NOVÉ ČÍSLO magazínu Golf Digest C&S v prodeji od čtvrtka 2. ČERVNA

NOVÉ ČÍSLO magazínu Golf Digest C&S v prodeji od čtvrtka 2. ČERVNA

BÝT SOBEC JE ZÁKLAD HRY Golf je společenským a galantním sportem, alespoň se to o něm říká. Je to také s oblibou používaný naviják na lákání nových zájemců: Všem říkáme, že hrát mohou celé rodiny, že se dá na golfu dělat obchod, že se dostanete mezi ty správné lidi


GD06-16-COVER-webBÝT SOBEC JE ZÁKLAD HRY Golf je společenským a galantním sportem, alespoň se to o něm říká. Je to také s oblibou používaný naviják na lákání nových zájemců: Všem říkáme, že hrát mohou celé rodiny, že se dá na golfu dělat obchod, že se dostanete mezi ty správné lidi. Že můžete hodně odkoukat a mnohému se naučit. V každém věku. Třeba jak se chovat jako pravý gentleman nebo jak se řídit pravidly, která vznikla před dvěma sty lety. Vy tomu vážně věříte? Nevěřte… Golf totiž není nic jiného než sobecký sport jednotlivců, kde si na své přijde hlavně ego, a neumíte-li na hřišti upřednostnit sami sebe, nemáte šanci uspět. Pomáhat jinému hráči – ať už je to začátečník, nebo dáma v nesnázích – se nekompromisně trestá. Tohle je ten společenský a galantní sport. Jenže v tom je právě krása golfu. Zvládnout nejen své emoce, ale i vše okolo. S tím příjemným i s tím nepříjemným. Za uhrabaný bunker po partnerce za vás vaši ránu nikdo nezahraje a vy jen ztrácíte drahocenný čas. Zvládnout vše s noblesou a v rámci pravidel dokážou jen opravdoví frajeři. Tak schválně, nalistujte stranu 44. v červnovém vydání magazínu Golf Digest a přesvědčte se sami, zda jako praví frajeři hrajete, či nikoliv.

– ROBIN DRAHOŇOVSKÝ šéfredaktor


A co novém se v červnovém magazínu Golf Digest C&S dočtete?

GD06-16-SEBRLEROMAN ŠEBRLE: ŽIVOT MEZI KAMERAMI DO VEČERNÍ ZPRAVODAJSKÉ RELACE ZBÝVÁ 20 MINUT. „Kde je Šéba?“ ozve se ve studiu televize Prima. Slavný desetibojař po chvilce přiběhne, zapózuje za pultem pro fotografa a se štosem papíru zase rychle mizí. „Před každými zprávami se někde zavřu a celý text si dokola předčítám,“ vypráví, když je po všem. Dnes už má Roman Šebrle v roli moderátora padla a v šatně se z nažehleného obleku převléká zpět do civilu. Pardon. Do golfového outfitu. Do práce v něm jezdí s bagem rovnou z tréninku.

– S VÍTĚZSLAVEM ČERMÁKEM


GD06-16-KARTYBIRDIE BOOK OPOMENUTÝ A MÁLO VYUŽÍVANÝ POMOCNÍK, který může zásadním způsobem vylepšit vaše skóre. Asi každý, kdo někdy sledoval přenos z americké nebo evropské tour, viděl, jak hráč a jeho caddie listují poznámkami a pečlivě studují mapky jamek před každou ranou. Největším specialistou je v tomto případě Jordan Spieth a jeho partner Michael Greller. Jejich příprava na každý turnaj patří k těm nejlepším a materiály, které s sebou na hřiště nosí, připomínají učebnici geometrie. Možná proto, že Greller je původně učitelem matematiky, a možná i proto, že Spieth moc dobře ví, jak se vyplácí dělat domácí úkoly. Věděl to i Tiger Woods, který si dodnes schovává zápisky a poznámky ze všech svých odehraných hřišť, a to už od doby, kdy hrál ještě jako amatér. Každý z profesionálních hráčů vám také potvrdí, že nejhorší, co se mu může na hřišti stát, je nevědět, co nebo kam hrát. Nikdo si nedokáže zapamatovat všechna specifika hřiště, a hrát naslepo se nikdy nikomu nevyplatilo.

– S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM


GD06-16-POZVANKYJAK SI TAKÉ (ALESPOŇ NĚKDY) ZAHRÁT NA VELKÉ PROFI SCÉNĚ V DUBNOVÉM ČÍSLE NAŠEHO ČASOPISU jsme se rozsáhle zabývali problematikou toho, jakým způsobem si profesionální golfisté mohou zajistit členství neboli plnohodnotnou hrací kartu pro minimálně jednu sezonu na nejprestižnějších golfových okruzích ve světě – americké PGA Tour a evropské European Tour. Čtenářům, kteří si pozorně prohlédli tabulku srovnání kategorií hráčských výjimek na PGA Tour a European Tour na konci minulého článku, neuniklo, že v číslování hráčských kategorií na obou tour byly některé mezery. Nejde však o chybu autora ani o ledabylost obou profesionálních sérií při jejich číslování. Zatímco v nedávném článku jsme rozebírali podmínky, na základě kterých získávají hráči oprávnění účastnit se více turnajů na dané sérii alespoň po dobu jednoho roku, nyní nastává čas na pojednání o dalších, nepravidelných nebo jednorázových možnostech startů. Jde o kategorie hráčských výjimek, na základě kterých se profesionálové či amatéři mohou zúčastnit jednoho nebo několika turnajů PGA Tour a European Tour v daném roce.

– S DANIELEM TRHONĚM


GD06-16-TERASYKOUZLO BŘEZOVÝCH HÁJKŮ V SEVEROČESKÉM INDUSTRIÁLU SEVERNÍ ČECHY JSOU KRAJEM MÍSTY ZJIZVENÝM, někde skomírajícím a vybydleným, ale jinde živoucím a krásným – hlavně v okolí vrchů blízkého Krušnohoří a Českého středohoří. Ústecké hřiště Terasy má také cosi z této dvojí tváře severních Čech. Vzniklo na místě bývalé těžby, blízko je skládka, vidět jsou nedaleké hradby sídliště, ale na obzoru se také majestátně rýsují zalesněné kopce a horské stráně. A hřiště samotné je doslova utopené ve spoustě zeleně, především četných březových hájků. Rozkládá se tu krásná velká vodní plocha a z vyvýšených míst areálu otevírají se nádherné výhledy do okolí. Golfově neobvyklý a přitom velmi klidný kout jinak rušné lokality.

– PŘIPRAVIL ANDREJ HALADA


GD06-16-BADASSJSTE GOLFOVÝ FRAJER? 8 způsobů, jak dostat něco Z tohoto chování do vaší hry. ŽIJEME VE SVĚTĚ FRAJERŮ, a to i když nebereme v úvahu Sdružení frajerských učitelů (Badass Teachers Association – ano, něco takového opravdu existuje). Vezměte si například, jak Usain Bolt oslavuje v atletice vítězství ve stylu Supermana. Vzpomeňte si na Rickieho kotníkové boty nebo panteří chůzi Dustina Johnsona. „Já myslím, že to ani nedělá schválně,“ říká moje žena, na kterou to dělá celkem dojem. Podle Hanka Haneyho, bývalého kouče Tigera Woodse (možná největšího frajírka v golfu), právě to je podstatou frajerství. „Když nazvete skvělého hráče frajerem, je to pochvala,“ říká Haney. „Pokud ale golfista nevyniká ve hře a svým chováním jen zakrývá nedostatek talentu, tak to nefunguje.“ Hovořili jsme s několika trenéry a psychology, kteří pracují s profesionály i golfisty, jako jste vy. Zde jsou jejich rady, jak dát najevo trochu víc sebevědomí.

– S BOBEM CARNEYEM


GD06-16-SCOTTNEJLEPŠÍ ŠVIH NA TOUR D dalších 7 kategorií JE SNADNÉ OD BOKU TIPOVAT NEJLEPŠÍ HRÁČE NA PGA TOUR v různých kategoriích, například Jordana Spiethe v puttování pod tlakem nebo Phila Mickelsona jako kouzelníka krátké hry. Co ale doopravdy říkají statistiky? Pověřili jsme Deana Knutha, který pro USGA vyvinul systém course rating a slope rating, aby spočítal kombinaci různých statistických údajů na tour za poslední dvě sezony. Vezměme si například puttování: Knuth vymyslel vzorec zahrnující čtyři statistické údaje od začátku roku 2014. Naším cílem bylo s konečnou platností určit, kdo je nejlepší v osmi golfových dovednostech. Některé výsledky vás nepřekvapí, ale jiné tak jasné nejsou. Jason Day možná vysílá z odpaliště parabolické drivy, ale nejlepší je v záchranných úderech, jak dokládají některé důležité rány železy z roughu nebo přihrávky na jednoputt z bunkeru při jeho nedávných vítězstvích. Kdo je tedy nejlepší v drivování? Kdo je nejlepší ve hře z bunkeru? Kdo má nejlepší závěry turnajů? Máme pro vás tipy samotných hráčů. A poslední věc: Našeho průzkumu se zúčastnilo 50 hráčů PGA Tour ve stejných kategoriích. Je zajímavé porovnat odhady profesionálů s tím, co říkají statistiky.

– S MATTHEWEM RUDYM


GD06-16-SPIETHJAK (ZNOVU) NAJÍT SVOU NEJLEPŠÍ HRU Pokud se během 1,5 sekundy, což je přibližně doba, po kterou trvá golfový švih, snažíte vědomě kontrolovat pozici těla a hole, tak od sebe žádáte trochu moc. Sledovat vlastní švih na videu také není příliš užitečné, pokud vedle sebe nemáte kvalifikovaného instruktora. Co tedy můžete dělat? Když jste na cvičné louce nebo čekáte na svoji příští ránu, jeden z nejsnazších a nejpoučnějších způsobů, jak se zlepšit, je kontrolovat svůj švih tak, že jej budete v různých fázích zastavovat. Získáte tak vynikající zpětnou vazbu a zjistíte, zda se nacházíte ve správných pozicích – nebo co potřebujete zlepšit –, aby se vám povedla dobrá rána. Nechci to příliš komplikovat, takže vám poradím pět pozic, ve kterých byste se měli zastavit a podívat se na svoji hůl nebo tělo. Výsledky porovnejte s fotografiemi mého švihu. Pokud se nenacházíte v téměř totožných pozicích, přečtěte si moje tipy a snažte se sladit své pohyby s mými. Přínos tohoto cvičení spočívá v lepších úderech do míče a v sebevědomí, které plyne z dobré práce.

– S RONEM KASPRISKEM


GD06-16-GORILAGORILA V MLZE Na hřišti v Oakmontu vykáceli dalších 7500 stromů, takže je nyní pusté, působivé a překrásné Jak že je to přísloví? Pro stromy nevidí les? V případě Oakmont Country Clubu, kde se bude ve dnech 16.–19. června konat již rekordní deváté US Open, však není vidět les pro nedostatek stromů. V roce 2007, kdy se v Oakmontu US Open konalo naposledy a kdy vyhrál o jednu ránu Ángel Cabrera – poté, co Tiger Woods na poslední jamce neproměnil birdie putt ze vzdálenosti necelých 8 metrů a Jim Furyk zahrál bogey, když se rozhodl na krátké čtyřparové jamce č. 17 pro odpal driverem –, bylo hřiště tak vymýcené, že jsme slavnostně vyhlásili jeho návrat ke kořenům. „Rozsáhlým vykácením stromů se vrátili k tomu, co dělalo hřiště jedinečným, zrevitalizovali ho a zregenerovali,“ napsali jsme tehdy. „Má opět ten holý vzhled jako v roce 1927, kdy se tu hrálo US Open vůbec poprvé.“

– S RONEM WHITTENEM


A co dalšího v novém čísle magazínu najdete? Jason Day Je snad právě on tím nejefektivnějším hráčem všech dob? Dustin Johnson Nácvik flopu. Práce na nejpůsobivějším golfovém úderu Trauma v Oakmontu Demoralizovaný se můžete po návštěvě hřiště pro US Open cítit i po 21 letech. – S DAVIDEM OWENEM David Izák Nechte se inspirovat třeba jídlem a bagetu si připravte doma Zdeněk Hašek Co je správně? Golf v byznysu, nebo byznys při golfu? LET pošesté Turnaj na Dýšině opět nechybí v kalendáři dámské evropské tour Putt z kopce Hůl držte volně a švihejte zpomaleně. – S BUTCHEM HARMONEM Karel Skopový jun. Devítka v Beřovicích je past, ale také výzva. Hrát ji jako par 6 není žádná ostuda Pětiminutová klinika Napravte svůj švih pomocí dvou kouzelných hůlek- – S JASONEM GUSSEM Náprava chyb Váš putt z 12 metrů je dlouhý jen šest metrů. – S RICKEM SMITHEM Strategie hřiště Telč znamená hrát vpravo a dobře si připravit strategii. – S PETREM SKOPOVÝM Turnaje pro snižování? Co je to koeficient CBA, ochranná zóna a jak se posouvá nahoru a dolu. – S VÍŤOU ŠTROUFEM Mr. X Proč tak nerad hraju na Players v sídle ústředí PGA Tour Nebojte se zeptat Mohou profesionálové během turnaje upravovat své nastavitelné drivery? Komentář Začínají už česká hřiště končit? – S ANDREJEM HALADOU
GD06-16-COVER-webA mnohem více na 100 STRÁNKÁCH červnového čísla. Aby vám nic neuniklo, můžete si magazín PŘEDPLATIT jako klasickou nebo e-verzi, případně si předplatné objednat i přes bránu SMS. Více se o předplatném dozvíte ZDE ČERVNOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vychází ve čtvrtek 2. ČERVNA 2016.