si mnoho z hráčů nedá za rámeček. O to větší radost pak může mít vítěz turnaje Real Club Valderrama Open de España Andrew Johnston, který poprvé v kariéře triumfoval na European Tour. Byl to ale boj. Ani ne tak se soupeři jako s přírodními živly se museli golfisté vypořádat. Tvrdé podmínky panovaly po celý turnaj a právě Johnston se nakonec ukázal jako nejlépe připraveným. S konečným skóre +1 se stal prvním vítězem European Tour se skóre nad par od US Open 2013, které ovládl Justin Rose. "Je to něco, o čem sníte. Mít jméno na trofeji po boku takových velikánů jako jsou Seve, Faldo nebo Langer, to je úžasné," rozplýval se dojatý Angličan.
  • FRANCOUZI PŘEKONALI REKORD
Tři čtyřčlenné týmy se na pětiparu čtvrté jamky hřiště Valderrama Golf Club pokusili překonat světový rekord v nejrychlejší jamce. Cílem tedy bylo co nejrychleji dopravit míček z týčka do jamky. Po celé jamce byli rozmístěni hráči jednoho týmu, přičemž druhý začal, tam kde první skončil atd. Týmu Francie se nakonec bez problémů povedlo jamku zdolat za 34,8 vteřiny a Raphael Jacquelin, Alexander Levy, Romain Wattel a Gregory Havret se tak zapsali do Guinnessovy knihy rekordů. Tým Dánska si situaci zkomplikoval úderem do bunkeru, nakonec tak potřeboval k výkonu 49 vteřin. Nejhůře dopadli Španělé v čele se Sergiem Garciou. I kvůli jeho odpalu do vody potřebovali domácí golfisté na jamku čas 1:18. Vychutnejte si velice zábavné video. https://www.youtube.com/watch?v=cYaxsIqyPU4
  • ČLENOVÉ STRANY MOHOU V ČÍNĚ NA GOLF
Už za časů vlády čínského diktátora Mao Ce-Tunga neměl golf v nejlidnatější zemi světa příliš prostoru pro rozvoj. Mao kdysi prohlásil, že golf je sportem milionářů. Celá země následně v podobném ražení pokračovala dál, včetně zákazu členům komunistické strany hrát golf či být součástí golfových klubů. Nicméně doba jde kupředu a postoje se mění. Vládní noviny totiž v týdnu vydaly zprávu, že golfový zákaz byl zrušen. "Hraní golfu jako takového není proviněním," připomněla antikorupční agentura. I přesto ale členům strany stále není povoleno být součástí golfových klubů. Tak či onak, jistý posun nastal a upřímně, nejde o až takové překvapení. Návrat golfu pod pěti kruhy probudil zájem hrdých Číňanů, stejně tak i účast osmnáctileté rostoucí hvězdy  Jina Chenga na Masters.
  • LOWRY ZAUJAL SVATEBNÍ FOTKOU
lowry-wedd-tw-mainŠťastný týden prožil Shane Lowry. Irský golfista se totiž nejprve na Masters blýskl famózním esem na 16. jamce, díky čemuž si z Augusty odnesl křišťálovou trofej. Tři dny na to pak prožil jeden z nejlepších dnů v životě, když si v New Yorku vzal irskou zdravotní sestru Wendy Honnerovou, se kterou se v roce 2014 zasnoubil. Jeho manželka mu přitom ještě jako snoubenka dělala caddieho na miniturnaji PAR 3 Contest, který se tradičně koná před začátkem Masters. Po svatbě Lowry na twitteru zaujal kuriózní novomanželskou fotografií před newyorským metrem. "Jo jo, není nic víc než nekonečná láska a romantika vedle vchodu do krysami zamořeného metra,"  napsal vtipně ke svému příspěvku.
  • DECHAMBEAU PROŽIL DEBUT MEZI PROFÍKY
Bryson Dechambeau - RBC Heritage 2016 Jeho výkony se v roce 2016 neustále zlepšují, a tak bylo jen otázkou času, kdy se amatérský golfista Bryson DeChambeau přidá k profesionálům. Ta chvíle nastala minulé úterý, kdy padlo konečné rozhodnutí. "Posledních šest měsíců mě připravovalo na tento týden a moji budoucnost," prohlásil dvaadvacetiletý Američan. Dechambeau zároveň oznámil, že podepsal dlouhodobý kontrakt s Cobra Puma Golf na hole a oblečení. Odpalovat pak bude míčky Bridgestone. Ve značce této společnosti bude nosit i rukavice."Tento přechod by neměl být složitý," pravil odhodlaně.  A jeho slova se potvrdila. Hned na svém prvním turnaji mezi profesionály se Dechambeau umístil na děleném čtvrtém místě, když na RBC Heritage zahrál -5.
  • ČEŠI NEZKLAMALI, ALE MOHLO BÝT JEŠTĚ LÉPE
Nejvýše nasazený český hráč na světovém žebříčku Filip Mrůzek si vedl na marockém podniku Open Madaef, který je součástí Pro Golf Tour, skvěle. První kolo se čtyřmi ranami pod par ovládl, den na to zahrál +2 a klesl na druhé místo. Měl tak velmi nadějné vyhlídky do závěrečného kola. To se mu ale nepovedlo ani v nejmenším. Mrůzek zahrál bídných dvanáct ran nad par, kvůli čemuž klesl až na dělenou 16. pozici konečného pořadí s +10. V celém kole zahrál dvě birdie, ale také šest bogey, dvě double bogey a jedno čtverné bogey. Z Čechů tak nakonec nejlépe skončil Stanislav Matuš s celkovými +8, který se narozdíl od Mrůzka zlepšoval a dělil 12. místo. Na dělené 16. pozici po boku Mrůzka se pak umístil i Marek Nový, 31. příčku dělil Jan Cafourek a dělené 39. místo patřilo Aleši Kořínkovi.