Jeď na západ!

Jeď na západ!

Když už takovou dálku cestovat, je potřeba vědět, kde hrát a kde se také ubytovat


Západem z titulku není myšlena západní Evropa, ale český západ, tedy oblast Karlovarska. Ta disponuje šesti osmnáctkami a třemi devítkami. Hrát je opravdu kde, a proto se také vyplatí jet do těchto míst na několik dní. A kde bydlet? Třeba v jednom stylovém hotelu, kde se o golfisty umí výtečně postarat.

Cestovat v jeden den například z Prahy vždy dvě hodiny tam a dvě hodiny zpátky – a zahrát si třeba Sokolov (145 km) či Františkovy Lázně (180 km) – může být poněkud únavné. Vyplatí se určitě přespávat v místě. Kdo se nechává rád hýčkat, tomu dobře poslouží pro ubytování hotel Falkensteiner Spa Resort Mariánské Lázně. Jeho poloha je výhodná hned ze dvou důvodů: Leží uprostřed lázeňského centra a samotné Mariánské Lázně jsou dobrým výchozím bodem pro většinu hřišť v karlovarském regionu.

Pro jistotu je vyjmenujme: osmnáctky Mariánské Lázně, Karlovy Vary, Cihelny, Sokolov, Kynžvart a Františkovy Lázně a devítky Karlovy Vary Racing, Luby a Háje. To je slušná porce golfu. Z Mariánek přitom není cesta na žádné z vyjmenovaných hřišť delší než padesát, nebo spíše jen čtyřicet minut. Na starobylou osmnáctku Mariánské Lázně je to ovšem minut jenom pět a na nedaleký Kynžvart ani ne patnáct minut jízdy.

HOTEL S VŮNÍ FIN DE SIÈCLE

Hotel Falkensteiner Spa Resort Mariánské Lázně patří do řetězce hotelů se sídlem v Rakousku; další hotely jsou vedle Česka a Rakouska na Slovensku, v Itálii či v Chorvatsku. Pokud vás napadne, že jde o region bývalého Rakouska-Uherska, tak to není až tak od věci. Historie celého řetězce FalkensteinerHotels and Residences také začala v oblasti patřící kdysi do císařství – v Pustertalu v Jižním Tyrolsku. Tady v roce 1957 Maria a Josef Falkensteinerovi otevřeli malý penzion. Dnes má řetězec tři desítky hotelů a všechny se mohou pochlubit špičkovou kvalitou.

Mariánskolázeňský Falkensteiner je jedním ze tří nejlepších hotelů ve městě a v rámci skupiny Falkensteiner je součástí Premium Collection. Ptáte se, kolik má hvězdiček? Víc než jich má Velký vůz na hvězdné obloze!Ale vážně: oficiální certifikace na pět hvězdiček proběhla loni v létě, kdy také byla dovršena modernizace hotelu.

Hotel zaujme návštěvníky už jen tím, jakou má historii. Na podlaze hned za vchodem do hlavní budovy se skví mozaikou vyložený nápis 1910, stavělo se ale už na konci 19. století. Budova má stále mnoho prvků předválečné epochy, časů fin de siècle. Secese se tu snoubí s klasicismem, moderní prvky jsou do původního stylu dobře včleněny. Původní název znělHotel Casino, spravovala ho rodina Petzoldtů. Do řetězce Falkensteiner byl zařazen po roce 2000. K původní hotelové budově byly připojeny další domy a dnes jsou zde čtyři hlavní, vzájemně propojené budovy. Aby měli hosté příjemnývýhled z pokojů, nechal hotel na své náklady obnovit omítky okolních budov, které obklopují vnitřní dvoranu areálu.

Na ní se nachází jeden z celkem pěti (!) hotelových bazénů. Je to vůbec nejvíc v Mariánských Lázních. V jednom je i slaná voda, další slouží k plavání pro lidi, kteří se nemohou pohybovat tak, jak by možná chtěli, a je tu samozřejmě i vířivá voda. U venkovního bazénu je přírodní část osázená stromy, keři a květinami – je to něco jako malý vnitřní parčík s posezením.

Co kulturně založeného návštěvníka v původní budově hotelu okouzlí, je zdejší Library Bar. Vedle „knihovního baru“ se totiž nachází skutečná knihovna. Část tu zabírají knihy německé: stará vydání i nová, velký počet slovutných autorů, mezi nimiž nechybí klasik z nejklasičtějších – Johann Wolfgang Goethe. I proto, že právě on v Mariánských Lázních v letech 1820–1823 čtyřikrát pobýval, právě tady prožil svoji poslední lásku k Ulrice von Levetzow. Na regálech nechybí ani knihy anglické a samozřejmě české. Čapek, Vančura, Hrabal, Kundera, Škvorecký, Páral… Ten, kdo knihy do této nádherné knihovny v nádherném sálku vybíral, o kvalitní literatuře něco věděl.

Hotel nabízí hostům početné balneologické programy. Je zde Spa Medical Center a celkem je k dispozici přes 2500 metrů čtverečních pro léčebné a ozdravné procedury. Těch tunabízejí na devadesát druhů. Můžete si zajít na kosmetiku, masáže, minerální vany, koupele, zábaly, elektroterapii, magnetoterapii, oxyterapii, skotský střik… Hoteloví hosté si tu vychutnávajískutečně maximální péči.

Co musí každý návštěvník hotelu určitě ocenit, je jídlo. Jí se tu zdravě a dobře. Jídlo nemá nutně podobuvídeňského řízku velikosti golfového greenu či českého smažáku, po němž si připadáte jako plně naložený bag. Naopak: francouzský styl, lehký pocit v žaludku. Když se po celodenní hře vrátíte do hotelu, čeká na vás večeře o třech chodech z dokonale připravených a prvotřídních surovin. K tomu si můžete také vybírat z téměř nekonečného počtu sýrů, které jsou přichystány na rautových stolech. Jídlo pochází výhradně od místních dodavatelů, sýry přivážejí zdejší farmáři. Celý kulinářský program má příznačný název Vital Balance. Vyváženost, čerstvost, zdraví. Je to stravovací jízda luxusním vozem.

Co nabízí hotel přímo golfistům? Golfový program je jednou ze tří hlavních tematických nabídek – v ceně pobytu jsou dvě hrací fee s možností využití na hřištích v Mariánských Lázních, Kynžvartu, Sokolově, Cihelnách či Františkových Lázních. Jen dodejme, že obec Sokolov se kdysi jmenovala Falkenau, německý výraz Falke znamená sokol, Falkensteiner je pak sokolí kámen. Spolupráce hotelu se sokolovským golfovým resortem je tedy přímo povinná.

Pochopitelná otázka:Kolik tenhle hotelový a golfový ráj stojí? Za hubičku to jistě není… Ale osazenstvo hotelu netvoří jen movití západní hosté, jezdí sem i dost Čechů, české rodiny, které si dopřejí pár dní skutečně kvalitního pobytu. I pro Čechy je zdejší ubytování cenově dostupné; internet nabízí různé možnosti, jak si i běžný golfista, nikoli golfista boháč, může výlet na západ s pobytem ve Falkensteineru užít.

KYNŽVARTSKÁ KLASIKA A SOKOLOVSKÉ „HORY DOLY“

Musíme zmínit i golfová hřiště, která jsou zde k dispozici. Byla tu řeč o pouhých pěti minutách jízdy na to mariánskolázeňské. Návštěva této osmnáctky je pro toho, kdo bydlí „dole“ ve městě, v podstatě povinností. Zážitek ze zdejšího vyzrálého golfového parku je povznášející, málokteré hřiště má tak osobitou atmosféru. A i kdybyste tu nehráli, posezení na terase před klubovnou stojí za to. Tudy kráčely dějiny nejprve německého, pak československého a nyní českého golfu. Hřišti bude letos už 117 let.

Za pozornost stojí i druhé nejbližší hřiště, Kynžvart. Zdejší metternichovský klasicistní zámeček s parkem z 18. a 19. století (národní kulturní památka) vytvářejí s golfem dokonalou symbiózu. Jamky číslo 1 a 2 jsou jako vstup do hry úžasné, vznešené a elegantní. A zrovna tak osloví devítka, desítka, sedmnáctka a osmnáctka, jamky s výhledy na zámek. Podobný pocit důstojné aristokratičnosti zažijete jen málokde – propojení kulturního, historického, architektonického i duchovního dědictví je tu asi vůbec nejsilnější na golfu v Česku.

Kynžvart byl zpočátku těžkým hřištěm, realita provozu ovšem přimělamanagement jamky zkrátit a tento trend nadále pokračuje. Parkovou část, stromy staré jednu i dvě stovky let,vhodně doplňuje ta část hřiště, která vznikla na lučních plochách, s výhledy na pohraniční vrch Dyleň (940 m). Před více než desítkou let vysazené stromy jsou už vyšší, plné, takže vzniká nová část zámeckého parku.

Druhým již zde zmíněným hřištěm je Sokolov, kterývznikl na místě bývalého dolu Sylvestr. Těžit se zde začalo už roku 1939, revitalizace v 80. letech ale neproběhla kompletně. V roce 2001 byla vypsána soutěž na projekt golfového hřiště, které bylo kompletně otevřeno v roce 2006. Design vytvořil německý architekt Christoph Städler: „Bylonejtěžší, jaké jsme kdy projektovali. Samotný design nebyl zvlášť složitý, na rozdíl od stavebně-technického plánování. Podle výpočtů mělo být během stavby přemístěno 295 000 kubíků materiálu. Museli jsme se hodně snažit, aby se auty převáželo jen 80 000 a zbytek se přesouval jen lokálně pomocí buldozerů.“

Sokolov je hřiště monumentální. Zprvu šlo o místo plné surového kamení a lesklých břidlicí, ale během15 let od otevření se udála velká proměna: Areál je skoro celý zelený, nová výsadba zesílila a památek po důlní těžbě už mnoho není. Kontrasty tu vytvářejí hustý Slavkovský les nedaleko, důlní historie, daleké výhledy na část Krušnohoří, ale i industriální okolí.Je to kombinace modernity i přírody. Na hřišti je vidět velká práce a péče minulých let. Úprava je výborná, seká se přívětivě na široké fairwaye, míč se tu moc nehledá. Sokolov je dnes areál první třídy, hřiště designově i přírodně skvělé.

Kdo se tedy vydá Go West neboli hrát golf do Mariánských Lázní a na blízká hřiště, neměl by být zklamán. V hotelu Falkensteinerpřitom nalezne výtečné zázemí pro své výjezdy za greeny i fairwayemi.