VÍTĚZOVÉ a PORAŽENÍ Ryder Cupu z Hazeltine

VÍTĚZOVÉ a PORAŽENÍ Ryder Cupu z Hazeltine

BIRDIE: SOUBOJ RORY MCILROY vs. PATRICK REED Nestává se tak často, aby se realita stala až takovým humbukem. Bylo to něco výjimečného, už jen tím, že oba hráči dokázali zahrát pět ran pod par na prvních osmi jamkách. Byla to exhibice heroických výkonů, zaťatých pěstí, os


VL-01BIRDIE: SOUBOJ RORY MCILROY vs. PATRICK REED Nestává se tak často, aby se realita stala až takovým humbukem. Bylo to něco výjimečného, už jen tím, že oba hráči dokázali zahrát pět ran pod par na prvních osmi jamkách. Byla to exhibice heroických výkonů, zaťatých pěstí, oslavných gest, řevu a fantastických ran. Oba hráli pro ječící davy, ještě více přiživovali frenetickou atmosféru v Hazeltine, přesto dokázali jeden druhého v tomto dech beroucím souboji navzájem podpořit. Spolu došli až na osmnáctý green, kde Reed potvrdil své vítězství puttem do birdie, konečně, jak jinak než právě v tomto „rozhodujícím“ zápasu. Možná právě první zápas byl vším, co může nabídnout jen Ryder Cup, a tím, co Ryder Cup ve své podstatě je a čím vždy bude tak výjimečným.
  VL-02BIRDIE: PATRICK REED Je velice těžké odhadovat, až jak velký vliv mělo vítězství Patricka Reeda v prvním nedělním souboji nad Rorym McIlroyem. Až jaká to byla energie, kterou Reed dokázal předat svým spoluhráčům k tomu, aby dotáhli svůj dlouhodobý cíl do vítězného konce. Co v něm je a jak se Reed dokáže v důležitém souboji mobilizovat, ukázal již v sobotním odpoledni ve fouballech. Možná to byl vítězný eagle, který v něm dokázal probudit velkého rváče a jen podpořil už tak vysokou sebedůvěru. Dokázal celý tým podržet a jeho cestu za vysněnou trofejí nemohl překazit ani v tu chvíli se trápící Jordan Spieth.
  VL-03BOGEY: JORDAN SPIETH Jeho skóre je 2,5 bodu z pěti zápasů Ryder Cupu, ale celkový zisk bodů vůbec neodpovídá jeho vystoupení v letošním Hazeltine. Dvojnásobný major šampion nebyl tou očekávanou hvězdou a spíše než vůdčí osobností byl trpěným parťákem Patricka Reeda. Jeho finálový souboj s Henrikem Stensonem jen ukázal, že spíše než se soupeřem sváděl boj se svými vnitřními démony. Po celý víkend jen hledal svou precizní hru železy a puttování, které nakonec najít nedokázal. Celé jeho vystoupení navíc skončilo velmi bizarním trestem za pohyb míče ve vodní překážce a jako jediný zakončil svůj zápas bos.
  VL-04BIRDIE: THOMAS PIETERS I přesto, že svůj premiérový zápas prohrál – a to velkým rozdílem –, Pietersovo učinkování po boku Roryho McIlroye (ve třech zápasech), bylo fantastickým vstupem do týmu a příslibem pro budoucí souboje v Paříži. Spojení s McIlroem jednoduše fungovalo, a to více než dobře. Jeho hra připomínala vystupování zkušeného matadora, nikoliv nováčka, který si Ryder Cup zahrál vůbec poprvé. Navíc i v neděli dokázal svůj zápas vyhrát a potvrdil, že už nepotřebuje žádnou podporu, ani od McIlroye. Po dvou jamkách prohrával o dvě, pak zahrál šest birdie a nakonec J.B. Holmese dokázal porazit o tři. Evropané sice prohráli pohár, ale vyhráli hráče, který ví jak vítězit. Při svém prvním vystoupení je jeho skóre impozantní, 4-1-1.
  VL-05BIRDIE: STRATEGIE DARRENA CLARKA Kapitán evropského týmu velmi dobře věděl, že pro úspěch potřebuje silný start do nedělních singlů. Jeho nasazení hráčů tak bylo svým způsobem mistrovským tahem. V plánu bylo získat první tři body ze tří možných, vymazat ztrátu z předchozích bojů a motivovat své hráče k dalším vítězstvím. I přesto, že McIlroy v prvním zápase prohrál, naději dál živili Henrik Stenson a Thomas Pieters, nic stále nebylo ztraceno, ale tým dokázali podržet už jen Rafa Cabrera Bello a Sergio Garcia. Ostatní své vystoupení na super dlouhém hřišti, připraveném pro americké ranaře, jednoduše nezvládli.
BOGEY: KVALITA EVROPSKÉHO TÝMU Na druhou stranu, Clarkův plán mohl fungovat jen v tom případě, že by se motivace přenesla i na další hráče. Tři vítězství Stensona, Pieterse a Cabrery Bella nemohla stačit a vše bylo na těch dalších hráčích. A jejich z mrtvých vstání bohužel, až na Martina Kaymera, nepřišlo.
  VL-07BIRDIE: BROOKS KOEPKA Nováčkem Ryder Cupu byl v americkém týmu i Brooks Koepka. Hráč z Floridy, který své zkušenosti sbíral více na evropských turnajích. Pro tým Spojených států dokázal získat tři důležité body, včetně jeho posledního vítězství, ve kterém dokázal v neděli degradovat vítěze Masters 2016 Dannyho Willetta v poměru 5&4. Ve svých 26 letech patří nejen mezi největší ranaře, ale problém mu nedělá ani precizní hra okolo greenů. Na svém kontě má sice jen jedno vítězství na PGA Tour, po vystoupení v týmu v Hazeltine by ale mohl stejně překvapit na tour a vyhrávat dál.
VL-08BIRDIE: SOUBOJ PHIL MICKELSON vs. SERGIO GARCIA To, že souboj nakonec skončil nerozhodně, jen potvrzuje, o jaký souboj se v neděli jednalo. Proti sobě v Ryder Cupu odehráli již 75 zápasů, stali se za tu dobu legendami a vše nevyvrcholilo v neděli ničím menším, než pravou exhibicí golfu. Společně dokázali zahrát 19 birdie (Mickelson 10, Garcia 9). Byla to ukázka jejich nejlepšího možného golfu, ukázka zkušeností a málo kdy viděná nejlepší forma dvou hráčů v ten samý moment. Jejich nedělní souboj patřil snad vůbec k tomu nejlepšímu, co letošní Ryder Cup mohl nabídnout.
  VL-09BOGEY: DANNY WILLETT Možná to není až tak úplně jeho chyba. Možná na vše měl vliv komentář jeho bratra, který americké fanoušky nazval imbecily. Nebýt zbytečné aktivity svého bratra na sociálních sítích, mohl se Danny více, než na bučení fanoušků, soustředit na práci se svými holemi. Mohl mít na svou hru větší klid. Své první učinkování v týmu zakončil se skóre 0-3 a nepotvrdil tak ani své ambice, ani pozici posledního vítěze Masters. Své premiérové vystoupení v Ryder Cupu navíc zakončil velmi trpkou prohrou s Brooksem Koepkou.
VL-10BOGEY: LEE WESTWOOD Westwood se do týmu dostal až na poslední chvíli a jako kapitánova volba. Darren Clarke možná věřil, že bývalá světová jednička a jeho nepřeberné zkušenosti týmu pomohou. Pro Westwooda to přeci jenom bylo již desáté vystoupení v Ryder Cupu. Těžkou soudit, zda horším mometem byl neproměněný putt v sobotních fourballech, který předznamenal celý vývoj utkání nebo prohra ve finálovém zápase s Ryanem Moorem. Paradoxně právě volba amerického kapitána a nejslabší článek týmu, Ryan Moore, byl tím, kdo Američanům přinesl konečné vítězství.
VL-06BOGEY: PŘÍSTUP EVROPY Těžko říct, zda za prohrou evropského týmu stála poslední volba Darrena Clarka v podobě Lee Westwooda a neměl být raději nominován Russell Knox nebo miláček davů a v poslední době velký rváč Andrew Johnston. Větším problémem se ukazuje svazující pravidlo, které nedovolilo v Hazeltine startovat takovému hráči, jako je Paul Casey. Jeho nevole hrát na evropském okruhu ho už dopředu z týmu eliminovala. Pro Evropu je to očividně škoda a celý tým toto pravidlo velmi oslabilo. Pro Ameriku je něco takového nepředstavitelné stejně, jako třeba neúčast v Hazeltine v jakékoliv roli. Nebyl snad nikdo, kdo by nechtěl být členem týmu, ať už jako asistent nebo fanoušek a mohl jakkoliv týmu pomoci. Spojené státy udělali cokoliv, aby po dlouhých osmi letech získaly pohár pro sebe. Evropa možná tento fakt, kdy kdokoliv může pomoci, letos nepochopila. Škoda, doufejme, že se tento přístup za dva roky v Paříži změní.