VAŘTE JAKO MICHELINSKÝ ŠÉFKUCHAŘ – SOUS-VIDE I DOMA

VAŘTE JAKO MICHELINSKÝ ŠÉFKUCHAŘ – SOUS-VIDE I DOMA

S kvalitními spotřebiči můžete i doma vařit tak, jako šéfkuchaři v luxusních restauracích. Aktuálním trendem je jednoznačně příprava pokrmů metodou sous-vide.


Základem je vaření potravin ve vakuu při nízké teplotě. Výsledkem jsou přirozeně chutné pokrmy, potraviny si zachovají své původní vlastnosti, přirozenou chuť, šťávy i texturu. Zpracováním se nemění obsah živin (například nepřicházíte o bílkoviny v mase), vzhled, barva ani vůně. Maso je krásně měkké, šťavnaté, dokonale stejnoměrně propečené a nikdy se nevysuší. Po uvaření zůstane v sáčku šťáva, kterou maso během přípravy pustilo, což je ideální základ pro vynikající omáčky. Všechny chutě se navíc skvěle propojí – můžete si tak vychutnat úžasné kombinace s různým kořením, bylinkami a dalšími přísadami. Metodou sous-vide připravíte širokou škálu potravin – nejen různé druhy masa a ryby, ale i zeleninu, houby, ovoce nebo třeba vajíčka.

A co k tomu potřebujete? Nejdřív je třeba potraviny připravit do vzduchotěsného obalu pomocí vakuovačky, která vysaje veškerý vzduch. Vakuování si rychle oblíbíte i díky možnosti praktického a hygienického uchovávání a přípravy potravin dopředu. Čerstvé maso nebo zeleninu si můžete jednoduše dochutit přímo v pytlíku, zavakuovat a uložit – v chladničce vydrží takto připravené i několik dní.

Základem metody sous-vide je kromě vakuování příprava v páře při konstantní nízké teplotě. Doba přípravy je různá a teplota se pohybuje nejčastěji v rozmezí 50 – 60 °C.Nejlepší kombinované parní trouby Gaggenaujsou připojené na vodu i odpad a dokáží udržovat vlhkost i teplotu přesně na stanovené úrovni. Vodu tak nemusíte v průběhu vaření kontrolovat a dolévat. Další výhodou je čištění – díky připojení na vodu a odpad se trouba může v mžiku proměnit v myčku a sama se dokonale vyčistí. Ale zpátky k vaření. Potraviny můžete po vyjmutí z trouby ihned servírovat, nebo šokově zchladit (nejlépe ledem) a uložit do chladničky do chvíle, než přijdou hosté. Ty pak oslníte například bleskově připravenými vynikajícími steaky. Takto předpřipravené maso totiž stačí jen znovu ohřát, vyjmout ze sáčku, zprudka orestovat a můžete podávat.

Podrobnější informace o exkluzivní značce Gaggenau si můžete přečíst v říjnovém článku tady, o mimořádných možnostech chlazení vína i potravin pak tady.

Více na: www.spotrebicegaggenau.cz