Ten rozdíl je v materiálech

Ten rozdíl je v materiálech

Železa se už nevyrábějí z jednoho kusu kovu. Ve většině z nich konstruktéři využívají kombinaci oceli a vysokopevnostních slitin spolu s wolframem, polymery, které absorbují náraz, a dalšími prvky, jaké byste dřív našli jen v raketových motorech a kloubních náhradách.


 

Kdyby výrobci využívali pro každé železo vždy jen jeden materiál, museli by nutně dělat kompromisy buď ve velikosti,
tvaru, nebo pocitu. Místo toho tedy strategicky jednotlivé materiály kombinují, aby dosáhli co nejlepších parametrů jak ve vzdálenosti,tak v odpouštění a pocitu. Těžší materiály například posouvají níž těžiště, aby vám míčky létaly výš, aniž by bylo nutné u daného železa změnit tradiční tvar. Proto také mohou mít železa větší lofty, takže 7-železo má stejné letové parametry jako 6-železo, ale míček pořád na greenu přistane měkce.

Díky vysokopevnostní oceli,nebo dokonce titanu zase mohou designéři udělat líc pružnější, aby se do míčku přeneslo víc energie. A vrstvy polymerů uvnitř hlavy nebo v dutině se postarají o to, že ani s těmi ultra tenkými lícemi hůl nemá špatný pocit – a přitom přidané metry zůstávají.

Brian Bazzell, viceprezident TaylorMade pro vývoj produktů, mluví o nových železech P·790 Ti, které jsou složené ze čtyř kusů, a říká: „Naše designéry opravdu bavilo, když si neurčili žádné hranice a zkoušeli, kam až se dá zajít. Snažili se dovést všechny aspekty jako pocit a výkon až do extrému.“

A baví se nejen designéři. Bavit se díky nim můžete i vy, protože jejich nápady budou mít na vaši hru hmatatelný dopad. Použitím správného materiálu na těch správných místech hůlodpaluje dál, víc odpustí a má lepší pocit.

 

 callaway epic forged star
▶ Shaft této superlehké hole váží dvakrát méně než běžný ocelový shaft. Hlava má kovanou konstrukci a líc typu cupface přetaženou přes tělo. O vyšší odpaly
a lepší pocit se stará wolfram upevněný v uretanu.

 titleist t300
▶ Ve středních a dlouhých železech této sady je v průměru 52 gramů wolframu uložených ve špičce a patce, což zlepšuje odpouštění. Designéři tento wolfram umístili do pružných polymerových kuliček za tenkou lící, takže hůl uděluje míčku vysokou rychlost na větší ploše.

cleveland launcher hb turbo
▶ Tato železa se širokými spodky, která vypadají trochu jako hybridy, jsou
určená pro ty, kdo se potýkají s tlustými ranami, protože hůl si udrží rychlost.
Díky snižující se korunce je těžiště nízko a hůl pomáhá míčku do vzduchu, zatímco líc z vysokopevnostní oceli mu uděluje vysokou rychlost.

honma xp-1
▶ Tato sada s klasickými tvary má hole dvou různých designů, aby každá hůl nabízela přesně to, co u ní potřebujete. Krátká železa mají hluboké vybrání
v dutině, aby hodně odpouštěla. Čtyřka až sedmička mají dutou konstrukci
a wolfram umístěný nízko v hlavě v zájmu vyšších odpalů.

taylormade p·790 ti
▶ Zde se podařilo ušetřit hmotnost použitím dvou druhů titanu. Díky nim také líc uděluje míčku vyšší rychlost. Téměř polovinu celkové hmotnosti tohoto železa tvoří wolframová tyčka v nejspodnější části hlavy, takže hůl má těžiště extrémně nízko.

mizuno mp-20 mmc
▶ Kombinace materiálů je zvolená tak, aby hůl vynikala pocitem a odpouštěním. Dutina je vyplněná odlehčeným
titanem, takže těžší ocel je rozložená víc po obvodu hlavy. Výsledkem je solidní pocit. Ke zlepšení zvuku využili designéři měděný plíšek uvnitř.

cobra king forged tec
▶ Tato železa s dutou konstrukcí vypadají skoro jako žiletky. Mají tři klíčové prvky: Líce z kované oceli ve tvaru písmene L, pěnové vložky a wolfram, který posouvá těžiště níž. Sadu si můžete objednati s jednotnou délkou shaftů.

tour edge hot launch 4
▶ Nízká líc, výrazná dutina a široký spodek zajišťují vysoké rány, protože tlačí hmotnost dolů. O dobrý pocit se stará konstrukce z měkké, nerezové oceli a vložka tlumící vibrace.