Hezké vánoční dárky: Jendis a první golfové pohádky

Hezké vánoční dárky: Jendis a první golfové pohádky

To tu ještě nebylo: vyšla knížka první českých golfových pohádek. Jmenuje se Jendis a jejím autorem je novinář Jindřich Štěpánek. Knížka je ilustrována milými obrázky Ditty Kůtové a Barbory Kumpfové a vydalo ji nakladatelství Pampeliškov. Významným způsobem se o její realizaci také zasloužila členka výboru České golfové federace Maria Stilerová.


Knížka čtvercového formátu o rozsahu téměř 70 stran obsahuje celkem osmnáct pohádek. Jak jinak, když jamek na golfu je právě osmnáct… Jejich názvy jsou v některých případech všeříkající: O neposlušném míčku, Jak Dlouhý, Široký a Bystrozraký hrají golf, Jak se Karkulka učila hrát golf, O rozbitém okně, O golfových ptáčcích, O golfových vílách, Jak Jendis učil krtka hrabat nebo Jendis učí hrát golf v ZOO.

Kdo je to vlastně Jendis? Jedná se nejen o hlavního hrdinu knížky, ale zároveň o skutečně existující dřevěnou figurku. O tom, jak se kinetická socha, posléze hračka a výuková pomůcka přerodila v protagonistu pohádek, píše v Předmluvě ke knize někdejší prezident ČGF Zdeněk Kodejš:

„Nejprve vznikl z dílny skláře a výtvarníka Honzy Schovánka dřevěný golfový Jendis, který dokáže svojí jednoduchostí dokonale ukázat, jak funguje golfový švih. Hledal si cestu spíše jako upomínkový předmět, cena do turnaje, ale to ještě nebylo ono. Přišel tedy Jindra Štěpánek, dlouholetý novinář, s myšlenkou pohádek o Jendisovi. Tedy o tom dřevěném, protože o živém není potřeba pohádky vymýšlet, ten je žije.“ Tím živoucím Jendisem má Kodejš na mysli samozřejmě samotného Jana Schovánka, velkého golfového entuziastu a pábitele, který hraje golf už přes půl století a svým vyprávěním dokáže k umění i ke golfu strhnout lecjakou chladnější povahu.

Knížku pohádek i dřevěného Jendise si můžete prohlédnout i zakoupit přes dreveny-jendis.cz. Obě práce mají nejen nespornou estetickou hodnotu, ale zároveň jsou i praktické. Figurka svým pohybem perfektně ilustruje ideální golfistův rotační pohyb horní částí těla, můžete s ní také odpalovat malé míčky-kuličky. Knížka zase svým pohádkovým a zároveň jemně didaktickým duchem provádí čtenáře nejrůznějšími golfovými situacemi. Zrodila se tak dílka, která potěší každého, kdo má golf rád a v duši se cítí být gentlemanem, tedy člověkem s jemným vnímáním světa.