Komentář: Meronk a golf z Východu

Komentář: Meronk a golf z Východu

KLÁRA SPILKOVÁ ZAZNAMENALA na konci loňského roku poprvé ve své dráze profesionálky kariérní sestup – neprobojovala se znovu na LPGA Tour. Ani Ondřeji Lieserovi se nedařilo podle představ, když na turnajích European Tour nezaznamenal žádný výraznější výsledek. Zato jiný hráč, rovněž z někdejšího východního bloku, šel stále nahoru a rok 2021 byl pro něj nejlepším v kariéře. Polák Adrian Meronk.


Napsal Andrej Halada / Ilustrovala Jana Malečková

Osmadvacetiletý Meronk se narodil v Německu, jeho otec hrál golf. Vyrůstal nicméně v Polsku, poblíž Vratislavi. V letech 2012–2016 studoval na americké univerzitě v Tennessee, kde se mohl golfu plně věnovat, a roku 2016 přestoupil k profesionálům. V roce 2019 byl úspěšný na Challenge Tour, celkově skončil pátý a od roku 2020 hraje nejvyšší European Tour / DP World Tour. Za rok 2020 si vydělal 231 000 eur, za rok 2021 už 643 000 eur (přes 16 milionů korun) a celkově na tour skončil v loňském roce třicátý devátý. Za pouhé čtyři turnaje sezony letošní má vyděláno již 319 000 eur. To už jsou solidní příjmy pro život golfového profesionála.

Pohled na polskou vlajku vlající na turnajích jedné z nejvyšších golfových sérií na světě je příjemný; k Polákům máme blízko právě pro společnou zkušenost s komunistickým režimem, jsou to i geografičtí sousedé. Meronkův úspěch polskému golfu upřímně přeji. Ale samozřejmě je mi trochu smutno z toho, že prvním skutečně úspěšným „východním“ hráčem není ten z České republiky.

Česká republika prošla po roce 1990 z bývalých východních zemí nejdynamičtějším golfovým rozvojem – máme bezkonkurečně nejvíc hráčů a také nejvíc hřišť. V Polsku nehraje golf ani 10 000 lidí a hřišť tam mají 35. To je oproti našim 52 000 hráčům a 105 hřištím výrazně méně. A přesto s touto úzkou základnou země dokázala vyprodukovat špičkového hráče. Čím to je?

Sportovní úspěchy jsou otázkou statistickou, respektive záleží na kvantitě, z níž se pak rodí kvalita. Toto pravidlo ale vždy narušují výjimky. Typickým příkladem je samozřejmě Martina Sáblíková, která musela být od počátku např. pro nizozemský rychlobruslařský svět nevysvětlitelnou záhadou. Meronk je podobným případem, i on jde proti statistice a předpokladům. Nicméně v tom je půvab sportu, včetně golfu, ale i života jako takového. Meronk je překvapením, anomálií, nepravděpodobností… Ale právě proto je také jeho příběh přitažlivý a zajímavý.

V jeho kariéře mu samozřejmě velmi pomohlo studium v USA, s výškou 197 centimetrů je dobře fyzicky vybavený. Ale tohle mají další tisíce hráčů. Meronk musel osvědčit také vnitřní předpoklady: chuť a touhu jít za úspěchem, silnou tréninkovou morálku. Rozhodně to neměl v ničem jednodušší než naši hráči. I on čelil všem psychickým, hmotným a organizačním potížím jako Češi. Přesto se ukázal být lepším. Je to hozená rukavice českému golfu – aniž by to samozřejmě ten polský nějak zamýšlel.

Kam až může Meronk dojít? Stane se prvním hráčem z Východu, který vyhraje turnaj DP World Tour? Dojde až na americkou PGA? Komentátoři mu předvídají další vzestup, byť také zdůrazňují, že musí trochu zlepšit svou krátkou hru. Za kariéru už ale byl v evropské lize dvakrát druhý, dvakrát třetí, jednou čtvrtý, má celkem devět umístění v top 10. K titulu už má blízko.

Zajímavou otázkou je – a při možných Meronkových úspěších bude –, nakolik právě jeho osoba může polský golf pozvednout. Vrhnou se Poláci víc na golf? Stane se sportovní celebritou?

Záležet bude na konkrétních výhrách. Ale sportovní minulost zároveň ukazuje, že ne každý vítěz či úspěšný olympionik dokáže svůj sport povznést. Roli totiž také hraje osobní charisma, schopnost mediálně vystupovat, mít charakter či šarm. Tohle už nejde natrénovat, s tím se člověk musí narodit. Má tento potenciál Meronk v sobě? A také platí, že jedna svítící hvězda ještě zářící nebe, které k sobě přitáhne pozornost milionů, nedělá. O popularitě sportu v dané zemi rozhoduje i mnoho jiných faktorů: ekonomická situace, životní styl, sportovní tradice.

Nechme se překvapit, kam až polská hvězda dojde. Přejme jí vše dobré a hlavně: Snažme se taky. Meronk je pro nás nejen nastaveným zrcadlem, ale i příkladem, že to jde.

Článek vyšel v magazínu GOLF DIGEST C&S ve čtvrtek 24. BŘEZNA 2022

© 2022 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.