Těžký rok European Tour a jejího šéfa - část III.

Těžký rok European Tour a jejího šéfa - část III.

V letošním roce prožil výkonný ředitel European Tour Keith Pelley mnoho bezesných nocí. Alespoň tak to připustil na jeho tradiční výroční tiskové konferenci, která se letos mimořádně konala již 3. listopadu v průběhu turnaje Turkish Airlines Open. Po úspěšných předchozích dvou letech ve funkci, kdy mu šla práce radostně skoro sama od sebe, se Pelley tentokrát pořádně zapotil. Vrásky na čele mu přidělaly nejen změny v kalendáři konkurenční PGA Tour, ale bohužel také někteří špičkoví evropští hráči.


DANIEL TRHOŇ

Návratnost investice Rolex do Rolex Series

Smlouva mezi evropskou tour a švýcarskou společností Rolex ohledně dotování prémiové minisérie Rolex Series byla uzavřena před dvěma lety, a to na osm let. Podmínky této spolupráce mohou být v průběhu trvání smlouvy částečně měněny, ale jejich konkrétní specifikace podléhá obchodnímu tajamství těchto dvou institucí. V současnosti probíhají diskuse nad efektivností této spolupráce.

Pelley vidí návratnost investice pro Rolex především ve dvou rovinách. První je ve velké mediální hodnotě, kterou Rolex dostává na základě svého sponzorství. Složitější je vyhodnocení druhého parametru - síly a atraktivnosti startovního pole turnajů Rolex Series. Šéf European Tour říká, že startovní pole nelze hodnotit pouze podle bodů těchto turnajů, které hráčům přinášejí do oficiálního světového golfového žebříčku (OWGR). Je také třeba vzít v úvahu tzv. spotřebitelskou perspektivu neboli subjektivní pohled partnerů (sponzorů, televizních společností apod.).

Jako příklad uvádí letošní startovní pole turnaje British Masters s Justinem Rosem jako světovou jedničkou, Francescem Molinarim či Tommym Fleetwoodem oproti akci na PGA Tour ve stejném týdnu CIMB Classic s Justinem Thomasem. Na zámořské akci sice mohli hráči získat více bodů do OWGR, nicméně ze spotřebitelské perspektivy považuje Pelley za hodnotnější evropský turnaj.

Dalším příkladem podle něho je potom Lee Westwood, který byl před turnajem British Masters klasifikován až na 123. místě světového žebříčku. Nicméně jde o legendu, bývalou světovou jedničku a hráče, který vyhrál turnaje v 19 různých zemích, což je dokonce výrazně více než Gary Player (13) či Tiger Woods (10). Jeho hodnota pro partnery turnaje je tak nesrovnatelně vyšší, než vyplývá z jeho aktuálního postavení ve světovém žebříčku. Ostatně i další evropští hráči jako Martin Kaymer či Luke Donald byli v minulosti světovými jedničkami, i když dnes nejsou v OWGR umístěni příliš vysoko.   

Příprava Ryder Cup 2022 v Itálii

Jelikož se Ryder Cup 2022 bude konat pár kilometrů od Říma, uvažuje se o konání velkolepého úvodního ceremoniálu v Koloseu. V současné době již probíhá výrazný redesign hřiště v resortu Marco Simone Golf and Country Club. Podle Pelleyho je také už vyřešen dřívější problém s podporou tomuto golfovému podniku ze strany italské vlády, protože pořádající klub již obdržel slibovanou finanční dotaci. Jediný problémem je nyní napjatý časový harmonogram rekonstrukce hřiště s cílem odehrát před Ryder Cupem alespoň jeden turnaj Italian Open, který by prověřil připravenost resortu na tuto velkou událost.

Také o pořadateli evropského Ryder Cupu v roce 2026 se má rozhodnout během třech či čtyřech měsíců. Očekává se, že po dvou místech na evropském kontinentu bude tentokrát pořadatelem některý golfový resort z Britských ostrovů.

Počet turnajů Rolex Series v roce 2020

Cílem Keitha Pelleyho do budoucna zůstává mít 10 turnajů Rolex Series místo současných osmi. Podle něho jde především o kvalitu těchto turnajů, a proto se ještě uvidí, kolik jich do budoucna skutečně bude. V roce 2020 by to ale mohlo být buď devět nebo možná i deset turnajů. Zmínil, že podle některých názorů je ale současný počet osmi turnajů v rámci této série dostatečný.

Změny v bodovém hodnocení turnajů Race to Dubai

Na základě mnoha diskusí byla v rámci turnajového výboru European Tour schválena změna v bodovém hodnocení turnajů od sezony 2019. Dosavadní systém, v němž se počet bodů získaných hráči do žebříčku Race to Dubai rovnal získaným peněžním odměnám v USD, způsoboval velkou nerovnost. Hráči bodující na majorech měli až příliš velkou výhodu oproti hráčům druhého sledu, kteří finanční prémie sbírají především na menších, hůře dotovaných turnajích. Proto byl schválen nový bodový systém, které tyto nůžky poněkud uzavírá (z poměru 12:1 na 5:1 mezi nejlépa a nejhůře dotovanými podniky na evropské sérii). Je tak spravedlivější vůči hráčům někde kolem 80. až 120. místa žebříčku, zatímco špičkových hráčů se příliš nedotkne.  

Závěrem

Pelley je mimořádně schopný manažer moderního střihu, který to v golfovém businessu umí. Jeho důraz na neustálé inovace a mediální prezentaci i výborná komunikace s hráči mu v předchozích letech přinesla nezpochybnitelné výsledky. Následující roky však budou pro něho i celou European Tour pořádnou výzvou.   

 

SROVNÁNÍ KALENDÁŘE EUROPEN TOUR 2019 OPROTI 2018

Celkem 47 turnajů v obou letech

Zrušené turnaje (6)

Nové turnaje (6)

·      Joburg Open (JAR)

·      Tshwane Open (JAR)

·      Rocco Forte Sicilian Open (Itálie)

·      Shot Clock Masters (Rakousko)

·      Fiji International (Fidži)

·      Nordea Masters (Švédsko)

·      Alfred Dunhill Championship (JAR)

·      Saudi International (Saudská Arábie)

·      Vic Open (Austrálie)

·      Kenya Open (Keňa)

·      Shot Clock Challenge (ještě nerozhodnuto)

·      Scandinavian Invitation (Švédsko)

 

 SROVNÁNÍ BODŮ VÍTĚZE DO OWGR NA TURNAJÍCH ROLEX SERIES*

 

2016

2017

2018

BMW PGA Championship

64

64

64

Italian Open

36

42

38

HNA Open de France

42

46

48

Dubai Duty Free Irish Open Hosted by the Rory Foundation

46

48

38

Aberdeen Standard Investments Scottish Open

46

50

48

Turkish Airlines Open

30

40

36

Nedbank Golf Challenge hosted by Gary Player

46

44

34

DP World Tour Championship, Dubai

52

50

52

CELKEM

362

384

358

  • V roce 2016 ještě neexistovala Rolex Series

Tento článek je posledním třetím dílem seriálu z tiskové konference Keitha Pelleyho. Předchozí dva díly si můžete přečíst zde: Část I., Část II.