Donald na tiskové konferenci před Czech Masters hovořil o kandidátech pro Ryder Cup, Molinariho ze hry nevyloučil. A jaké má cíle Jiří Zuska?

D+D Real Czech Masters
Donald na tiskové konferenci před Czech Masters hovořil o kandidátech pro Ryder Cup, Molinariho ze hry nevyloučil. A jaké má cíle Jiří Zuska?

Na úterní tiskové konferenci před devátým ročníkem Czech Masters se Luke Donald rozpovídal o kandidátech pro blížící se Ryder Cup, přičemž svého asistenta Francesca Molinariho ze hry nevyřadil. Jiří Zuska hovořil o svých hlavních cílech pro tento týden, majitel promotérské společnosti Relmost Petr Dědek si poté pochvaloval parádní termín turnaje. 


"Mám velkou radost, že se opět po roce můžeme potkat. Tento turnaj má svou historii, má svůj termín a právě díky tomuto prestižnímu datu se nám daří každým druhým rokem pozvat skvělé hráče. Letošní entry list je velice silný a prestižní, jsou to skutečně skvělá jména světového golfu jako Shane Lowry, Francesco Molinari, Pablo Larrazabal, Adrian Meronk či Victor Perez,“ řekl úvodem majitel promotérské společnosti Relmost Petr Dědek.

Slovo následně dostal generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida, poté už převzali otěže tiskové konference hráči. "Je skvělé být tady, v Praze jsem poprvé. Jsem nadšený, že můžu navštívit nové místo a zažít novou kulturu. Se svou ženou jsme přiletěli včera pozdě odpoledne, dali si skvělou večeři a prošli si Karlův most. Po exhibici a tiskové konferenci mě čeká první trénink na hřišti," rozpovídal se Luke Donald, který je v Praze hned ve dvou rolích.

Na Albatrossu bude samozřejmě bojovat jako hráč, zároveň ale bude sledovat možné kandidáty pro blížící se Ryder Cup. "Musím v tomto ohledu balancovat, jsem soutěživý a chci hrát, ale mám nyní také jinou odpovědnost. Chci vidět hráče, sledovat je a možná jsem nyní trochu více kapitán Ryder Cupu než hráč. Alespoň pro tento týden," usmíval se Donald a podrobněji rozebral svou úlohu i možné adepty na boj proti Spojeným státům americkým.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený D+D REAL CZECH MASTERS (@czechmastersofficial)

"S možnými adepty pro Ryder Cup se samozřejmě uvidím, zároveň tady mám Francesca, Edoarda a Nicolase, i s nimi budu hovořit. Tyto dva týdny jsou pro všechny hráče velmi důležité, mohou mi ukázat, v jaké jsou formě. Cením si názorů svých vice-kapitánů a rozhodnutí nečiním pouze já. Mají své zkušenosti, kvality a na jejich názorech mi záleží. Ví, jak to na Ryder Cupu chodí," pokračovala bývalá světová jednička.

"Pádraig ve svém věku hraje opravdu působivě a samozřejmě jeho nominaci zvažuji. Je konzistentní a v tomto týdnu se na něj těším. Hodně spolu komunikujeme a uvidíme, jak mu to půjde. Adrian je v žebříčku vysoko, sleduji ho a i u něj se uvidí, jak se mu bude v následujících dvou týdnech dařit," sdělil na tiskové konferenci a nevyloučil ani možný start Francesca Molinariho. Ten byl přitom teprve v tomto týdnu jmenován jako jeho asistent.

"Co se Francesca týče, nikdy jsem neřekl nikdy. Nikdy jsem neřekl, že nemá šanci. Pokud by vyhrál Czech Masters, tak se mohou věci přehodnotit. Je to vynikající hráč, má za sebou fenomenální účinkování v Ryder Cupu a jak jsem již řekl – nikdy neříkej nikdy," doplnil Donald.

Poprvé je v Praze také již několikrát zmíněný vítěz The Open z roku 2018 a hrdina Ryder Cupu ze stejného roku. "I já jsem zde poprvé, o Praze jsem slyšel samou chválu, ale stejně jako Luke jsem dorazil až včera, takže ani já jsem toho příliš nestihl. Na hřišti už jsem ale byl a stihl jsem odehrát devět jamek. Hřiště je ve skvělé formě, je trochu měkčí, takže to bude techničtější. Zároveň jsem se díval na minulé ročníky, takže vím, co očekávat. Od bráchy mám také pár informací," hodnotil své poslední hodiny Molinari.

Třetím hráčem na tiskové konferenci byl náš aktuálně nejlepší golfista Jiří Zuska. Turnaj bude hrát již počtvrté, ovšem poprvé v pozici profesionála. "Turnaj budu hrát počtvrté, ale poprvé jako profík. Budu se k tomu ale snažit přistupovat stejně, moc se těším a doufám, že se bude dařit," prohlásil a po otázkách od moderátora tiskové konference Pavla Poulíčka hodnotil své úspěchy na PGA Tour, Korn Ferry Tour a také druhou pozici na German Challenge.

"Byla to neuvěřitelná zkušenost a ochutnal jsem, jaké by to mohlo být, kdybych pokračoval v tvrdé práci. A také jsem si uvědomil, že je to opravdu něco, co chci v budoucnu dělat. Dalo mi to taky mentální impuls, abych v tom pokračoval."

"Dva turnaje před Německem se mi moc nepodařily a bylo to takové negativní období. Druhé místo mi ale ukázalo, že to jde a že jsem na správné cestě," doplňoval čtyřiadvacetiletý mladík, který by si ve flightu přál své kamarády z univerzity.

"Poměrně dobře se znám s Ludvigem Abergem, párkrát jsem s ním hrál na univerzitě a pokud bych s ním hrál na Czech Masters, určitě by mi to udělalo radost. Mám tam ještě dva kamarády z univerzity, Mattiho Schmida a Johna Murphyho a to by bylo asi úplně nejlepší, kdybych s nimi hrál." Ve flightu ale nakonec bude Jiří Zuska s Pádraigem Harringtonem a Adrianem Otaeguim. Více se můžete dočíst zde.

A jaké si dal Jiří Zuska pro tento týden cíle? "Co se týče nějakých cílů nebo očekávání, s tím jsem opatrný, protože si nerad nastavuji cíle, nad kterými nemám kontrolu. Cílem je si ten týden užít, není moc turnajů, které se odehrávají na domácí půdě. Druhým cílem je kontrolovat své chování, jak se chovám na hřišti a k divákům. Zkrátka kontrolovat to, co je v mých silách," dodal na závěr tiskové konference.