BASILE DALBERTO: Golf musí být vášeň a práce na plný úvazek

BASILE DALBERTO: Golf musí být vášeň a  práce na plný úvazek

ODILÝ FRANCOUZ, NAPŮL BASK – vyrůstal v Saint-Jean de Luz, jen pár kilometrů od španělské hranice –, který se už více než 11 let pohybuje jako caddie na European Tour po boku nejlepších hráčů. Za to, že objevil Prahu a rozhodl se zde bydlet, vlastně trochu může i Klára Spil


letter-RODILÝ FRANCOUZ, NAPŮL BASK – vyrůstal v Saint-Jean de Luz, jen pár kilometrů od španělské hranice –, který se už více než 11 let pohybuje jako caddie na European Tour po boku nejlepších hráčů. Za to, že objevil Prahu a rozhodl se zde bydlet, vlastně trochu může i Klára Spilková. Na Pohořelci na dohled od hradu žije přes šest let a jediné místo, které by za Česko vyměnil, je Arizona, kde kdysi studoval a hrál golf. Sám říká, že nejlepší kombinace by pro něj byla zima ve Scottsdale a léto na Malé Straně. Tak půl napůl. Krom toho, že miluje české pivo a zdejší atmosféru, z rukávu dokáže kdykoliv vysypat hromadu zajímavých historek ze zákulisí světového golfu. A nejen to, o golfu opravdu něco málo ví. Sám skromně přiznává, že má jen handicap nula. Přesto již v šestnácti dokázal porazit ve foursomu i Sergia Garcíu a dodnes jsou kamarádi. Pak se ale rozhodl jít jinou cestou než být profesionálem – zvolil studium žurnalistiky na americké univerzitě. Ke golfu se však dokázal vrátit a dnes raději hráče po hřišti jen provází a nosí jim bag.

– S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM


BÝT PROFESIONÁLNÍM CADDIEM NA PGA TOUR, to znamená mít v první řadě vášeň pro hru. Musíte přijmout i řadu věcí, se kterými se musíte umět smířit. Mnohá rozhodnutí jsou na hráči. Kolikrát s nimi ani nemusíte souhlasit. Když pak váš hráč na poslední jamce mine putt, jako lusknutím prstů přijdete třeba o deset tisíc dolarů. Anebo je vyděláte. Té práci musíte dát vše a pak vám to dokáže vrátit. Krása práce caddieho je i v tom, že jste jediným člověkem na hřišti, který může hráči pomoci splnit jeho nejtajnější sny a tím splnit i ty své. Na hřišti jste jeden tým, který se snaží naplnit svá očekávání. V tom to je. Co té práci dáte, to obvykle také dostanete. 30-35-GD05-17-ROZHOVOR.indd KDYŽ SE BUDEME BAVIT O PENĚZÍCH, to není zrovna věc, která by se měla řešit před médii, ale dobře. Obvykle máte jako caddie týdenní smlouvu na pokrytí základních nákladů, jako je cestování, ubytování, stravování, pronájem auta nebo třeba nákladů na vyřízení víza. A pak to je procento z výhry hráče. Většinou to bývá 10 procent za vítězství, osm za top 10 a šest, pokud hráč projde cutem. Když hráč nevyhraje nic, ani vy nic nedostanete a žijete jen z toho, co dokážete ušetřit na nákladech za týden. KOLIK VYDĚLAL NA MASTERS CADDIE SERGIO GARCÍI? To nevím, ale schválně se ho na to příště zeptám. To asi teď ví jen Sergio, a jak ho znám, zcela určitě se s tím nikomu moc chlubit nebude. I tak, 10 procent ze skoro dvou milionů dolarů je slušná odměna. Vydělat si za týden 180 000 dolarů jen za nošení bagu na prosluněném a nejkrásnějším hřišti na světě, to je hodně příjemné. Ne, dělám si srandu – ale jestli dostal ještě nějakou odměnu navíc, to ví jen Sergio, on je šéf. Pracují spolu mnoho let, znají se velmi dobře a věřím, že to nebylo jen těch domluvených deset procent. Možná ho pozval i na pivo.
KDYŽ VÁŠ HRÁČ NA POSLEDNÍ JAMCE MINE PUTT, PŘIJDETE O DESET TISÍC DOLARŮ. ANEBO JE VYDĚLÁTE.
ASI BYSTE SE DIVILI, O ČEM SE MEZI SEBOU BAVÍME. Když máme čas, semeleme toho spoustu, a taky spoustu hloupostí. Je to hodně podle národnosti. Všichni pracujeme ve sportovním odvětví, tak o čem jiném bychom mluvili než o sportu? Angličané řeší fotbal a jsou to hodně vášnivé diskuze mezi fanoušky Liverpoolu, Arsenalu, Manchesteru a Tottenhamu. Dělají si ze sebe srandu a neustále se popichují. Jihoafričané, Australané a Novozélanďané zase mluví jen o kriketu a ragby. Španělé, Italové a Francouzi – no hádejte! My se bavíme o ženách. A hráči, ti jsou stejní jako my, jen vydělávají o trochu víc. I u nich je to věc kultury, ve které vyrůstali, a to se nemění. I jejich debaty se většinou točí kolem sportu, žen a v poslední době drahých aut. NAMYŠLENOST SE MEZI HRÁČI NA TOUR NENOSÍ. Asi nejlepším důkazem může být historka s Ianem Poulterem. Je pravda, že právě jeho moc neznám, ale nejsou to ani čtyři měsíce, kdy mě kamarádka poprosila, zda by jejímu příteli – a fanouškovi Arsenalu – nemohl právě on v krátkém videu poblahopřát k narozeninám. A hádejte. Ještě před prvním kolem na cvičné louce, kdy jsou hráči nejvíce soustředění, byla jeho okamžitá odpověď: „Samozřejmě, žádný problém.“ Ke kamarádovi pak putovala minutová nahrávka s osobním blahopřáním. Nikdo by nikdy pro svého velkého fanouška a podporovatele stejného fotbalového týmu podobnou laskavost neodmítl. Taková je ale většina hráčů na tour.
BASILE DALBERTO Francouz, místo narození Die, Provence, 37 let, profesionální caddie. Na svém kontě má 257 odehraných turnajů na European Tour, z toho pět účastí jako caddie na The Open, dvě na US Open a jedna na US PGA Championship. Masters mu stále ve sbírce chybí. Byl součástí i čtyř utkání Ryder Cupu, naposledy jako caddie asistent u evropského týmu v Gleneagles v roce 2014. Jen v roce 2016 dosáhl se svými hráči šesti umístění v top 10. Jeho zaměstnavateli byli Victor Dubuisson, George Coetzee, Scott Hend, Garreth Maybin, Thomas Levet, Seve Benson, Richard Bland, Grégory Havret, Anders Hansen, Johan Edfors nebo Brandon Stone. Společně s Jeffem Lucquinem dosáhli na druhé místo na Malaysian Open 2007, s Richardem Blandem byli třetí na Volvo China Open, byl u hole-in-one Garretha Maybina na UBS Hong Kong Open 2011 a na svém kontě má i dva rekordy hřiště: S Adrianem Otaeguim na Tschwane Open 2015 zahráli ve druhém kole 62 ran, s Georgem Coetzeem pak 63 ran na Open de España 2010. basile_RDP6240
CELÝ ČLÁNEK naleznete v tištěném vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo 4. května 2017.