BIRDIE BOOK – Opomenutý a málo využívaný POMOCNÍK

BIRDIE BOOK – Opomenutý a málo využívaný POMOCNÍK

Asi každý, kdo někdy sledoval přenos z americké nebo evropské tour, viděl, jak hráč a jeho caddie listují poznámkami a pečlivě studují mapky jamek před každou ranou. Největším specialistou je v tomto případě Jordan Spieth a jeho partner Michael Greller. Jejich příprava na ka?


RTG-29-31-GD06-16-BIRDIE-KARTY-2Asi každý, kdo někdy sledoval přenos z americké nebo evropské tour, viděl, jak hráč a jeho caddie listují poznámkami a pečlivě studují mapky jamek před každou ranou. Největším specialistou je v tomto případě Jordan Spieth a jeho partner Michael Greller. Jejich příprava na každý turnaj patří k těm nejlepším a materiály, které s sebou na hřiště nosí, připomínají učebnici geometrie. Možná proto, že Greller je původně učitelem matematiky, a možná i proto, že Spieth moc dobře ví, jak se vyplácí dělat domácí úkoly. Věděl to i Tiger Woods, který si dodnes schovává zápisky a poznámky ze všech svých odehraných hřišť, a to už od doby, kdy hrál ještě jako amatér. Každý z profesionálních hráčů vám také potvrdí, že nejhorší, co se mu může na hřišti stát, je nevědět, co nebo kam hrát. Nikdo si nedokáže zapamatovat všechna specifika hřiště, a hrát naslepo se nikdy nikomu nevyplatilo. Dávno jsou pryč doby, kdy byly „birdie karty“, jak se jim u nás říká, nedostupné nebo kdy jste za ně zaplatili částku, která se rovnala dobrému obědu. Dnes jsou k dispozici téměř na všech hřištích, a v cenových relacích jednoho kafe v klubovně. Ty nejlevnější se dají pořídit za pár korun, a k přípravě nebo představě, co vás na hřišti čeká, určitě postačí. Je jen na vás, zda se dokážete na svou hru kvalitně připravit nebo vyrazíte na první odpaliště naslepo s tím, že to nějak zahrajete a cedule na odpalištích vám budou stačit. Přece i tu nejlépe připravenou strategii dokáže rozsekat už ta první nepovedená rána, která neskončí v požadované pozici, ale sotva doskáče za červená odpaliště. PROČ JE MÍT Blíží se letní prázdniny a dva měsíce, kdy mnoho z vás vyrazí za golfem dál než obvykle. Tedy na nová nebo už poněkud pozapomenutá hřiště. Třeba na rakouský Haugschlag jen pár kilometrů za českou hranicí – mimochodem právě zde koupíte velmi kvalitní a pěknou birdie book za pouhá tři eura. A pokud nejste z těch majetnějších hráčů, kteří disponují nejmodernější verzí golfových hodinek, a na hřišti nevyužíváte aplikace v mobilním telefonu, papírová mapka a tužka vám určitě přijdou vhod. Třeba jen k tomu, si jamky v paměti osvěžit a připomenout si, kde leží který zákeřný bunker, kolik metrů je to do vody vpravo nebo kam první nebo další rány umístit a vytvořit si šanci útočit na dobrý výsledek. A v tom právě tkví celé kouzlo: Vědět kam, jak a třeba jakou holí kde hrát. Napálit první ránu driverem z odpaliště nemusí být vždy nejlepší řešení a vědět, jak si délku jamky rozpočítat, se může ukázat jako daleko bezpečnější a lepší varianta strategie.  
GD06-16-COVER-webCELÝ ČLÁNEK NAJDETE v červnovém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S. Aby vám nic neuniklo, můžete si magazín předplatit jako klasickou nebo e-verzi, případně si předplatné objednat i přes bránu SMS. Více se o předplatném dozvíte ZDE Páté číslo magazínu GOLF DIGEST C&S roku 2016 vyšlo VE ČTVRTEK 2. ČERVNA.