Pomáháme českým firmám růst, říká Marek Unčovský z Avant Financial Group

Pomáháme českým firmám růst, říká Marek Unčovský z Avant Financial Group

Podat šikovným českým firmám pomocnou ruku – takový cíl
si zvolil Marek Unčovský, dlouholetý podnikatel s bohatými byznysovými zkušenostmi a zakladatel finanční skupiny Avant Financial Group. V rozhovoru jsme si povídali nejen o uplynulé sezoně strávené na greenech, ale i o aktuálním směřování 
a aktivitách značky Avant.


Nedá mi to se hned na začátek nezeptat – jak často jste se v loň- ském roce dostal na hřiště?

Myslím, že si nemám na co stěžovat. V loňském roce v mém programu rozhodně nebyla o golf nouze – jen v rámci Golf Business Tour, jejímž je Avant generálním partnerem, jsme si zahráli dohromady na šesti turnajích. V rámci nich jsme si zahráli na těch nejlepších greenech, jaké v Česku najdete. Podívali jsme se na Casa Serenu i do mého oblíbeného Kácova. Golf je koníček, který je s byznysem pevně spojený. Obvykle více obchodů „podepíšu“ právě na greenu než v kanceláři.

Od našeho posledního rozhovoru uplynul téměř rok. Co zásadního se od té doby ve vaší skupině změnilo?

V loňském roce nás potkalo mnoho změn. Tou největší bylo rozhodně zaměření našeho byznysu na ekvitní partnerství. Za dobu, kterou podnikám, jsem se totiž přesvědčil o tom, že je Česko plné neskutečně schopných a talentovaných lidí, kteří mají skvělé byznysové nápady. Proto jsme se rozhodli zprostředkovat českým podnikatelům potřebnou ekvitu. V průběhu podzimu jsme se v Avantu pustili do masivní kampaně, jejímž cílem bylo majitele firem motivovat, aby se nebáli za námi se svými projekty přijít.

Co si přesně mám pod tím představit?
Firmě prostřednictvím ekvitního financování zajistíme potřebný kapitál. Umožňuje nám to ekosystém Avant, díky kterému majiteli založíme fondovou strukturu, čímž získá potřebné finanční prostředky na další rozvoj. V tomto ekosystému je AVANT investiční společnost, a.s., lídr na trhu s fondy kvalifikovaných investorů, kde se téměř stočlenný tým expertů stará o administraci 147 fondů a podfondů v celkové hodnotě aktiv 132,4 miliardy korun.

Umíme pomoct také v té fázi, kdy majitel firmy přemýšlí o prodeji své firmy či podílu. Zajistíme, aby jeho byznys tuto změnu ustál. Naší třetí službou je strategické řízení a získávání strategických partnerů. Ta pomáhá projektům, které tematicky nespadají do oblasti našeho zaměření, přesto v nich vidíme růstový potenciál. Vyhodnotíme příležitost a tyto podnikatele propojíme s investory nebo jinými partnery z ekosystému AVANT, kteří jim s rozvojem jejich společnosti pomohou. U takto zásadních projektů svým klientům zabezpečujeme strategické řízení.

V kontextu aktuální situace to pro mnoho podnikatelů může znít jako světlo na konci tunelu. Myslíte, že tento přístup má za současné recese potenciál české ekonomice pomoci?

Určitě ano. Fondy kvalifikovaných investorů jsou totiž skvělý nástroj, jak v zemi udržet kapitál prostřednictvím podpory lokálních projektů. Byznysů, kterým tento přístup může pomoci v růstu, je přitom široké spektrum. Jednou jde o fungující podnik, jindy o developerský projekt, který se může zásadním způsobem zasadit o rozvoj regionu.

Vraťme se ještě k loňskému roku. Jak se vaší skupině v uplynulém roce dařilo?
Jak si nemohu stěžovat na golfovou sezonu, tak jinak nemohu mluvit ani o té byznysové. V Avant Financial Group za sebou máme jeden z nejlep- ších roků, jaké pamatujeme. Skupina k 30. červnu 2023 dosáhla zisku 110 milionů korun, přičemž úspěšný rok zaznamenaly všechny její části. Jak už jsem zmínil, například AVANT investiční společnost v čele s Vladimí- rem Bezděkem dosáhla správy aktiv ve výši 132,4 miliardy korun.

Věřím, že v letošním roce na tento úspěch navážete. Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů.
Také děkuji.