Prozradí o vás víc, než si myslíte

Prozradí o vás víc, než si myslíte

JEŠTĚ NA ZAČÁTKU ROKU to mohlo vypadat jako bláznivý nápad, vytvořit on-line akademii. Přišel ale koronavirus a je tu s námi pořád. A krom té horší stránky nám ukázal, že trénovat se dá také na dálku, aniž byste museli trenéra vůbec potkat. A on vás přesto může vidět. u Monitory odpalu – nové, malé a cenově dostupné radarové technologie – dnes koučům umožňují sledovat data z tréninku klientů a podle toho jim pomáhat. A navíc váš trénink může být nejen účinný, ale i velice zábavný.


Když se na jaře uzavřela hřiště a s nimi i cvičné plochy, začal jsem přemýšlet o tom, kde a jak by mohli hráči trénovat samostatně a tak efektivně, aby se mohli zlepšovat co nejrychleji. Dal jsem si to jako cíl a výsledkem byl první a zatím jediný on-line tréninkový systém u nás pod názvem novygolfacademy.cz. Kromě toho, že je kompletně v češtině, nabízí například videoanalýzu švihu s následným doporučením tréninků a dalších skoro 200 tréninkových videolekcí různých herních situací.

Tak teď to vypadá, že jsem si trochu přihřál polívčičku, ale to není záměrem tohoto článku. Další rozšíření tréninku na dálku se objevilo vlastně samo. Na trh přišly malé a cenově dostupné radarové technologie. Pomocí nich se dá domácí trénink daleko lépe kontrolovat, ať už trénujete s koučem, nebo bez něj.

 

 

Teď je totiž nejlepší čas, kdy se svou hrou něco dělat. A mám na mysli zamakat na švihu, nejen na fyzičce. A když si za hezkého počasí půjdete zahrát, nemusíte mít strach, že byste zhoršili HCP. Trénovat můžete doma na zahradě, ve sklepě nebo v garáži, a přitom mít fantastickou zpětnou vazbu po každé odehrané ráně. Jak? Za pomoci některého z monitorů odpalu. Jak trefujete míček, na nich totiž vidíte okamžitě.

Osobně jsem trénink v indooru také neměl rád. Prostě mi vadilo, že nevidím let míčku a tím pádem ztrácím zpětnou vazbu o kvalitě kontaktu. I když můj švih vypadal na videu slušně, po zimě jsem byl kolikrát překvapený, co se to ve vzduchu s míčkem děje. Ale to bylo tenkrát… Nyní si mohu na monitoru odpalu kontrolovat rychlost hlavy hole, míče, směr letu, trajektorii, vzdálenost carry (délku letu vzduchem), výslednou vzdálenost i tvar rány a spin. Wow, vyčerpávající výčet, že? A teď vás zkušenější úplně slyším: „No jasně! Já teď určitě půjdu a koupím si krabičku za půl milionu k sobě do garáže…“

Omyl! Vše výše vypsané umí měřit krabičky velikosti mobilního telefonu za méně než dvě desítky (FlightScope Mevo) nebo pět desítek korun (FlightScope Mevo+). Nejen že vám všechna švihová data zobrazí na telefonu nebo iPadu, ale data můžete navíc sdílet s trenérem, který vám okamžitě řekne, zda jdete správnou cestou, nebo ne. A nemusíte ho ani celou zimu potkat. On přes data vidí vás. Podle dat pozná, jak na tom se svým švihem jste a kolik jste toho našvihali. I pro vás samostatně to může být velice zábavné. Máte cíl a víte, zda se vám k němu daří přiblížit, či nikoliv.

Znám pár hráčů, kteří k trenérovi neradi chodí, a přesto se chtějí zlepšit. Teď to jde on-line a pod dohledem na dálku. Kdo ví, jak dlouho nám tady ještě bude Covid-19 strašit, jaro se na to ale ptát nebude. Nespoléhejte na falešnou formu, která rychle pomine, a zkuste na sobě pracovat i doma, pod dohledem trenéra a s dostatečným odstupem.

Více informací na www.flightscope.cz

 

MAREK NOVÝ je trenérem regionálního výběru ČGF, členem PGA of Czech Republic a trojnásobným vítězem ankety Trenér roku magazínu Golf Digest C&S.