Vycházející hvězda Patricie Macková o úspěchu v Paříži, nejbližší budoucnosti i studiu v Marylandu

Vycházející hvězda Patricie Macková o úspěchu v Paříži, nejbližší budoucnosti i studiu v Marylandu

Jednadvacetiletá česká amatérská golfistka Patricie Macková má za sebou nejlepší sezónu, kterou korunovala čtvrtou pozicí na evropském amatérském šampionátu v Paříži. O své dojmy se nyní podělila v exkluzivním rozhovoru pro GolfDigest.


O největším úspěchu v dosavadní kariéře - 4. místě na evropském amatérském šampionátu v Paříži

„Myslím, že je to můj dosavadní největší úspěch, protože já jsem se vždycky prala s tím, že jsem měla jedno, dvě dobrá kola, ale nikdy jsem to neudržela do konce. Jsem ráda, že jsem přinesla všechna čtyři kola pod par. A toho si vážím nejvíc. Ani ne tak toho čtvrtého místa, ale že to byla konzistentní čtyři kola dobrého golfu. To byl pro mě velký posun."

O srovnání s dvanáctým místem na Czech Ladies Open z roku 2018

„Srovnat se to asi dá, akorát tam se mi hodně povedlo první kolo, kde jsem hrála šest pod par a dělila jsem první místo. A pak ty další dvě kola jsem hrála slušně, ale pod par už to nebylo. Tam jsem se propadala, zatímco v Paříži jsem začala dvacátým místem a propracovávala jsem se nahoru. A to je pro mě velké plus." 

O domácím šampionátu, kde zaostala jen za Denisovou Vodičkovou o pouhé dvě rány

„Po třech kolech jsem byla první, ale neočekávala jsem od sebe, že si to pohlídám, náskok byl minimální. Já jsem tam ale neproměnila tři kratší putty a to člověka psychicky srazí dolů. Posledních šest jamek se nevyvedlo, a to mě stálo trofej. Zároveň ale Denisa hrála skvěle, nedělala chyby a toho prostoru k chybování mi nedala. Hrála jsem ale i finále v paru a tak si myslím, že se nemám za co stydět."

O proniknutí do světové amatérské stovky

„Čím víš jsem, tak tím vlastně kvalitnější holky tam jsou, takže tím těžší je se s nimi porovnávat. Myslím si ale, že herně na to mám. Když vidíte hrát Sáru Kouskovou v Augustě, tak samozřejmě taky chcete hrát tam a být co nejlepší. Takže doufám, že se v následujících dvou letech bych se mohla ještě někam propracovat. Nemyslím si, že je to maximum, co dokážu." 

O golfových snech a plánech

„Jsem realista, bývala jsem i trochu negativista. Nikdy jsem neřekla, že chci být světová jednička, protože vím, jak těžké to je. Občas se peru s tím, že si říkám, že na to nemám, že jsou holky lepší, že má krátká hra není dost dobrá na to, což samozřejmě vím, že není dobře a snažím se s tím nějak pracovat. Já bych si chtěla dodělat školu, dodělat si inženýra, chtěla bych si uhrát kartu na Ladies European Tour. To je asi můj největší cíl. Zkusit tam hrát jeden, dva roky a uvidím, jak na tom budu kvalitativně s konkurencí. A pak se rozhodnu dál, co se životem. Nejsem ale jen zaměřena na golf, nikdy jsem nebyla vedena k tomu, že ten sport je to hlavní."

O studiu v Marylandu

„Studuji bakalářské studium v Marylandu. Myslím si, že Amerika není úplně stát, ve kterém bych chtěla žít. Řekla bych, že čtyři roky jsou takové ideální pro mě. Ten servis s tím golfem a studiem ale nikde jinde nenajdete. Pro mě to tak byla vlastně, ač se to nezdá, jediná cesta, jak skloubit golf a studium. Takže tomu jsem hrozně vděčná za takovou možnost. A i kdybych věděla, co všechno prožiju, protože ne vždy je to procházka růžovým sadem, tak se pro to rozhodnu znova, protože mi to hodně dalo."

O nejbližší budoucnosti a týmovém amatérském šampionátu v Paříži

„Věřím, že máme velmi dobrý tým a že máme tři kvalitní hráčky. Je to ale mé první týmové mistrovství a je to trochu něco jiného. Každá země má tři skvělé holky a konkurence je obrovská. Doufám ale, že obstojíme. Myslím si, že hrajeme dobře, máme formu. Ale jestli to bude TOP 5 nebo TOP 10, to říct nedokážu."

O svých vzorech a Thomasi Pietersovi

„Každý rok se na něj chodím dívat na Albatross a mám ho hrozně ráda. A jednou jsem ho uvedla jako svůj vzor, ale to bych se opravila, to už tak není. V určitých ohledech možná ano, ale svým chováním a některými výstupy není pro mladé golfisty úplně ideálním vzorem. Jeho hra se mi ale líbí a jako golfistu ho mám ráda."

„Mám ráda Tommyho Fleetwooda, líbí se mi jeho herní styl a švih. A rozhodně sestry Kordovy, i jejich život, jak trénují a jak žijí. Takže bych řekla tyhle tři lidi."

O sociálních sítích

„Mám Instagram a Facebook. Ale to je všechno. Možná bych v těch sociálních sítích mohla být lepší, co se prezentace týče. Ale na druhou stranu sociální sítě neuznávám, nemyslím si, že je to ta správná cesta, takže se tím snažím nějak proplouvat."

PATRICIE MACKOVÁ

21 let
Prague City Golf Club
Bakalářské studium biochemie v Marylandu
130. místo ve WAGRu
6 umístění v TOP 10 v roce 2022
4. místo na European Ladies' Amateur Championship na Golf de St. Germain