Jak se hraje na SNĚHU

Jak se hraje na SNĚHU

Hrát golf v zimě venku a dokonce na sněhu bývá zážitek pozoruhodný, člověk si ho pamatuje dlouho. Nabízím jednu svoji zkušenost. ANDREJ HALADA Bylo to na hřišti ve Staré Boleslavi, kde mají otevřeno prakticky celoročně a hraje se skoro vždy na letní greeny. Ráno bylo n


Hrát golf v zimě venku a dokonce na sněhu bývá zážitek pozoruhodný, člověk si ho pamatuje dlouho. Nabízím jednu svoji zkušenost.
  • ANDREJ HALADA
Bylo to na hřišti ve Staré Boleslavi, kde mají otevřeno prakticky celoročně a hraje se skoro vždy na letní greeny. Ráno bylo na nule, hřiště otevřeli okolo poledního. Tamní sníh nebyly nějaké závěje, spíš takový poprašek, ale greeny jím byly pocukrovány úplně celé. Sníh byl místy i na fairwayích, takže jsem občas hledal míček. Tedy hlavní rada pro zimní golf: vemte si s sebou žlutý míček, je líp vidět. Protože plocha hřiště byla celá umrzlá, když spadl míč na fairway, ještě hodně dlouho běžel. Když jste zasáhli green (spíš white), míček taky odskočil jak od betonu. Při patování sníh hodně brzdil. Bunkry byly tuhé, míček se nezabořil - někdy se dalo hrát klasicky, s nabráním písku, jinde to bylo na takový divnoúder z holiny. Co vám tedy hřiště dalo zadarmo, to si zase vzalo. [caption id="attachment_3501" align="alignnone" width="505"], Image: 175505823, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for license and invoicing to customers located in Japan. Not available for license and invoicing to customers located in the Republic of Korea. Content not available for subscription distribution., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis Ilustrační foto / Profimedia.cz[/caption] Na hřišti bylo docela dost lidí a šlo o skutečné golfisty. V tomhle počasí nějací fouňové hrát nebudou. Nicméně i přes to, že se hrálo svižně, coby osamocený hráč jsem rychle došel skupiny přede mnou. To je problém zimního golfu: když stojíte, je vám zima. Když jdete, hrajete, zahřejete se. Tak jsem zvolil taktiku, že jsem některé jamky vynechal a pak se na ně vrátil. Potřeboval jsem se pohybovat, zahřát se. Ani jsem pak nemusel hrát v zimních rukavicích. Důležitá věc: hybnost těla. V těch několika vrstvách oblečení se neotočíte tolik jako v létě, když máte jen tričko. Řeším to tak, že si beru tričko a na to silnější cyklistickou vyhřívací vestu. A na ní ještě golfovou bundu. Kdybych si tu golfovou bundu sundal, budu vypadat v  barevném cyklotrikotu trochu jako blázen. Ale cyklobunda skvěle hřeje. Golf v zimě mi nevadí i proto, že jsem už mnohokrát vyzkoušel cyklistiku při nula stupních. To pak poznáte, co je to pravá zima, protože na kole okolo vás pořád proudí ledový vzduch. Golf v takových pěti nad nulou jsou už skoro tepelné lázně. Je jasné, že hra v zimě nebude tak kvalitní jako v létě. Ale jste venku, hřiště bývají volná i levná, zima také všechny účastníky trochu stmelí. Vcelku proto doporučuji, stačí vybrat nějaké hřiště s malou nadmořskou výškou. Stará Boleslav, Benátky nad Jizerou, Hodkovičky, Terezín… A samozřejmě zavolat předem, jestli se hraje.