R&A a USGA představily jednotný hendikepový systém

R&A a USGA představily jednotný hendikepový systém

Dosud platilo a stále ještě platí, že přibližně 15 milionům golfistů na světě je hendikep spravován šesti golfovými autoritami podle místa své působnosti. To by se ale mělo od roku 2020 změnit, kdy vejde v platnost jednotný hendikepový systém, na jehož vytvoření se pod


Dosud platilo a stále ještě platí, že přibližně 15 milionům golfistů na světě je hendikep spravován šesti golfovými autoritami podle místa své působnosti. To by se ale mělo od roku 2020 změnit, kdy vejde v platnost jednotný hendikepový systém, na jehož vytvoření se podílely světové golfové orgány R&A a USGA. [caption id="attachment_25050" align="alignnone" width="838"] Nový jednotný hendikepový systém by měl vejít v platnost za dva roky (Foto: Profimedia)[/caption] Co vedlo řídící orgány golfu společně s národními asociacemi k zavedení nového systému? Za prvé jde o snahu přesvědčit a motivovat začínající golfisty, aby získali hendikep. Za druhé o nastavení spravedlivého systému pro hráče různých úrovní. A za třetí o jednotný postup při výpočtu handikepu ve všech zemích světa. V současnosti existuje šest handikepových systému, a tedy šest různých postupů při vypočítávání hendikepu hráčů: v Austrálii je toto v kompetenci golfového orgánu Golf Australia (GA), ve Velké Británii a Irsku v moci The Council of National Golf Unions (CONGU), ve zbylých zemích Evropy European Golf Association (EGA), v Jižní Africe South African Golf Association (SAGA), v Argenitně Argentina Golf Association (AGA) a ve Spojených státech amerických United States Golf Association (USGA). „Po určitou dobu jsme od golfistů slýchávali: „Nejsem dost dobrý, abych mohl mít hendikep,“ nebo „Nehraju tolik, abych mohl mít hendikep.“ Naší snahou je, abychom hru ještě více zjednodušili a zpřístupnili,“ vysvětluje výkonný ředitel USGA Mike Davis. Ten našel podporu i v šéfovi R&A Martinu Slumbersovi. „S našimi partnery a národními asociacemi pracujeme na zatraktivnění golfu, na jeho větším zpřístupnění i na tom, aby si ho všichni hráči ještě více užívali. Světový hendikepový systém představuje v tomto ohledu obrovskou příležitost,“ dodává Slumbers. A které jsou tedy klíčové rysy nového systému?
  • Upravovat hendikep bude možné nejen v soutěžních kolech, ale i v nesoutěžních.
  • Minimální počet kol k získání hendikepu. Doporučeno bude 54 jamek v libovolné kombinaci (18jamková kola, 9jamková kola), národní asociace si však mohou minimum stanovovat dle vlastní jurisdikce.
  • Stejný hendikep, který je „přenositelný“ na všechna hřiště ve světě prostřednictvím USGA Course and Slope Ratingu.
  • Hráčův hendikep bude vypočítán z průměru osmi nejlépe odehraných výsledků z posledních dvaceti.
  • Přepočet handikepu bude zohledňovat vliv, který má na výkon hráče počasí nebo abnormální stav hřiště.
  • Denní revize hendikepu, nikoliv kontrola každých 14 dní.
  • Maximální bodované skóre na jamce bude double bogey (pouze pro účely hendikepu).
  • Nejvyšší hendikep pro muže i ženy bude mít jednotnou hodnotu 54.